Menu

6x cultuurtips voor thuis

Verbreed je wereld vanuit je eigen huiskamer

Mis jij het het bezoeken van een museum, concert of expositie ook zo? Gelukkig bedenkt de culturele sector op dit moment ontzettend veel alternatieven om toch een gevarieerd en kunstzinnig programma te bieden. Voor iedereen die hier, juist nu, behoefte aan heeft.

Mis jij het het bezoeken van een museum, concert of expositie ook zo? Gelukkig bedenkt de culturele sector op dit moment ontzettend veel alternatieven om toch een gevarieerd en kunstzinnig programma te bieden. Voor iedereen die hier, juist nu, behoefte aan heeft.

#1. Thuismuseum.nl

De mooiste werken in musea bekijken, gewoon vanuit huis? Dat kan bij het nieuwe platform thuismuseum.nl. De cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture nemen je in korte video’s mee op virtuele tour langs tentoonstellingen en kunstwerken in verschillende Nederlandse musea. Leer bijvoorbeeld meer over het ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer in het Mauritshuis. Bekijk dinosaurussen en andere dieren in Naturalis Biodiversity Center. Of ga mee op architectuurwandeling door het Eye Filmmuseum. In plaats van een ticket kopen kun je een donatie doen om het museum te steunen.
Thuismuseum.nl

De cultuurvloggers nemen je mee langs tentoonstellingen en kunstwerken in verschillende Nederlandse musea
Wandel virtueel door de eregalerij van het Rijksmuseum langs wereldberoemde meesterwerken

#2: Virtueel bezoek aan Rijksmuseum

Een aanrader: wandel virtueel door de eregalerij van het Rijksmuseum langs wereldberoemde meesterwerken zoals De Nachtwacht, Het melkmeisje en Marten en Oopjen. Bij achttien werken zijn videoverhalen te zien en is tot op het kleinste detail in te zoomen. In de videoserie #rijksmuseumfromhome zie je de verhalen van conservatoren over hun favoriete kunstwerken. Zo vertelt Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst, waarom ‘Het vrolijke huisgezin’ van Jan Steen lijkt op de situatie waar hij nu zelf in zit. Ook heeft het Rijksmuseum een heuse pubquiz gemaakt die je online met vrienden kunt spelen. Zo hoef je niets van jouw favoriete museum te missen.
Rijksmuseum.nl/nl/thuis 

#3: Gratis documentaires bij IDFA

IDFA is het grootste documentairefestival ter wereld. Ieder jaar wordt IDFA in Amsterdam georganiseerd en kun je er honderden documentaires bekijken. Omdat reizen over de wereld nu even niet mogelijk is, geeft IDFA je de kans om vanaf de bank de wereld te ontdekken: de organisatie biedt namelijk 300 gratis documentaires aan. Tegen een kleine vergoeding zijn er nog veel meer documentaires te zien. Bekijk de handige filmtips en laat je meeslepen door ontroerende en overweldigende films.
Idfa.nl/nl/info/bekijk-films-online

IDFA biedt 300 gratis documentaires aan: ontdek de wereld vanaf de bank
Een privérondleiding door de collectie van het Nederlands Fotomuseum vanuit je luie stoel

#4. Het fotomuseum in beeld en geluid

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft met 5,6 miljoen objecten een gigantische collectie. Delen van deze collectie zet het museum tijdens de coronacrisis voor iedereen online. Niet alleen dat, ze maken er ook een hele beleving van. In 10 hoofdstukken worden bekende thema's als macht en rijkdom op een nieuwe manier vertoond. Soms door 2 werken lijnrecht tegenover elkaar te zetten, soms door ze elkaar juist te laten versterken, krijgen de werken een extra dimensie. Ook mooi: met behulp van audiofragmenten krijgen de werken nog een extra laag diepte. Een privérondleiding door de collectie van het Nederlands Fotomuseum dus, vanuit je luie stoel!
Nederlandsfotomuseum.nl/Sterke-verhalen

#3. Een songfestival voor robots

Het mega-evenement in Rotterdam mag dan voorlopig niet doorgaan, een wedstrijd tussen Europese landen voor het beste liedje van het jaar barst online gewoon los. En wel met behulp van AI: Artificial Intelligence. Deze robots, ontwikkeld door 13 teams uit Europese landen (en Australië), proberen door veel muziek in zich op te nemen nieuwe nummers te schrijven. Voor een Nederlandse inzending werken er bijvoorbeeld AI-deskundigen samen rapper Willie Wartaal. Bijzonder intrigerend. Luisteren naar de nummers (en stemmen op de winnaar) kan vanaf 10 april op de website van het AI Songfestival.
Vpro.nl/ai-songfestival

Een wedstrijd tussen Europese landen voor het beste liedje van het jaar barst online gewoon los
Via een op afstand bestuurbare robot kun je de gehele tentoonstelling op je eigen tempo beleven

#6. Lekker rondstruinen, het kan in Tetem

Het mooiste aan een museum is natuurlijk het lekkere rondstruinen. Slenterend door een tentoonstelling met de handen op de rug, de collectie op je laten inwerken. Ook nu is dit nog mogelijk dankzij de tentoonstelling 'The Swarm' van Anna de Boer. Via een op afstand bestuurbare robot kun je de gehele tentoonstelling op je eigen tempo beleven. 'The Swarm' is een toneelstuk over een mestkever in een existentiële crisis, opgevoerd door robots die Anna de Boer zelf geprogrammeerd heeft. Hiermee wordt de relatie tussen steeds slimmer wordende robots en het natuurlijke gedrag van dieren onderzocht. De tourrobots – ook wel Doubles genoemd - zijn gratis te boeken op Tetem.nl/met-robot-double-op-afstand-expositie-bezoeken
Tetem.nl/event/the-swarm/

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan