Menu

8x creatieve broedplaatsen

In de natuur en op oude fabrieksterreinen

Bekijk kleurrijke streetart, laat je inspireren door een lezing, geniet van biologisch eten en ga los op vrolijke deuntjes. Creatieve broedplaatsen zijn the place to be als je even de hectiek van de stad wilt ontvluchten.

Bekijk kleurrijke streetart, laat je inspireren door een lezing, geniet van biologisch eten en ga los op vrolijke deuntjes. Creatieve broedplaatsen zijn the place to be als je even de hectiek van de stad wilt ontvluchten.

#1. Weelde, Rotterdam

Hapjes, drankjes, evenementen, muziek én gezelligheid… Bij Weelde is het altijd feest. Doe een bestelling bij de Zandbar of Weinbar Freileben en neem plaats aan een felroze picknicktafel. Voor zelfgemaakte en fruitige limonades is bar Kumzits een aanrader. Krijg je trek? Ga dan voor een guilty pleasure; de burgers, wraps en Mac & Cheezy hebben allemaal een biologische twist. Ook zijn er Midden-Oosterse gerechtjes die leuk zijn om te delen. Ondertussen luister je naar optredens van lokale artiesten, bezoek je een expositie of ga je skaters kijken bij het Poolcafé. Zelf meedoen kan natuurlijk ook. In de zomer is deze broedplaats tot in de late uurtjes één grote belevenis. Op naar Roffa!

Marconistraat 39, Rotterdam, weelderotterdam.nl

Bij Weelde is het altijd feest
De ene keer luister je naar een city talk met een ondernemer, het andere moment volg je een yogales

#2. RAUM, Utrecht

Het idee voor stadslab RAUM ontstond zo’n vijf jaar geleden tijdens een placemaking meeting tussen culturele organisaties, bewoners en ondernemers van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Met exposities en evenementen willen de organisatoren van RAUM bezoekers en bewoners betrekken bij ‘het stadsleven van de toekomst’. Het programma is net als de buurt en stad continu aan het vernieuwen. De ene keer luister je naar een city talk met een jonge ondernemer, het andere moment volg je er een yogales, bekijk je een theaterperformance of leven kinderen zich uit tijdens een creatieve workshop. Bij Wijkrestaurant Venster kom je bij van alle indrukken. 

Berlijnplein 520, Utrecht, raumutrecht.nl

#3. Sphinxkwartier, Maastricht

Heb je het gebied rondom het Vrijthof wel gezien en wil je Maastricht verder verkennen? Dan is het Sphinxkwartier een aanrader. Hier komen traditie en innovatie samen. Terwijl je door de oude Sphinx(-aardewerk)fabrieken loopt, stuit je op vele leuke ateliers, restaurants en winkels als Loods 5. In de Instagrammable passage vind je een expositie. Ook buiten valt er veel moois te zien. Wat dacht je van de Andrieskapel? Ga uit je dak tijdens een optreden in de Muziekgieterij of maak een wandeling door de ‘ruige achtertuin van het Sphinxkwartier’: het Frontenpark.

Gebied bij Sphinxcour, Maastricht, belvedere-maastricht.nl

Terwijl je door de oude Sphinxfabrieken loopt, stuit je op vele ateliers, restaurants en winkels
Deze alternatieve spot is de plek om te relaxen en bij te kletsen

#4. De Loods, Groningen

Verborgen tussen de sportvelden en een rijschool ontdek je de serene broedplaats De Loods. Deze alternatieve spot is de plek om te relaxen en bij te kletsen met vrienden en familie. De schelpenpaden leiden je naar de prachtige tuin, waar je voor een klein bedrag een pizza, pasta of een broodje hamburger scoort. Of het binnen in de loods of op het terras is, hier valt altijd iets te beleven. Van dansjes doen tot je verwonderen tijdens een circusvoorstelling, thema-avonden en het volgen van (kook)workshops. Ook vind je er een paar chalets die worden verhuurd aan jonge creatievelingen op het gebied van muziek, kunst en media. Bij De Loods ontsnap je even aan de stadse drukte, terwijl de sfeer aanvoelt als die van een intiem festival.

Neutronstraat 3, Groningen, deloods.events

#5. Hubert, Nijmegen

Hubert is zo’n plek waar je zo de hele middag en avond doorbrengt vanwege de gezelligheid en de vele activiteiten. Vanaf het station van Nijmegen ben je hier binnen een halfuur, met de OV-fiets in tien minuten. Eenmaal daar word je aangenaam verrast door optredens van lokale artiesten, filmavonden, kampvuren en vrijmibo’s. Plof neer aan een picknicktafel van het café en kijk ondertussen uit op de streetart. Op hetzelfde terrein bewonder je de Arnhemse stadsbus die in 1990 is beschilderd door niemand minder dan Herman Brood.

Sint Hubertusstraat 10, Nijmegen, hubertnijmegen.nl

Plof neer aan een picknicktafel van het café en kijk ondertussen uit op de streetart
Je kunt zelfs overnachten in de vlindertuin

#6. NoordOogst, Amsterdam

Aan de rand van de stad, in Amsterdam-Noord, ligt de prachtige groene urban farm NoordOogst. Bij restaurant Pof eet je lokaal, vega(n) en duurzaam, met ingrediënten die rechtstreeks uit de moestuin komen. Ideaal in combinatie met de huisgemaakte limonades en cocktails, of een biertje van de brouwerij om de hoek, Friekens Brouwerij. Wie een rondje maakt over het terrein, loopt langs rondscharrelende varkens, een vlindertuin, rijen wijnstokken, een rokerij en een grote natuurspeeltuin. Download voor je wandeling de app ‘De Eet-alage’ en het wordt een uitje om nooit meer te vergeten. Er zijn regelmatig muziek- en theatervoorstellingen, markten, proeverijen en workshops en nog veel meer. Je kunt zelfs overnachten in de vlindertuin! Dat doe je in het observatorium van Mot in Mokum. Dus keer vooral terug voor een volgend culinair en cultureel avontuur in de natuur.

Meteorenweg 272-280, Amsterdam, noordoogst.org

#7. Kanaalzone/De Caai, Eindhoven

Vroeger stond de Kanaalzone bekend vanwege de fabrieken, maar de laatste jaren is het gebied veranderd in een hippe locatie vol met hotspots. Eén favoriet is PHOOD Kitchen, die je vindt op het Campina-terrein. Op het wisselende menu staan bijzondere gerechten met ingrediënten afkomstig uit eigen boerderijen. Verderop ervaar je de ultieme vakantiekriebels in Stadsoase de Zomertuin. Cultuurliefhebbers zitten goed bij Het Koelhuis en Onomatopee. Bij die eerste zijn er regelmatig exposities, theatervoorstellingen en evenementen, naar die laatste ga je voor presentaties van designers, lezingen en workshops. Houd de agenda’s in de gaten voor de volledige programmering! Houd je van hoge gebouwen? Dan is een route langs het kanaal de moeite waard. Krijg je geen genoeg van de Kanaalzone? Boek dan een overnachting bij Hotel Mariënhage en overnacht in een voormalig klooster.

Hugo van der Goeslaan, Eindhoven, nieuwbouw-decaai.nl

De Kanaalzone is een hippe locatie vol met hotspots
Het staat er bol van de activiteiten, zoals suppen en dansen

#8. De Nieuwe Stad, Amersfoort

Het gebied van de oude tandpastafabriek van Prodent is nu het terrein voor mode, eten, kunst en duurzaamheid. Van catchy popsongs tot rock en van Roxeanne Hazes tot Candy Dulfer, bij podium FLUOR is de muzikale keuze reuze. In de zomer verhuizen de concerten naar buiten en strijk je neer bij Het Nieuwe Stadsterras. Ook bij Zandfoort aan de Eem – het stadsstrand van Amersfoort – kom je in zomerse sferen. Het staat er bol van de activiteiten, zoals suppen en dansen. Voor lunch en diner laat je je verrassen door de koks van Hoog Vuur, Het Lokaal of Kroast. Die laatste zit in een oude zeepfabriek. Bijzonder!

Oliemolenhof 18A, Amersfoort, denieuwestad.nl

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan