Menu

8x culturele wandelingen in Nederland

Leer je stad op een andere manier kennen

Verlang jij ook naar een cultureel uitstapje? Deze routes langs muurschilderingen, beelden, historische panden en plekken uit boeken en films wil je te voet ontdekken. Haal je wandelschoenen uit de kast en jouw culturele avontuur kan beginnen!

Verlang jij ook naar een cultureel uitstapje? Deze routes langs muurschilderingen, beelden, historische panden en plekken uit boeken en films wil je te voet ontdekken. Haal je wandelschoenen uit de kast en jouw culturele avontuur kan beginnen!

#1. Nederlandse Filmroute door Utrecht

Filmliefhebbers opgelet! Ter ere van zijn 40e verjaardag presenteert het Nederlands Film Festival een speciale wandeling. Deze route brengt je naar tien locaties uit Nederlandse filmklassiekers. Van de beroemde achtervolgingsscène bij de Oude Gracht uit Amsterdamned tot het huis in de Bellamystraat uit Minoes. De exacte plekken vind je via de app Nederlandse Filmroute, die je kunt downloaden via de App Store. Leuk feitje: ondertussen kun je de filmscènes terugzien. Dat zorgt voor een complete belevenis.

filmfestival.nl

Deze route brengt je naar tien locaties uit Nederlandse filmklassiekers
Het is ook een kennismaking met kunstenaars uit de stad

#2. Kunstwandeling Delft

Kleurrijke muurschilderingen, gevelstenen, plaquettes, streetart en sculpturen. Tijdens deze wandeling ontdek je al het moois dat er te zien is in de Delftse straten. Het is ook een kennismaking met kunstenaars uit de stad. Verwacht onder meer een Delfts blauwe muurschildering met verwijzingen naar de stad zoals naar Delftenaar Johannes Vermeer. Of wat dacht je van een oog van mozaïek en een zuil met het portret van Wilhelmina? Ondertussen loop je langs monumentale gebouwen als de vijftiende-eeuwse Oostpoort en het Hofje van Gratie, waar voorheen alleenstaande vrouwen woonden. Wil je meer weten over de verhalen achter de werken of over de makers? Kijk dan op de website of scan de QR-code. De plattegrond vind je op de site. Lekkers voor onderweg haal je – op vertoon van de routekaart – met korting bij Koffie & Zo. Je verkenningstocht start bij het station van de Prinsenstad. Houd de website in de gaten voor meer leuke, kunstzinnige wandelingen.

kunstwandelingdelft.nl

#3. De Rietveldroute door Utrecht

Gerrit Rietveld staat bekend als een van de belangrijkste ontwerpers uit de Nederlandse geschiedenis. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in zijn geboortestad Utrecht. Zijn invloed zie je terug op vele plekken in de stad. Bewonder ze zelf tijdens de wandeling van het Rietveld Schröderhuis. Via het Centraal Museum loop je naar de door Rietveld ontworpen kubuswoningen en zijn meubelwerkplaats aan de Adriaen van Ostadelaan. Elk perspectief van de gebouwen zorgt weer voor een ander aanzicht. Je kijkt je ogen uit tijdens dit architectonisch rondje!

rietveldschroderhuis.nl/nl/rietveld-in-utrecht/wandel-de-rietveldroute-door-utrecht

Je kijkt je ogen uit tijdens dit architectonisch rondje
Liefde, verdriet, geluk en vrijheid, alle thema’s van het leven komen aan bod

#4. Muurgedichten Leiden

Van Georgisch tot het Indonesische Boeginees. Op de Leidse muren ontdek je meer dan 120 gedichten in allerlei soorten talen, handschriften en lengtes. Liefde, verdriet, geluk en vrijheid, alle thema’s van het leven komen aan bod. Je kunt verschillende routes volgen. Laat je bijvoorbeeld verrassen door de wandeling ‘vernieuwers’. Je ziet hoe dichters met taal en vorm speelden en de grenzen opzochten tussen poëzie en beeldende kunst. Kijk op de website voor alle routes (ook voor op de fiets) en leuke weetjes over de gedichten en poëten. Heeft een gedicht een speciale betekenis voor jou? Dan kun je jouw verhaal delen en wie weet verschijnt het op de website van de muurgedichten.

muurgedichten.nl

#5. Muzikale route Van Bach tot Bowie door Groningen

In de wandeling ‘Van Bach tot Bowie’ gidsen muziekliefhebbers Yvonne van den Berg en Peter van der Heide je langs de belangrijkste plekken uit de muziekgeschiedenis van Groningen. Via de audiotour vertellen ze je in anderhalf uur alles over deze locaties en spraakmakende anekdotes. Wist je dat er vroeger veel koren, bigbands, fanfares en dansorkesten optraden in De Muziekkoepel? Vergeet niet om terwijl je op pad bent de playlist – die op Spotify staat – aan te zetten. Punk, klassiek, hiphop, rock en pop, alle genres komen voorbij. Dat klinkt als muziek in onze oren … eh voeten.

spotgroningen.nl en spot.tour.tapart.me

Punk, klassiek, hiphop, rock en pop, alle genres komen voorbij
Je wandelt vooral naar plekken waar je normaal gesproken niet snel komt

#6. Kunst- & Cultuurroute Middelburg

Elke eerste zondag van de maand (behalve in januari) staat Middelburg in het teken van kunst en cultuur. In vier uur wandel je niet alleen naar locaties als het Zeeuws Museum, maar vooral naar plekken waar je normaal gesproken niet snel komt. Je loopt langs diverse ateliers en galeries van Zeeuwse kunstenaars. Tassen van papier-maché, een expositie over meer dan 50 jaar keramiekgeschiedenis, porseleinen vazen, sierlijke beelden, hoeden en knusse straatjes. Je doet gelijk inspiratie op voor je interieur. Op naar Middelburg, want deze culturele parels mag je niet missen! Let op: Vanwege corona zijn sommige locaties beperkt open én zijn er raamexposities.

kunstroutemiddelburg.nl

#7. Literaire wandelingen door Amsterdam

Houd je van literatuur en wil je Amsterdam op een andere manier ontdekken? Ga dan op pad met Mechteld Jansen van Booklovers’ Tours. Zij brengt je naar plekken die een belangrijke rol spelen in de werken en levens van Nederlandse schrijvers. Waar groeide Gerard Reve op? Welke locaties spelen een prominente rol in het werk van Remco Campert? Op de trap van welk iconisch gebouw ontmoette hij zijn vrouw? En waarom is de Beethovenbuurt van betekenis voor de literatuur? Doe een aanvraag voor een privérondleiding of schrijf je in. Duik voor even in de sporen van bekende schrijvers. Vergeet niet om via Spotify de bijbehorende ‘Booklovers’ Podcast’ te beluisteren.

bookloverstours.nl

Duik voor even in de sporen van bekende schrijvers
Omdat de app in augmented reality is, beleef je alles wat je tegenkomt nog intenser

#8. Effenaar Hidden Tracks

De mensen achter de Effenaar – het podium van Eindhoven – wilden ondanks dat ze dicht zijn hun trouwe publiek, huisfotografen en geluidsmannen verblijden. Het idee voor muzikale wandelingen werd geboren. Wandelaars gaan via een app met digitale tourleider Henk-Jan op stap naar Eindhovense muzieklocaties. Luister naar backstagemythes, anekdotes, het verhaal over de geschiedenis van de Effenaar en bekijk indrukwekkende foto’s en concertposters. Omdat de app in augmented reality is, beleef je alles wat je tegenkomt nog intenser. Je downloadt ‘Effenaar Hidden Tracks’ via de App Store of Google Play. Via Spotify vind je een playlist die tijdens je wandeling niet mag ontbreken, van Nick Cave tot Eefje de Visser.

effenaar.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan