Menu

6x de beste restaurants met een ruim terras

Op bijzondere locaties

Op een warme zomerdag is er niets fijner dan op een terras in eigen stad te genieten van het weer. Op deze plekken krijg je daar alle ruimte voor.

Op een warme zomerdag is er niets fijner dan op een terras in eigen stad te genieten van het weer. Op deze plekken krijg je daar alle ruimte voor.

1. IJver, Amsterdam

Midden op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord vind je het altijd gezellige IJver. Strijk neer op het ruime terras, bestel een wijntje of een van de 100 (!) biertjes en een bittergarnituur en je bent hier zo de hele dag zoet. ’s Avonds eet je er Nederlandse en Franse gerechten die met liefde zijn gemaakt én dat proef je! Kun je niet kiezen? Geen zorgen, het vriendelijke personeel helpt je graag bij je keuze. Extra bijzonder: je hebt vanuit IJver prachtig zicht op een rauw stukje Amsterdam, van street art tot de 100 jaar oude scheepsbouwloods waarin het restaurant van IJver zich bevindt, en dan ligt op de achtergrond ook nog het IJ. Wat wil je nog meer?

Scheepsbouwkade 72, Amsterdam, ijveramsterdam.nl

Strijk neer op het ruime terras, bestel een wijntje of een van de 100 (!) biertjes
Met een drankje in je hand en het water aan je voeten, voelt het net alsof je op vakantie bent

2. T-Huis, Tilburg

Na je wandeling door het schitterende Spoorpark rust je uit bij het T-Huis. Met een drankje in je hand en het water aan je voeten, voelt het net alsof je op vakantie bent. Ondertussen kijk je uit op de o zo mooie bloementuin. Uitgerust? Ga dan een potje schaken aan een van de speciale schaaktafels. Wie liever verderop de verkoeling opzoekt, kan eten en drinken halen bij een van de kiosken. Eén ding is zeker, in dit park is elk plekje kéifijn.

Spoorpark 12, Tilburg, t-huis-spoorpark.nl

3. DAVO, Deventer

Met lekker weer ploffen de locals van Deventer neer in de grote tuin van DAVO om een biertje te doen met vrienden en familie. Voorheen zat er in het pand een oude machinefabriek. Een verwijzing hiernaar vind je terug in de knusse, industriële setting, die bestaat uit een betonnen ondergrond, de met planten begroeide pergola en de houten bank. De biertjes zijn homemade en verrassend, dus grote kans dat je na dit bezoek een nieuwe favoriet hebt ontdekt. Ga je voor de frisse en fruitige Hangout of voor de Roadtrip, een stevig blond biertje? Stil je trek met een lekkere snack, bijvoorbeeld de vegaplank. Heb je de smaak te pakken? Keer dan eens terug voor een proeverij (die je vooraf boekt) en een kijkje in de brouwerij.

Sluisstraat 6, Deventer, davobieren.nl

De biertjes zijn homemade en verrassend
Hier ontsnap je aan de stadse drukte en geniet je de hele dag door van de zon

4. Tuinterras van de Kloveniersdoelen, Middelburg

Het idyllische tuinterras van de Kloveniersdoelen is de plek waar je even ontsnapt aan de stadse drukte en de hele dag door geniet van de zon. De locatie is al één groot pluspunt; van daaruit bewonder je een monumentaal pand uit 1607, omringd met mooie bomen en bloemen. De ingrediënten komen rechtstreeks uit de moestuin en worden afgestemd op het seizoen. Van een garnalencocktail tot een verrukkelijke groentecurry; voor zowel de grote als kleine eter is het een feest om hier te eten. En dat is nog niet alles … Voor kinderen is er op het grote grasveld veel speelruimte, en met een beetje geluk is er in de tuin een expositie.

Achter de Houttuinen 30, Middelburg, kloveniersdoelen.nl

5. De Walrus, Leeuwarden

De Walrus staat bekend om de prettige ongedwongen sfeer die er heerst. Vanaf het terras kijk je uit op het historische plein, dat vroeger figureerde als ontmoetingsplaats voor de rijke elite. De kaart is precies zoals je die verwacht van een eetcafé: eenvoudig en lekker. Je bestelt er bijvoorbeeld een romige tomatensoep, varkenshaassaté of maaltijdsalade. Loop na afloop vooral nog een rondje langs de monumentale panden in de omgeving. Zo vind je aan het Hofplein een voormalig paleis van de koninklijke familie: het Stadhouderlijk Hof.

Gouverneursplein 37, Leeuwarden, dewalrus.nl

Vanaf het terras kijk je uit op het historische plein, dat vroeger figureerde als ontmoetingsplaats voor de rijke elite
Op hetzelfde terrein is er een biertuin en een sauna, en soms is er een buitenbios, plek zat dus om ultiem te relaxen

6. HAL25, Alkmaar

Houd je van muziek, films, foodtrucks én loungen? Dan is de creatieve broedplaats HAL25 the place to be! Het bijzondere terras is alleen al een bezoek waard omdat het ligt op een asfaltvlakte – die je nooit eerder zag – van maar liefst 1500 m2. Handig: binnen haal je zelf je drinken en eten, zo blijft het rustig op het terras. Wordt het een drankje van de stadsbrouwerij? Of neem je er een frietje bij? Terwijl je plaatsneemt op de kleurrijke stoelen, komen de vrolijke deuntjes van de dj’s je tegemoet en voel je je gelijk thuis. Op hetzelfde terrein is er een biertuin en een sauna die is gemaakt van gerecycled materiaal, en soms is er een buitenbios, plek zat dus om ultiem te relaxen.

Pettemerstraat 15, Alkmaar, hal25.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan