Menu

10x de leukste culturele tips voor deze zomer

Voor muziek-, kunst-, musical-, theater- en filmliefhebbers

Deze zomer bestaat uit vele culturele hoogtepunten, binnen- en buitenshuis. Bewonder kunst van vrouwelijke en Mexicaanse kunstenaars, luister naar de prachtige klanken van componisten of bekijk vanuit je woonkamer de filmklassiekers van EYE Filmmuseum.

Deze zomer bestaat uit vele culturele hoogtepunten, binnen- en buitenshuis. Bewonder kunst van vrouwelijke en Mexicaanse kunstenaars, luister naar de prachtige klanken van componisten of bekijk vanuit je woonkamer de filmklassiekers van EYE Filmmuseum.

#1. Dali en niets anders, Het Noordbrabants Museum 

De Spaanse kunstschilder Dali brak in de jaren dertig door met zijn surrealistische schilderijen. Minder bekend is dat hij veel commercieel werk deed. Het Noordbrabants Museum belicht deze zomer deze andere kant van de schilder en deelt ook 120 persoonlijke foto’s, bijvoorbeeld van zijn ontmoeting met zijn muze Gala. Het logo van de Chupa Chups-lolly’s, covers van de Vogue, parfumflesjes, spraakmakende reclamespotjes en quotes, het komt allemaal voorbij.  

Van 19 juni t/m 28 november, Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, Den Bosch, hetnoordbrabantsmuseum.nl/

Het Noordbrabants Museum deelt ook 120 persoonlijke foto’s,
Vandaag de dag zijn haar foto’s zeldzaam en mega-populair

#2. Ellen Thorbeckes China, Fotomuseum Rotterdam

Fotograaf Ellen Thorbecke begon als journalist, maar verhuisde in de jaren dertig met haar man naar China. Daar begon ze met het fotograferen van het dagelijks leven in de stad. Vandaag de dag zijn haar foto’s zeldzaam en mega-populair, zeker omdat er weinig andere alledaagse beelden zijn uit die periode. In het Nederlands Fotomuseum bewonder je deze zomer 166 van deze prachtige zwart-witfoto’s. 

Van 5 juni t/m 12 september, Fotomuseum Rotterdam, Rotterdam, Wilhelminakade 332, nederlandsfotomuseum.nl

#3. Podcast Dat Kan M’n Kleine Nichtje ook 

Wat gebeurde er met het oor van Van Gogh nadat hij het afsneed? Waarom werden de werken van Jan Mankes vervalst? En waarom zit er scheuren in de schilderijen van Piet Mondriaan? In de podcast 'Dat kan m'n kleine nichtje ook' ga je samen met kunstkenner Gisbert en beginnend kunstliefhebber Noortje op reis langs Nederlandse musea. Aan de hand van spraakmakende verhalen en anekdotes leer je op speelse wijze alles over beroemde kunstenaars en hun meesterwerken. In het nieuwe seizoen maken ze een wandeling langs vijf werken in de buitenlucht. Tip: bekijk de Instagram @kleinenichtje instagram.com/kleinenichtje/ voor de route en ga ook op pad. De podcast beluister je via Spotify of nporadio1.nl/podcasts/dat-kan-mn-kleine-nichtje-ook 

Je gaat samen met Gisbert en Noortje op reis langs Nederlandse musea
De gedekte tafel symboliseert de vrouwen van kleur, de heldinnen van verzet, die Patricia hiermee een plek geeft

#4. Who is she? Frans Hals Museum 

Het Frans Hals Museum presenteert deze zomer de expositie ‘Who is she?’ waarin moderne en hedendaagse portretten te zien zijn van vrouwelijke kunstenaars. Het middelpunt van de tentoonstelling is de installatie ‘Guess Who’s Coming to Dinner’ van activist Patricia Kaersenhout. De gedekte tafel symboliseert de vrouwen van kleur, de heldinnen van verzet, die Patricia hiermee een plek geeft. Tijdens dit bezoek word je aan het denken gezet over de manier waarop vrouwen worden gepresenteerd in musea.  

Van 25  t/m 2 januari 2022, Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem, franshalsmuseum.nl/

#5. Buitenkunst van Florentijn Hofman 

Van een metershoge badeend in Hong Kong tot de twee reuzenslakken in Angers, gemaakt van plastic 40.000 zakken. Kunstenaar Florentijn Hofman maakt dierlijke beelden van een enorm formaat. In Nederland zijn er ook een paar: het roze feestvarken aan de Kortestraat 12 in Arnhem, de Bospoldervos aan de Schiedamseweg 280 en de grote beer ‘De Staalman’ in de Ottho Heldringstraat in Amsterdam. Tot en met 12 september zie je onder het dak van de Sint Janskerk in Schiedam gratis zijn opblaasbare ‘Stadscocon’. Terwijl je in de bol staat, ervaar je de kerk vanuit een ander perspectief. Indrukwekkend.

florentijnhofman.com en instagram.com/studioflorentijnhofman/ 
 

Van een metershoge badeend in Hong Kong tot de twee reuzenslakken in Angers
Je vindt er een divers aanbod, van nationale tot internationale klassiekers

#6. Eye Film Player 

Ter ere van het 75-jarig jubileum van het EYE Filmmuseum komt de bioscoop met een eigen streamingsplatform. Eén deel van de films bekijk je gratis, een ander deel kun je huren voor een klein bedrag. De opbrengsten gaan naar de makers van de films. Je vindt er een divers aanbod, van nationale tot internationale klassiekers als ‘Het Zakmes’ en ‘The Piano’ (van Jane Campion, de eerste vrouw die een Gouden Palm won op het Cannes festival).  Ook zijn er prachtige korte films, documentaires, beelden uit de beginjaren van de film, en animaties zoals de Oscar-winnende ‘Father and Daughter’. Elke week worden er nieuwe films toegevoegd. Leuk voor thuis of tijdens een lange treinrit. Je vindt de Eye Film Player via player.eyefilm.nl/ 

#7. Igor Mitoraj - Façade, Beelden aan Zee

Bovenop de Scheveningse duinen staat sinds 1994 een beeld in de vorm van een masker, dat staat voor het gezicht van Beelden aan Zee. Als eerbetoon aan de maker Igor Mitoraj pakt het museum nu uit met het grote retroperspectief ‘Façade’, Portugees voor het gezicht. De zestig beelden zijn gemaakt van brons, gips en marmer. In zijn werk staan thema’s als het lichaam, de klassieke oudheid en gebondenheid centraal. Couturier en ontwerper Mart Visser toverde de ruimte tot een complete zintuigelijke ervaring, inclusief een geur en soundscape.

Van 19 juni 2021 t/m 30 januari 2022, Harteveltstraat 1, Den Haag,  beeldenaanzee.nl/

Thema’s als het lichaam, de klassieke oudheid en gebondenheid staan centraal
Wie was bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke regisseur van Nederland?

#8. Ketelhuis Podcast  

In de Ketelhuis Podcast gaan filmjournalisten, makers, acteurs en filmkenners wekelijks met elkaar in gesprek. Ze vertellen alle details over de filmwereld en de geschiedenis daarvan aan de hand van de actualiteit, over hun liefde voor film en je komt meer te weten over de nieuwste films. Wie was bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke regisseur van Nederland? 

De podcast is te beluisteren via Spotify en ketelhuis.nl/

#9. Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution, Cobra Museum 

Het Cobra Museum presenteert een ode aan Mexicaanse kunstenaars. In de grote tentoonstelling over Frida Kahlo, haar man Diego Rivera en tijdgenoten bewonder je vele schilderijen, tekeningen, muurschilderingen en foto’s. Natuurlijk bekijk je ook Kahlo’s iconische zelfportretten. Deze stroming geldt vanwege hun vrije expressie en door thema’s als politiek, emancipatie en gender centraal te stellen als revolutionair. Bewonderingswaardig voor jong en oud. Dus stap op de (OV-)fiets bij station Amsterdam-Zuid en je bent er in zo’n 20 minuten. Handig: de expositie is zeven dagen peer week geopend van 10:00 uur tot 22:00 uur.  

T/m 26 september, Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen, cobra-museum.nl

Het Cobra Museum presenteert een ode aan Mexicaanse kunstenaars
Verwacht de mooiste klanken van trompettisten, harpisten, pianisten en cellisten

#10. Concertgebouw Sessions, Het Concertgebouw 

In de ‘Concertgebouw Sessions’ spelen musici en artiesten op speciale plekken in het Concertgebouw. Verwacht de mooiste klanken van trompettisten, harpisten, pianisten en cellisten. Omdat je de prachtige zaal ondertussen in alle rust kunt zien, zorgt het voor een magische ervaring vanuit huis. Met onder meer bekende namen als Jeangu Macrooy, Noa Wildschut, Karsu en Remy van Kesteren. Kijk voor alle concerten op concertgebouw.nl/Sessions

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan