Menu

16x culturele must-see tips voor het najaar 2021

Van kerstvoorstellingen tot odes aan muziekiconen

Swing mee op de hits van Bowie, ontdek de invloed van Calder en bewonder de eerste eigen dansvoorstelling van Igone de Jongh. Deze winter beleef je het éne na het andere hoogtepunt.

Swing mee op de hits van Bowie, ontdek de invloed van Calder en bewonder de eerste eigen dansvoorstelling van Igone de Jongh. Deze winter beleef je het éne na het andere hoogtepunt.

De mannen imiteren o.a. corps-studenten, een ANWB-oppel en de happy single Ipie. Hilariteit gegarandeerd

#1. Koefnoen Live

Na zestien seizoenen televisie zoeken de mannen van het succesvolle en satirische programma 'Koefnoen' de theaters op. Verwacht herkenbare en confronterende sketches, songs en scenes van Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul de Groot in samenwerking met Kiki Deursen en Sanne Franssen. Dit keer zijn er imitaties van types als corps-studentes Madelon en Fleur, ANWB-koppel Okko en Eus en happy single Ipie. Hilariteit alom.

Van 4 december t/m 4 juni door heel Nederland, www.koefnoen.nl

#2. Het BOWIE Concert

Van MartiniPlaza tot AFAS Live: in januari staan de grote podia in het teken van David Bowie. Het is precies zes jaar geleden dat de iconische wereldster is overleden en dat is alle reden voor een prachtig eerbetoon. De concertreeks wordt spectaculair: een live band speelt zijn bekendste hits, ook de originele versies worden gedraaid én er is een verrassend decor. Drie artiesten vertegenwoordigen elk een periode uit zijn leven. Dat wordt weer lekker meezingen met Let’s Dance, Life on Mars en Heroes. BOWIE here we come!

Van 6 t/m 29 januari op verschillende locaties in Nederland, bowieconcert.nl

 

Een avondje lekker meezingen met Let's Dance, Life on Mars en Heroes
Er wordt hier werk tentoongesteld van de meest beroemde modeontwerpers. Geweldig!

#3. E/MOTION. Mode in transitie

Hoe geeft mode uitdrukking aan emoties die in de samenleving leven? En welke rol spelen ontwerpers daarbij? Het ModeMuseum van Antwerpen belicht met de grote expositie ‘E/Motion’ de rol van mode in de maatschappij binnen de afgelopen drie decenia. Hierin staan sociale, politieke en psychologische omwentelingen centraal. Er wordt werk tentoongesteld van de meest beroemde modeontwerpers, zoals Alexander McQueen, Martin Margiela, Simone Rocha en Barbara Kruger.

T/m 23 januari, MoMu, Nationalestraat 28, Antwerpen, momu.be

 

#4. Film The Voice of Love

‘The Voice of Love’ draait om het leven van wereldster Céline Dion. Het verhaal gaat over haar jeugd op het Canadese platteland en het opgroeien in een muzikaal gezin, haar ontmoeting en latere relatie met muziekproducent Guy-Laude tot haar grote successen: het Eurovisiesongfestival en de wereldhit voor de ‘Titanic’. In deze film zie je hoe Aline, de hoofdpersoon in deze film over het leven van Céline Dion, de wereld veroverde.

Vanaf 18 november in de bioscoop.

‘The Voice of Love’ draait om het leven van wereldster Céline Dion
Na haar internationale successen is ze vastberaden om heel Nederland voor zich te winnen

#5. Dansvoorstelling van Igone de Jongh

Danseres Igone de Jongh staat bekend als de allereerste soliste van Het Nationale Ballet en als de muze van choreograaf Hans Van Manen. Na internationale successen is de Jongh vastberaden om ook heel Nederland voor zich te winnen met haar eerste grote theatertournee. Hierin danst ze langs de gebeurtenissen uit haar leven. Van slopende repetities tot premières met koninginnen. Dat doet ze soms alleen, soms met partner(s), soms op muziek, maar altijd vol overgave.

T/m 12 maart door heel Nederland, ntk.nl

Puistjes, bad hair days, te dik, te dun, te grijs en de eisen van anderen

#6. Zinderella

De magische fysieke show ‘Zinderella’ staat in het teken van het menselijk lichaam. Puistjes, bad hair days, te dik, te dun, te grijs en de eisen van anderen, in deze energieke show zie je hoe jonge mensen al dansend afrekenen met onzekerheden en hun lichaam juist tonen. Vermakelijk en herkenbaar voor jong en oud! Leuk: kinderen en jongeren kunnen zich opgeven om tijdens deze show mee te spelen met de professionele performers.

Van 17 december 2021 t/m 11 maart 2022 door heel Nederland, maastd.nl

#7. Calder Now, Kunsthal Rotterdam

Een primeur, voor het eerst in Europa is er een grote tentoonstelling die de invloed zichtbaar maakt van de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder op hedendaagse kunstenaars. Calder verwerft bekendheid als hij begin twintigste eeuw als eerste een sculptuur laat zweven door de lucht met een mobile. Samen met Marcel Duchamp staat hij voorop bij de revolutionaire, kinetische kunststroming. Terugkerende thema’s in Calders werk zijn licht en reflectie, sobere materialen, geluid en zwaartekracht. In Calder Now zie je wonderlijke installaties en sculpturen van Calder en tien hedendaagse kunstenaars, die al je zintuigen prikkelen.

T/m 29 mei, Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Rotterdam, kunsthal.nl

Je ziet wonderlijke installaties en tien hedendaagste kunstenaars, die echt al je zintuigen prikkelen
Kijk goed om je heen want door de hele stad worden de etalages en ramen verlicht met kaarsen

#8. Gouda bij Kaarslicht

Kom in de ultieme feestdagensferen tijdens Gouda bij Kaarslicht op 10 december. Door de hele stad worden de etalages en ramen verlicht met kaarsen. Met als hoogtepunt de Markt waar als enige locatie de kaarslichten tussen 18.40 en 20:00 uur zullen brandden en een enorme kerstboom staat, en het gotische stadshuis met maar liefst 1.500 kaarsen! Vanuit verschillende plekken klinkt de hele dag door muziek. De 66e editie start met het openingsconcert ‘Geef het licht door’ in de Goudse Schouwburg.

Door het centrum van Gouda, goudabijkaarslicht.nl

#9. JR: Chronicles, Groningen Museum

In samenwerking met het Brooklyn Museum presenteert het Groninger Museum deze winter de grote tentoonstelling van de Franse straatkunstenaar JR: ‘JR: Chronicles’. De straatkunstenaar staat bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid, die hij tot uiting brengt in zijn fotografie, straatkunst, performances en interventies over de hele wereld. Ook de Groningse kunstenaars staan tijdens deze expositie in de spotlights en is er werk te zien uit de graffiticollectie van het Groninger Museum.

T/m 12 juni, Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen, groningermuseum.nl

Er is werk te zien uit de graffiticollectie van het Groninger Museum
In volle vaart voert een trein je in de cinematische vertelling ‘Silence of the Tides’ mee langs de prachtige wadden

#10. Silence of the Tides

In volle vaart voert een trein je in de cinematische vertelling ‘Silence of the Tides’ mee langs de prachtige wadden. De overweldigend beelden tonen de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Lucht, water, wolken, wind, mist, veranderd licht en de horizon, in deze film maak je kennis met de schoonheid van de natuur.

Vanaf 9 december in de bioscoop.

#11. Walking on Circus

Deze kerst laat je je verrassen door het eigenzinnige, theatrale, speelse en spannende Walking on Circus in de Beurs van Berlage. De show is een groot spektakel met dansers, circusartiesten, acteurs en dynamische toneelbeelden. Het begint met een solist die ervan droomt om te kunnen vliegen. In de volgende scenes verkennen twee spelers elkaars grenzen en zoeken acrobaten naar balans. Zoals op één van gedichten van Albert Verwey door het Beursgebouw staat: ‘Hier gaat voor elk die ’t wenscht de wereld open’.

Van 26 t/m 30 december, Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam, beursvanberlage.com en boostproducties.nl

De show is een groot spektakel met dansers, circusartiesten en dynamische toneelbeelden
Je ziet bijzondere voorraadpotten, verfijnde celadon doosjes en rituele voorwerpen als wierookbranders

#12. KOREA. Poort naar een rijk verleden, Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof geeft ons met ‘KOREA. Poort naar een rijk verleden’ een kijkje in de cultuurgeschiedenis van Korea. Je ziet onder meer bijzondere voorraadpotten, verfijnde celadon doosjes, modeaccessoires van de Koreaanse elite de yangban en rituele voorwerpen als wierookbranders. Ook is er aandacht voor hedendaagse Zuid-Koreaanse kunstenaars. Zo is er een meditatieve installatie en bekijk je een videoclip van de zanger van de Koreaanse muzieksensatie BTS.

t/m 22 augustus 2022, Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 9, Leeuwarden, princessehof.nl

 

#13. Het Verhaal van Nederland

Vanaf 5 januari start de NPO-serie ‘Het Verhaal van Nederland’. In tien afleveringen neemt acteur Daan Schuurmans je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Bij de serie is ook een interactieve app beschikbaar met wandelroutes. Leuk voor een uitje met het gezin! Loop bijvoorbeeld langs de oevers van de Nijmeegse Waal terwijl Schuurmans alles vertelt over de Bataafse beschaving die daar 2000 jaar geleden ontstond. Of naar Museum Het Valkhof en leer alles over de Romeinen in Nijmegen. De app en serie is een samenwerking met toonaangevende Nederlandse musea.

De app is vanaf 5 januari beschikbaar in de Apple- en Android-store.

Daan Schuurmans neemt je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis
Geïnspireerd op het beroemde sprookje waarin Clara een notenkrakerpop heeft die tot prins transformeert

#14. De Notenkraker, Carré

Op 15 en 16 januari betovert het Russische Bolshoi State Ballet nog een keer jong en oud met ‘De Notenkraker’. Geïnspireerd op het beroemde sprookje waarin de jonge Clara een notenkrakerpop heeft die tot prins transformeert. Als hij in gevaar komt, gaat ze samen met haar andere speelgoed de strijd aan tegen het muizenleger. Natuurlijk inclusief prachtige kostuums en muziek van Tsjaikovski.

Koninklijk Theater Carré, Amstel 115-125, Amsterdam, carre.nl

 

#15. Vincent Mentzel: de kracht van beeld, Het Rijksmuseum

Jarenlang volgde hij de Haagse politiek op de voet en reisde hij de wereld over om politieke en maatschappelijke gebeurtenissen vast te leggen. Fotograaf Vincent Mentzel – die sinds begin jaren zeventig voor de NRC fotografeert – liet met zijn krachtige foto’s als een van de eersten zien dat beeld net zo belangrijk is als geschreven artikelen. Deze tentoonstelling geeft inzicht in deze ontwikkeling aan de hand van zijn indrukwekkende zwart-witfoto’s.

Van 28 januari t/m 6 juni, Het Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam, rijksmuseum.nl

 

 

Hij liet met zijn krachtige foto's als een van de eersten zien dat beeld net zo belangrijk is als geschreven artikelen
Zie kunstenaars live in actie en ga zelf aan de slag met de kwast en spuitbus

#16. Glashard. Post-graffiti, De Glasfabriek Schiedam

Tijdens een bezoek aan De Glasfabriek laat je je verrassen door het werk van 30 makers uit het binnen- en buitenland. Voor de expositie ‘Glashard. Post-graffiti in de Glasfabriek in Schiedam’ zijn de loodsen zowel binnen als buiten verrijkt met kleurrijke street art. Zo is er een driedimensionale toren van 7 meter hoog. Terwijl je over het oude terrein loopt, zie je de kunstenaars live in actie. Ook mag je zelf aan de slag met kwasten en spuitbussen! 

T/m 16 januari 2022, Buitenhavenweg 114-116, Schiedam, deglasfabriek.com

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan