Menu

14x culturele hoogtepunten voor het najaar

Met fantastische fotografie, films en festivals

Deze herfst valt er op het gebied van cultuur weer veel leuks te beleven. Ga met je gezin naar een Disney-musical, bezoek meerdere modetentoonstellingen of bekijk de nieuwste documentaire over Bob Ross.

Deze herfst valt er op het gebied van cultuur weer veel leuks te beleven. Ga met je gezin naar een Disney-musical, bezoek meerdere modetentoonstellingen of bekijk de nieuwste documentaire over Bob Ross.

Straatkunstenaar Frank de Ruwe maakt kleine grapjes in Amsterdamse straten

#1. Streetart Frankey

Van een gouden beeldje van Eberhard van der Laan tot een glas-in-lood met het gezicht van Johan Cruijff en Playmobil-poppetjes. Straatkunstenaar Frank de Ruwe, beter bekend als Streetart Frankey, siert de straten van Amsterdam op met zijn streetart, die bestaat uit kleine grapjes. Wekelijks doet hij dit voor het Parool, maar als je goed kijkt, ontdek je meer van zijn werken in de stad. Volg zeker zijn Instagram-account @streetartfrankey. Zijn werk tovert een brede lach op je gezicht!

instagram.com/streetartfrankey en frankey.com 

#2. MAISON Amsterdam, De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk pakt in samenwerking met het Amsterdam Museum uit met een grote tentoonstelling die draait om de mode in Amsterdam door de jaren heen. De zijden herenjas in Empirestijl, Fong Lengs extravagante art-decomantel uit 1972, de Amsterdam Rainbow Dress en de virtuele kleding van Amber Jae Slooten zijn slechts enkele van de vele hoogtepunten. Je maakt eveneens een tijdreis door verschillende tijdperken en plekken die nauw verbonden zijn met mode, zoals de clubs in de roaring twenties en de Zeedijk waar nu kledingwinkel Patta zit. Bekende namen als Bas Kosters, Jan Taminiau, Iris van Herpen en Frans Molenaar passeren de revue. 

T/m 3 april 2022, Dam, Amsterdam, nieuwekerk.nl 

Je maakt een tijdreis door verschillende modetijdperken
Oorbellen, broches en armbanden van Chanel, Dior, Schiaparelli en Swarovski

#3. All that Glitters, CODA Apeldoorn

In het CODA krijg je een kijkje in de sieradenverzameling van ontwerper, schilder en uitgever Joop Wiggers. Tijdens zijn bezoeken aan boekenbeurzen ontstond zijn liefde voor (boeken over) modesieraden, waarna hij ze begon te verzamelen en alle vintagewinkels, juwelierszaken en veilingen afstruinde. Je ziet in All that Glitters niet alleen zijn persoonlijke smaak, het brede aanbod laat ook de ontwikkeling van modesieraden zien. Oorbellen, broches en armbanden van Chanel, Dior, Schiaparelli en Swarovski, alle parels komen voorbij.

T/m 21 november, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, coda-apeldoorn.nl

#4. Nederlandse Dansdagen in Maastricht

Dit jaar is het dubbel feest tijdens de Nederlandse Dansdagen, er is namelijk zowel een on- als offline programma. Zo is er het virtuele dansMuseum met choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk en is er een ‘unplugged podium’ op een bijzondere locatie. Maak kennis met nieuwkomers en laat je verrassen door performances van gevestigde namen. Breakdancer Redouan Ait Chitt gidst je dagelijks langs de verschillende onderdelen. Tijdens de vijfde editie is er extra aandacht voor het klimaat. Er is bijvoorbeeld een dans gemaakt naar Greta Thunbergs wereldberoemde uitspraak ‘Our house is on fire’.

Van 30 september t/m 7 oktober, op verschillende locaties in Maastricht, nederlandsedansdagen.nl
 

Maak kennis met nieuwkomers en laat je verrassen door performances
Een grote interactieve tentoonstelling gemaakt voor en door kinderen

#5. Kinderbiënnale, Groninger Museum

Ben je op zoek naar een cultureel uitje om met je kind(eren), nicht(jes) of neef(jes) naartoe te gaan? Dan is de Kinderbiënnale een must-visit. Het Groninger Museum organiseert twee keer per jaar een grote interactieve tentoonstelling die gemaakt is voor en door kinderen. Verwacht veel kleurrijke kunst met installaties waar je doorheen loopt en die je mag aanraken. Succes verzekerd.

T/m 9 januari 2022, Museumeiland 1, Groningen, groningermuseum.nl/kinderbiennale
 

#6. Feest met Bach!

Tijdens het ‘Feest met Bach!’ luister je naar muzikale hoogtepunten van de Duitse componist Johann Sebastian Bach. Het programma is samengesteld door de Japanse violist Shunske Sato. Welke stukken er precies gespeeld worden, blijft tot de aanvang geheim. Verwacht in ieder geval zijn bekendste instrumentale werk: zijn dubbelconcert voor twee violen en de Derde orkestsuite, met het beroemde ‘Air’.

Van 28 september t/m 9 oktober, op verschillende locaties, bachvereniging.nl

 

Welke stukken er precies gespeeld worden, blijft tot de aanvang geheim
Een zoektocht naar het verleden

#7. Mijn vader is een vliegtuig

Het Nederlands Film Festival opent dit jaar met de film Mijn vader is een vliegtuig van regisseuse en schrijfster Antoinette Beumer. In deze boekverfilming heeft Eva haar leven op de rit totdat haar moeder plotseling overlijdt en ze erachter komt dat haar leven uit leugens en geheimen bestaat. Wanneer ze haar vader opzoekt in een psychiatrische inrichting waar hij al meer dan dertig jaar verblijft, start de zoektocht naar het verleden. Met in de hoofdrol niemand minder dan Elise Schaap, Liz Snoijink en Pierre Bokma.

Vanaf 30 september in de bioscoop.
 

#8. Familiekroniek: OUMI, DAD, JA

In deze driedelige voorstelling neemt acteur Nasrdin Dchar, bekend van Wolf, Rabat en Mocro Maffia, je mee in zijn leven. Op deze avonden zie je zijn drie succesvolle voorstellingen tegelijkertijd. Hiervoor neemt hij de relaties met zijn ouders en vrouw als uitgangspunt. Hij vertelt over zijn zoektocht naar volwassenheid en verbinding, obstakels in de liefde, het vaderschap en verschillende generaties en culturen. Als kers op de couscous krijg je bijpassende Arabische hapjes en drankjes, verzorgd door culinair schrijfster Nadia Zerouali en de moeders van de Couscousbar in Amsterdam.

T/m 27 februari 2022, door heel Nederland, nasrdinspeelt.nl


 

Acteur Nasrdin Dchar, bekend van Mocro Maffia, neemt je mee in zijn leven
Maak kennis met ruim honderd mooie natuurfilms die je nooit eerder zag

#9. Wildlife Film Festival

Klimaat- en dierenliefhebbers opgelet! Bezoek het Wildlife Film Festival en maak kennis met ruim honderd mooie natuurfilms die je nooit eerder zag op het witte doek. Een greep uit het aanbod van dit jaar: in Sea Lions – Life by a Whisker kijk je naar een Australische zeeleeuw en een man die zijn leven wijdt aan het redden van deze diersoort. In Leopard Legacy volg je de jacht van een moeder luipaard en haar welpen in de Afrikaanse wildernis. Of laat je inspireren door de interviews met filmmakers, Q&A’s en masterclasses.

Van 26 t/m 31 oktober in bioscoop Cinerama in Rotterdam, van 25 oktober t/m 7 november online op wffr.nl

 

#10. Aladdin

Een vliegend tapijt, de gouden olielamp en prinses Jasmine: in deze musical komen alle bekende fenomenen uit het Disney-sprookje Aladdin weer voorbij. Ook nu word je meegezogen in het verhaal van Aladdin, een arme jongen uit Argrabah, die steelt om te kunnen overleven. Je ziet hoe alles verandert als hij drie wensen mag doen en dan prinses Jasmine ontmoet en de kwaadaardige Jafar. Prachtige liedjes, kleurrijke kostuums en special effects. Deze herfst en winter laat je je nog een keer betoveren door deze Disney-klassieker.

T/m 9 januari 2022, AFAS Circustheater Scheveningen, Circusplein 50, Scheveningen, stage-entertainment.nl/

Prachtige liedjes, kleurrijke kostuums en special effects
Een bomvol programma met de nieuwste films en documentaires

#11. Cinekid

Voor het eerst in de Cinekid-geschiedenis vindt het festival plaats op locaties door heel Nederland. Deze 35e editie heeft een bomvol programma met de nieuwste films en documentaires, talks met filmmakers en vele workshops. Vermaak alom. Tip: hebben jullie de (film)smaak te pakken? Check de website voor een lijstje met de top 100 meest indrukwekkende kinderfilms. Veel kijkplezier!

Van 13 t/m 31 oktober, door heel Nederland, cinekid.nl

#12. Borstbeelden, Het Depot

In de Borstkankermaand start deze mooie expositie die in het teken staat van de vrouwenborst(en). De groei ervan in de puberteit, erotiek, het decolleté, voor voeding, de verandering bij het ouder worden tot aan borstkanker, in Het Depot bekijk je dit najaar alles over dit vrouwelijke lichaamsdeel in de breedste zin van het woord. Verwacht onder meer intieme foto’s van de Italiaanse fotografe Francesca Cesari en daarnaast indrukwekkende beeldhouwwerken. Een aanrader voor een bezoek met je (o)ma.

10 oktober 2021 t/m 20 maart 2022, Arboretumlaan 4, Wageningen, hetdepot.nl

Intieme foto's van fotografe Francesca Cesari en indrukwekkende beeldhouwwerken
Alleen al vanwege de sterrencast wil je hierheen

#13. Het Oog van de Storm

Alleen al vanwege de sterrencast van deze voorstelling wil je hierheen, met in de hoofdrollen Hans Croiset, Johanna ter Steege en Anne Wil Blankers. Het verhaal draait om het echtpaar André en Madeleine, dat al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd is. Als hun dochters in een weekend terugkeren naar het ouderlijk huis gebeuren er vreemde dingen en slaat het noodlot toe. Alles wijst erop dat er iemand is overleden, maar de grote vraag is: wie?

Van 1 oktober 2021 t/m 6 maart 2022, door heel Nederland, ntk.nl/


 

#14. Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed

Bob Ross – Robert Norman Ross – werd wereldberoemd met zijn schilderijen en motto: ‘No mistakes, just happy accidents’, kortom iedereen kan schilderen. Hij oogde altijd relaxed, maar achter zijn glimlach schuilt een minder rooskleurig verhaal vanwege een zakelijke strijd om zijn ‘happy trees’. Zo zie je in deze documentaire hoe zijn naasten hem lieten vallen en hoe zijn exen na zijn dood zijn nalatenschap opeisten.

Nu te zien op Netflix.

‘No mistakes, just happy accidents’
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan