Menu

9x culturele tips van dit moment

Zeker lezen & luisteren in het voorjaar van 2022

De zon schijnt, de natuur staat in bloei en de culturele agenda staat bomvol! Met deze selectie geniet je buiten in de natuur, in een museum of gewoon voor de buis volop van wat de lente te bieden heeft.

De zon schijnt, de natuur staat in bloei en de culturele agenda staat bomvol! Met deze selectie geniet je buiten in de natuur, in een museum of gewoon voor de buis volop van wat de lente te bieden heeft.

Met Michael Bay in de regie en Jake Gyllenhaal voor de camera is dit niet zomaar een actiefilm

#1. De actiefilm Ambulance
Met Michael Bay, onder andere bekend van de Transformers, in de regie, en Jake Gyllenhaal (Danny) voor de cameralens is dit niet zomaar een actiefilm. De pleegbroer van Danny heeft snel veel geld nodig voor zijn ernstig zieke vrouw. Het plan: een gigantische bankoverval realiseren met 32 miljoen dollar als buit. Het plan pakt alleen niet zo uit als gehoopt. In de werkelijkheid wordt het een missie waarmee ze hun hele leven en die van vele anderen finaal over de kop gooien.

O.a. bij pathe.nl/

#2. Podcast Onbehaarde apen
Een podcast over apen? Nee, neem de naam niet te letterlijk. ‘Onbehaarde apen’ is een podcast over allerlei interessante inzichten en ontdekkingen. In een uur tijd wordt een onderwerp tot op de bodem uitgezocht. Vragen als ‘Wat vertellen bomen ons over het klimaat?’ en ‘Wat doen kinderen als niemand kijkt?’ worden beantwoord. Leuk én leerzaam om te luisteren!

Op Spotify.nl of podcastluisteren.nl/

In een uur tijd wordt een onderwerp tot op de bodem uitgezocht
Na je bezoek ben je gegarandeerd een ervaring rijker

#3. Tentoonstelling Healing power
De een vindt het hekserij en de ander ziet het als genezing. Al eeuwenlang wenden mensen zich tot healing methodes die dichter bij de natuur of een cultuur staan. Onderwerpen als maankracht, ayahuasca, voodoopriesters en moonflow yoga komen aan bod, met amuletten, klankschalen en hypnotiserende slaginstrumenten als attributen. Via film, schilderijen, beelden en zelfs een podcast kom je meer over de helende methodes te weten. Na het bezoeken van deze tentoonstelling ben je gegarandeerd een ervaring rijker. En wie weet werpen de helende krachten ook op jou hun vruchten af.

T/m 28 augustus te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam, tropenmuseum.nl/

#4. Serie The Andy Warhol Diaries
Andy Warhol is en blijft een waar icoon met zijn gewaagde toegepaste kunst. De kunstenaar die altijd in het oog sprong vanwege zijn zilverblonde kapsel, mag wel de grondlegger van de popart worden genoemd. Ofwel ‘the silver prince of the pop’, zoals zijn kenmerkende bijnaam luidt. Bij zijn kunst paste hij voornamelijk de zeefdruktechniek toe. In de serie leer je meer over de mooie werken van Warhol, maar krijg je ook een kijkje in zijn turbulente leven. Gedurende zijn carrière heeft hij namelijk een deel van zijn leven in een dagboek gedocumenteerd. Extra tof: in de serie worden nieuwe technieken toegepast waardoor het net lijkt alsof Andy zelf uit de dagboeken voorleest.

O.a. op netflix.com te bekijken.

Meer over de werken van Warhol, maar ook een kijkje in zijn turbulente leven
Waarvoor je ook naar het Floriadepark in Almere afreist, je zult je hier niet vervelen

#5. Expositie van de Floriade in Almere
Het kan je bijna niet zijn ontgaan: de gigantische wereldtuinbouwexpositie is geopend op de Floriade in Almere. Alles staat dit keer in het teken van ‘Growing Green Cities’. Benieuwd hoe innovators werken aan het verduurzamen en opleuken van steden? Of gewoon toe aan het opgaan in al het groen wat het park te bieden heeft? Waarvoor je ook naar het Floriadepark in Almere afreist, je zult je hier niet vervelen!

15 minuten met de ov-fiets vanaf station Almere Centrum, floriade.com/

#6. Theatervoorstelling: Queen of disco
Deze voorstelling is all about discooo. Duik in de discoscene van de seventies en volg icoon Sylvester.  Reken op hits als ‘You make me feel (mighty real)’ en ‘Do ya wanna funk’ die uit de boxen knallen. Natuurlijk is het spektakel niet compleet zonder een live-dj, Madonna haar ‘Vogue’dans, en een overdaad aan kleur en glitter. Maar er is ook plaats ingeruimd voor de Disco Sucks-rellen, het LGBTQ-activisme en Sylvesters strijd met het hiv-virus. Een swingende muziekvoorstelling met aandacht voor de maatschappelijke onderwerpen van toen.

O.a. te zien in het DeLaMar theater in Amsterdam, de Toneelschuur Haarlem en in theater Zuidplein in Rotterdam. theater.nl/

Een swingende muziekvoorstelling met aandacht voor de maatschappelijke onderwerpen van toen
‘Wat hebben wij, in de huidige wereld, geleerd van Anne Frank?’

#7. Film Waar is Anne Frank
Het belangrijke en bijzondere verhaal van Anne Frank, ditmaal in een ander jasje. De Israëlische filmmaker Ari Folman heeft het verhaal verwerkt tot een animatiefilm. De denkbeeldige Kitty, aan wie Anne haar dagboek richtte, komt tot leven in de wereld van nu. Met Annes dagboek onder haar arm gaat ze op zoek naar Anne en komt tijdens deze zoektocht tot bijzondere bevindingen. Een hartverwarmende, maar ook confronterende film met als centrale vraag ‘Wat hebben wij, in de huidige wereld, geleerd van Anne Frank?’

O.a. te zien bij pathe.nl/

#8. Tentoonstelling Strandbeesten
Kunst op het strand, wat wil je nog meer? Aan de kustlijn bij Den Haag bewonder je de dierlijke geraamtes van kunstenaar Theo Jansen. De strandbeesten zijn tot stand gekomen uit oude elektriciteitsbuizen en vrij te bewonderen. Met de kenmerkende Hollandse wind gierend door de buizen, wil Jansen de indruk wekken dat de dieren hun energie uit de wind halen. Ook beweegt de wind de kunstwerken voort; ze bewegen dus echt over het strand! Geen lekker buitenweer? Niet getreurd, ook binnen in het museum staat een deel van de collectie. Daar wordt er ook dieper ingegaan op onder andere de werkwijzen en visie van Jansen.

Kunstmuseum Den Haag, kunstmuseum.nl/

Ook beweegt de wind de kunstwerken voort; ze bewegen dus echt over het strand!
De monnik deelt zijn levenslessen en kaart onderwerpen aan als vriendschap, liefde, spiritualiteit en werk

#9. Luisterboek Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Deze bestseller van de Koreaanse auteur en boeddhistische monnik Haemin Sunim helpt je bij het vinden van rust in de drukke wereld waarin we leven. De monnik deelt zijn levenslessen en kaart onderwerpen aan als vriendschap, liefde, spiritualiteit en werk. De prachtige verhalen wisselen af met kleurrijke tekeningen, zoals de Koreaanse bloesem.

O.a. te beluisteren op nextory.nl/

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan