Menu

9x cultuurtips voor thuis

Verbreed je wereld vanuit je eigen huiskamer

Mis jij het het bezoeken van een museum, concert of expositie ook zo? Gelukkig bedenkt de culturele sector op dit moment ontzettend veel alternatieven om toch een gevarieerd en kunstzinnig programma te bieden. Voor iedereen die hier behoefte aan heeft.

Mis jij het het bezoeken van een museum, concert of expositie ook zo? Gelukkig bedenkt de culturele sector op dit moment ontzettend veel alternatieven om toch een gevarieerd en kunstzinnig programma te bieden. Voor iedereen die hier behoefte aan heeft.

#1. Thuismuseum.nl

Gelukkig zijn de musea (grotendeels) weer open, maar het bezoeken van musea is niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig kun je de mooiste werken in musea ook vanuit huis bekijken, namelijk via het platform thuismuseum.nl. De cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture nemen je in korte video’s mee op virtuele tour langs tentoonstellingen en kunstwerken in verschillende Nederlandse musea. Leer bijvoorbeeld meer over het ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer in het Mauritshuis. Bekijk dinosaurussen en andere dieren in Naturalis Biodiversity Center. Of ga mee op architectuurwandeling door het Eye Filmmuseum. In plaats van een ticket kopen kun je een donatie doen om het museum te steunen.
Thuismuseum.nl

De cultuurvloggers nemen je mee langs tentoonstellingen en kunstwerken in verschillende Nederlandse musea
Tover je huiskamer om tot virtuele dansvloer

#2. Dansen in je woonkamer

Vind jij het ook zo jammer dat je nu niet kunt uitgaan omdat evenementen zijn afgelast en clubs tijdelijk gesloten zijn? Dan is Distance Disco iets voor jou: een online tool waarmee je je huiskamer omtovert tot virtuele dansvloer. Je kunt aansluiten bij de wekelijkse Distance Disco op vrijdag óf zelf een discoparty organiseren voor jou en je vrienden. Er is altijd één iemand anders die op hetzelfde liedje danst als jij. Vind je deze persoon? Vul dan de code in en verdien punten.
Distancedisco.nl

#3. Thuisatelier van museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal in Leiden heeft onlangs het Thuisatelier geopend: een online platform met creatieve opdrachten voor thuis, gemaakt door professionele kunstenaars. De opdrachten kun je thuis aan de keukentafel uitvoeren en ze hebben allemaal een link met de collectie van het museum. Maak bijvoorbeeld een silhouetportret, een glas-in-loodraam (zonder glas) óf een uniek, persoonlijk portret van een familielid. Het resultaat kun je delen op social media met #LakenhalAtelier en #KunstMakenMetKunstenaars. Alle opdrachten bestaan uit een A4’tje dat je kunt downloaden en printen, met daarin een introductie en een stappenplan. Ook nu het museum weer geopend is, blijft het Thuisatelier opdrachten aan het platform toevoegen.
Lakenhal.nl/thuisatelier

Een online platform met creatieve opdrachten voor thuis, gemaakt door professionele kunstenaars
Beleef de mooiste theatermomenten opnieuw of bekijk toch die voorstelling, waar je eerder niet naartoe kon

#4. Theaterflix voor theaterliefhebbers

Van (kinder)musicals tot cabaret: op het platform van Theaterflix kun je genieten van voorstellingen die eerder op het toneel te zien waren. Zo beleef je de mooiste theatermomenten opnieuw óf kun je toch die voorstelling zien, waar je eerder niet naartoe kon. Als abonnee krijg je toegang tot alle voorstellingen, maar je kunt eerst gratis kennismaken. Bekijk bijvoorbeeld ‘Uit Verdriet Geboren’, over het levensverhaal van Helene Kröller-Müller. Of ‘Verkocht’, een voorstelling over de slavernij toen en nu.
Tflix.nl

#5: Virtueel bezoek aan Rijksmuseum

Een aanrader: wandel virtueel door de eregalerij van het Rijksmuseum langs wereldberoemde meesterwerken zoals De Nachtwacht, Het melkmeisje en Marten en Oopjen. Bij achttien werken zijn videoverhalen te zien en is tot op het kleinste detail in te zoomen. In de videoserie #rijksmuseumfromhome zie je de verhalen van conservatoren over hun favoriete kunstwerken. Zo vertelt Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst, waarom ‘Het vrolijke huisgezin’ van Jan Steen lijkt op de situatie waar hij nu zelf in zit. Ook heeft het Rijksmuseum een heuse pubquiz gemaakt die je online met vrienden kunt spelen. Zo hoef je niets van jouw favoriete museum te missen.
Rijksmuseum.nl/nl/thuis 

Wandel virtueel door de eregalerij van het Rijksmuseum langs wereldberoemde meesterwerken
IDFA biedt 300 gratis documentaires aan: ontdek de wereld vanaf de bank

#6: Gratis documentaires bij IDFA

IDFA is het grootste documentairefestival ter wereld. Ieder jaar wordt IDFA in Amsterdam georganiseerd en kun je er honderden documentaires bekijken. Omdat reizen over de wereld nu even niet mogelijk is, geeft IDFA je de kans om vanaf de bank de wereld te ontdekken: de organisatie biedt namelijk 300 gratis documentaires aan. Tegen een kleine vergoeding zijn er nog veel meer documentaires te zien. Bekijk de handige filmtips en laat je meeslepen door ontroerende en overweldigende films.
Idfa.nl/nl/info/bekijk-films-online

#7. Het fotomuseum in beeld en geluid

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft met 5,6 miljoen objecten een gigantische collectie. Delen van deze collectie zet het museum tijdens de coronacrisis voor iedereen online. Niet alleen dat, ze maken er ook een hele beleving van. In 10 hoofdstukken worden bekende thema's als macht en rijkdom op een nieuwe manier vertoond. Soms door 2 werken lijnrecht tegenover elkaar te zetten, soms door ze elkaar juist te laten versterken, krijgen de werken een extra dimensie. Ook mooi: met behulp van audiofragmenten krijgen de werken nog een extra laag diepte. Een privérondleiding door de collectie van het Nederlands Fotomuseum dus, vanuit je luie stoel!
Nederlandsfotomuseum.nl/Sterke-verhalen

Een privérondleiding door de collectie van het Nederlands Fotomuseum vanuit je luie stoel
Een wedstrijd tussen Europese landen voor het beste liedje van het jaar barst online gewoon los

#8. Een songfestival voor robots

Het mega-evenement in Rotterdam mocht dan niet doorgaan, een wedstrijd tussen Europese landen voor het beste liedje van het jaar barstte online gewoon los. En wel met behulp van AI: Artificial Intelligence. Deze robots, ontwikkeld door 13 teams uit Europese landen (en Australië), probeerden door veel muziek in zich op te nemen nieuwe nummers te schrijven. Voor de Nederlandse inzending werkten er bijvoorbeeld AI-deskundigen samen met rapper Willie Wartaal. Bijzonder intrigerend. Luisteren naar de nummers kan op de website van het AI Songfestival. Op 10 mei is de winnaar bekend gemaakt: Australië met het lied 'Beautiful the world'.
Vpro.nl/ai-songfestival

#9. Lekker rondstruinen, het kan in Tetem

Het mooiste aan een museum is natuurlijk het lekkere rondstruinen. Slenterend door een tentoonstelling met de handen op de rug, de collectie op je laten inwerken. Ook nu is dit nog mogelijk dankzij de tentoonstelling 'The Swarm' van Anna de Boer. Via een op afstand bestuurbare robot kun je de gehele tentoonstelling in je eigen tempo beleven. 'The Swarm' is een toneelstuk over een mestkever in een existentiële crisis, opgevoerd door robots die Anna de Boer zelf geprogrammeerd heeft. Hiermee wordt de relatie tussen steeds slimmer wordende robots en het natuurlijke gedrag van dieren onderzocht. De tourrobots – ook wel Doubles genoemd - zijn gratis te boeken op Tetem.nl/met-robot-double-op-afstand-expositie-bezoeken
Tetem.nl/event/the-swarm/

Via een op afstand bestuurbare robot kun je de gehele tentoonstelling in je eigen tempo beleven
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan