Menu

11x culturele hoogtepunten van deze zomer

Om te bewonderen en te beluisteren

Close-upfoto’s van overlevenden van de Holocaust, een documentaire over The Beatles en een beeldenroute door Amsterdam-Zuid: de programmering voor de zomer is veelbelovend. Wij zetten de must-see’s en -do’s voor je op een rij!

Close-upfoto’s van overlevenden van de Holocaust, een documentaire over The Beatles en een beeldenroute door Amsterdam-Zuid: de programmering voor de zomer is veelbelovend. Wij zetten de must-see’s en -do’s voor je op een rij!

#1. Diana & Zonen

De musical Diana & Zonen belicht het persoonlijke verhaal van Diana als echtgenoot en moeder. Tegelijkertijd gaat de musical over de bekritiseerde romance tussen haar zoon prins Harry en Meghan Markle. Wat kregen de zonen van hun moeder mee? Kom alvast in de stemming met een van de nummers: ‘Dit ben ik’. Dit is gemaakt door de jonge actrice en zangeres Danique Graanhorst, die Meghan Markle speelt, en gaat over staan voor wie je bent en daar trots op zijn.

Vanaf september op tour door Nederland, dianaenzonen.nl

Kom alvast in de stemming met een van de nummers: ‘Dit ben ik’

#2. Museum Arnhem Podcast

In de nieuwe toegankelijke podcast 'Museum Arnhem' wordt de collectie, die bestaat uit 30.000 objecten, tot leven gebracht. Van magisch-realistische schilderijen tot hedendaagse installaties; hier maak je kennis met de verhalen achter de verschillende kunstwerken. Wie is toch die vrouw met de kat die op het beroemde schilderij van Carel Willink staat? Leuk: aan de Utrechtseweg 87 is er nu ook een muurschildering van.

De podcast is te beluisteren via podcastluisteren.nl/Museum-Arnhem of open.spotify.com 

Hier maak je kennis met de verhalen achter de verschillende kunstwerken
Je volgt een drie-eiige drieling die elke keer weer avonturen beleeft

#3. SAPIETOM

Speciaal voor kinderen is er de vermakelijke podcast SAPIETOM. De podcast is bedacht door het Eigen Werk Theaterteam ten tijde van corona, om te stimuleren dat kinderen niet alleen maar achter hun telefoon- of computerscherm zitten. Je volgt een drie-eiige drieling die elke keer weer avonturen beleeft, veelal vanuit huis. Zo geven ze een concert. Inspirerend! 

De podcast vind je via eigenwerktheaterteam.nl en open.spotify.com/

#4. Film by the Sea, Vlissingen

Vergeet Cannes en Venetië: ook Nederland heeft filmfestivals. Eentje daarvan vindt plaats in de Zeeuwse stad Vlissingen. Van 10 tot en met 19 september biedt de kustplaats onderdak aan de 23e editie van Film at the Sea. Ieder jaar reizen tienduizenden bezoekers af naar dit festival voor film en literatuur. Het programma bestaat uit documentaire- en filmvertoningen, lezingen, colleges en concerten, en natuurlijk worden verschillende awards uitgereikt, waaronder oeuvre-awards. Wist je dat zelfs Sophia Loren drie jaar geleden naar Vlissingen afreisde voor Film at the Sea?

10 t/m 19 september, filmbythesea.nl

Wist je dat zelfs Sophia Loren naar Vlissingen afreisde voor Film at the Sea?
Martin werd internationaal bekend vanwege zijn extreme close-upportretten

#5. Survivors: Faces of Life after the Holocaust, Fotomuseum aan het Vrijthof

De Duitse portretfotograaf Martin Schoeller geeft in deze tentoonstelling een gezicht aan overlevenden van de Holocaust. Martin werd internationaal bekend vanwege zijn extreme close-upportretten. Zijn werk verscheen in grote titels als ‘The New York Times Magazine’, ‘Vogue’ en ‘Rolling Stone’. In Survivors zie je 75 intrigerende portretten van Joodse mannen en vrouwen, die verdriet en hoop symboliseren.

Van 7 september 2021 t/m 27 februari 2022, Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht, fotomuseumaanhetvrijthof.nl 

Laat je verrassen door de sculpturen die in het teken staan van imagine

#6. ARTZUID, Amsterdam

Tijdens deze jaarlijkse sculpturenbiënnale staan er vijftig beelden van internationale topkunstenaars en jonge talenten verspreid over Amsterdam-Zuid. Laat je verrassen door de sculpturen die in het teken staan van imagine: kunst met een boodschap. Met onder meer Raquel van Haver, Klaas Gubbels en Jaume Plensa. Check de website voor de precieze route en de bijbehorende app.

Van 1 juli t/m 17 oktober, Amsterdam, artzuid.nl

#7. Netflix-serie We The People

Van de belasting tot de verkiezingen en protesten. Voor de animatieserie ‘We The People’ maakten niemand minder dan de Obama’s tien muzikale afleveringen die inzoomen op de maatschappelijke thema’s die spelen in Amerika. Met mooie muziek van internationale artiesten als Janelle Monáe, Bebe Rexha, Adam Lambert en meer.

De serie is nu te zien op Netflix

Van de belasting tot de verkiezingen en protesten.
Hilariteit en herkenbaarheid alom

#8. Luizenmoeder de film

Na de succesvolle serie is er nu ook een familiefilm, natuurlijk weer met een glansrijke rol van Ilse Warringa als Juf Ank. Nu directeur Anton weg is, moet Ank met haar collega’s de school runnen. Maar met de coronacrisis, onderbezetting, veeleisende ouders en een nieuwe interim-directeur met hele nieuwe plannen is dat een grote uitdaging. En dan komen de kinderen ook nog in opstand en bloeit er onverwachts een nieuwe liefde op. Hilariteit en herkenbaarheid alom.

Vanaf 28 juli in de bioscoop. 

#9. Film Respect /The Queen of Soul

In ‘Respect’ – naar het gelijknamige nummer –  volg je het leven van Aretha Franklin die als kind al in een gospelkoor zong in de kerk van haar vader en uiteindelijk uitgroeide tot een wereldberoemde soul- en R&B-zangeres. Met in de hoofdrol Jennifer Hudson, die nadat ze een Oscar won voor haar rol in ‘Dream Girls’ een persoonlijke band kreeg met de soulzangeres.

Vanaf 2 september in de bioscoop. 

In ‘Respect’ volg je het leven van Aretha Franklin
Maar welke persoon schuilt er achter de Mexicaanse kunstenares Frida?

#10. Frida, Vida La Vida

Frida Kahlo wordt internationaal geroemd om haar kleurrijke zelfportretten. Maar welke persoon schuilt er achter de Mexicaanse kunstenares? Deze intrigerende documentaire zoomt aan de hand van exclusieve interviews, historische documenten en werk van Frida 
hierop in. Je komt achter de fysieke pijn waarmee ze worstelde. Zo kreeg ze te maken met kinderloosheid en liefdesverdriet. Natuurlijk komen ook haar beroemde zelfportretten voorbij.

Vanaf 19 augustus in de bioscoop. 

#11. Documentaire The Beatles: Get Back

Filmmaker Peter Jackson, bekend van ‘The Hobbit en ‘The Lord of the Ring’, dook voor ‘The Beatles: Get Back’ in nooit eerder vertoond beeld- en audiomateriaal van de band. In deze exclusieve documentaire krijg je een kijkje achter de schermen en zie je hoe het eraan toeging tijdens repetities van de legendarische popgroep. Dat wordt genieten en lekker meezingen!

Vanaf 25 november als driedelige serie op Disney+.

In deze docu krijg je een kijkje achter de schermen bij de popgroep
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan