Menu

10x de beste restaurants met een ruim terras

Op bijzondere locaties

Op een warme zomerdag is er niets fijners dan op een terras in eigen stad te genieten van het weer. Op deze plekken krijg je daar alle ruimte voor.

Op een warme zomerdag is er niets fijners dan op een terras in eigen stad te genieten van het weer. Op deze plekken krijg je daar alle ruimte voor.

1. IJver, Amsterdam

Midden op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord vind je het altijd gezellige IJver. Strijk neer op het ruime terras, bestel een wijntje of een van de 200 (!) biertjes en een bittergarnituur en je bent hier zo de hele dag zoet. ’s Avonds eet je er Nederlandse en Franse gerechten die met liefde zijn gemaakt én dat proef je! Kun je niet kiezen? Geen zorgen, het lieve personeel helpt je graag bij je keuze. Extra bijzonder: je hebt vanuit IJver prachtig zicht op een rauw stukje Amsterdam, van streetart tot de 100 jaar oude scheepsbouwloods waarin het restaurant van IJver zich bevindt. En dan ligt op de achtergrond ook nog het IJ. Wat wil je nog meer? Leuke tip: ga met de ov-fiets naar dit restaurant. Het stukje dat je met de veerboot vaart, maakt het nog specialer. 

Scheepsbouwkade 72, Amsterdam, ijveramsterdam.nl

Strijk neer op het ruime terras, bestel een wijntje of een van de 200 (!) biertjes
Met een drankje in je hand en het water aan je voeten, voelt het net alsof je op vakantie bent

2. T-Huis, Tilburg

Na je wandeling door het schitterende Spoorpark rust je uit bij het T-Huis. Als je in je ene hand je drankje hebt én het water aan je voeten ligt, voelt het alsof je op vakantie bent. Ondertussen kijk je uit op de o zo mooie bloementuin. Uitgerust? Ga dan een potje schaken aan de speciale schaaktafels. Wie liever verderop de verkoeling opzoekt, kan eten en drinken halen bij een van de kiosken. Eén ding is zeker, in dit park is elk plekje keifijn. Nog iets om je op te verheugen: in augustus is er het muziekfestival Spoorpark LIVE.

Spoorpark 12, Tilburg, t-huis-spoorpark.nl

3. DAVO, Deventer

Met lekker weer ploffen de locals van Deventer neer in de grote tuin van DAVO om een biertje te doen met vrienden en familie. Voorheen zat er in het pand een oude machinefabriek. Een verwijzing hiernaar vind je terug in de knusse, industriële setting: een betonnen ondergrond, de met planten begroeide pergola's en de houten bank. De biertjes zijn homemade en verrassend, dus grote kans dat je na dit bezoek een nieuwe favoriet hebt ontdekt. Ga je voor het frisse en fruitige ‘Hangout’ of voor de ‘Roadtrip’, een stevig blond biertje? Stil je trek met een lekkere snack, bijvoorbeeld de vegaplank. Heb je de smaak te pakken? Keer dan (let op: dit kan veranderen vanwege coronamaatregelen) eens terug voor een proeverij (die je vooraf boekt) en een kijkje in de brouwerij.

Sluisstraat 6, Deventer, davobieren.nl

De biertjes zijn homemade en verrassend
De ingrediënten komen rechtstreeks uit de moestuin en worden afgestemd op het seizoen

4. Tuinterras van de Kloveniersdoelen, Middelburg

Het idyllische tuinterras van de Kloveniersdoelen is de plek waar je even ontsnapt aan de stadse drukte en de hele dag door geniet van de zon. De locatie is al één groot pluspunt; van daaruit bewonder je een monumentaal pand uit 1607 dat wordt omringd door mooie bomen en bloemen. De ingrediënten komen rechtstreeks uit de moestuin en worden afgestemd op het seizoen. Van een cocktail tot een verrukkelijke groentecurry: voor zowel de grote als kleine eter is het een feest om hier te eten. En dat is nog niet alles: voor kinderen is er in het grote grasveld veel speelruimte en met een beetje geluk is er in de tuin een expositie.

Achter de Houttuinen 30, Middelburg, kloveniersdoelen.nl

5. De Walrus, Leeuwarden

De Walrus staat bekend om de prettige ongedwongen sfeer die er heerst. Vanaf het terras kijk je uit op het historische plein, dat vroeger figureerde als ontmoetingsplaats voor de rijke elite. De kaart is precies zoals je die verwacht van een eetcafé: eenvoudig en lekker. Je bestelt er bijvoorbeeld een foreltaartje, varkenshaassaté of maaltijdsalade. Loop na afloop vooral nog een rondje langs de monumentale panden in de omgeving. Zo vind je aan het Hofplein een voormalig paleis van de koninklijke familie: het Stadhouderlijk Hof.

Gouverneursplein 37, Leeuwarden, dewalrus.nl

Vanaf het terras kijk je uit op het historische plein, dat vroeger figureerde als ontmoetingsplaats voor de rijke elite
Op hetzelfde terrein is er een biertuin en een sauna, en soms is er een buitenbios, plek zat dus om ultiem te relaxen

6. HAL25, Alkmaar

Houd je van muziek, films, foodtrucks én loungen? Dan is de creatieve broedplaats HAL25 the place to be! Het bijzondere terras is alleen al een bezoek waard omdat het ligt op een asfaltvlakte – die je nooit eerder zag – van maar liefst 1500 m2 (!). Handig: binnen haal je zelf je drinken en eten, daardoor heb je op het terras geen last van bediening die in de weg loopt. Wordt het een drankje van de stadsbrouwerij of neem je er een frietje bij? Terwijl je plaatsneemt op de kleurrijke stoelen komen de vrolijke deuntjes van de dj’s je tegemoet en voel je je gelijk thuis. Op hetzelfde terrein is er een biertuin en een sauna die is gemaakt van gerecycled materiaal, en soms is er een voorstelling of buitenbios. Plek zat dus om ultiem te relaxen.

Pettemerstraat 15, Alkmaar, hal25.nl

7. Biergarten Rotterdam

De Biergarten, dat net buiten het centrum ligt, is een geliefde plek onder jonge, hippe en alternatieve Rotterdammers. Je kunt er zeven dagen per week terecht. Het terras bestaat uit twee delen, waardoor er op dit moment plek is voor 100 man en normaal gesproken zelfs voor 600. De sfeer is er enorm plezierig! Als mensen niet staan te swingen op de muziek van dj-formatie Biergarten soundsystem, verlekkeren zij zich aan de nachos en het vlees uit de smoker. Met een naam als Biergarten kun je veel goede speciaalbiertjes verwachten. Bestel je een Caribbean Stout, de Hoppy blond of een IPA? Een pluspunt: alles wordt geschonken in grote pullen. Nog een (ander) rondje? In de buurt spot je mooie streetart.

Schiestraat 18, Rotterdam, biergartenrotterdam.nl

Als mensen niet staan te swingen op de muziek van de dj, verlekkeren zij zich aan de hapjes
In de volksmond wordt dit terras ook wel ‘De kop van zuid’ genoemd

8. FortVier, Arnhem

In de volksmond wordt dit terras ook wel ‘De kop van zuid’ genoemd. FortVier ligt namelijk aan het water. Zodra je hier zit, voelt het alsof je op vakantie bent. Helemaal als je de gin van het huis of 'FortVier Hoppy Blond’ proeft.Dat is fris blondbier met een licht bittertje, voortgekomen uit een samenwerking met de Arnhemse Brouwerij CC. Het water loopt je in de mond zodra je de culinaire gerechten ziet zoals buikspek met langoustines, de zalm sashimi en de steak tartaar van Arnhems rundvlees. De ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de buurt. Mocht je je afvragen waar de naam FortVier vandaan komt: vroeger was dit de noordgrens van het Romeinse rijk en stonden hier hun forten.

Laakoever 401, Arnhem, fortvier.nl

9. Bar & Restaurant Milú, Den Haag

Deze verborgen hotspot in hartje centrum is, zoals de naam al doet vermoeden, bij uitstek het adres voor uitgebreide borrels en diners, maar ook lunches. Khao soi soep, rendang van jackfruit: de kaart staat vol met wereldse verrassingen. Op warme dagen plof je neer naast de kleine palmbomen op het plein. Bij koudere temperaturen zit je warm onder de luifel en heater. Hun andere restaurant, zusje Suzie Q, vind je aan de haven van Scheveningen. Lekker eten en drinken alom, bij Milú breng je zo uren door. Op naar die prachtige stad achter de duinen!

Driehoekjes 15, Den Haag, restaurantmilu.nl

Op warme dagen plof je neer naast de kleine palmbomen op het plein
De Achtertuin zit op het NYMA-terrein, dat de nieuwe creatieve broedplaats van de stad belooft te worden

10. De Achtertuin, Nijmegen

Wat oorspronkelijk begon als minifestival, is nu uitgegroeid tot een plek waar heel Nijmegen graag een drankje en dansje doet. Zodra het weer kan, swing je mee tijdens optredens van nieuw talent en gevestigde namen. De kaart bestaat vooral uit verslavende hapjes die ideaal zijn om te delen. Bestel je piementos de padrón (Spaanse pepers), de mac and cheese of de kipkluifjes uit de steenoven? De Achtertuin zit op het NYMA-terrein, dat de nieuwe creatieve broedplaats van de stad belooft te worden. Dat is naast de geweldige sfeer (en de cheesecakebrownie) nog een goede reden om regelmatig terug te keren.

Winselingseweg 43, Nijmegen, https://achtertuin.nu

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan