Menu

10x de leukste brouwerijcafés van Nederland

Niets leuker dan lokale biertjes proeven

Speciaalbier is in opmars. En daarmee ook de lokale microbrouwerijen, waar de bijzondere biertjes vers voor je gebrouwen worden. Hierbij de leukste van Nederland, mét proeflokaal. Proeven maar!

Speciaalbier is in opmars. En daarmee ook de lokale microbrouwerijen, waar de bijzondere biertjes vers voor je gebrouwen worden. Hierbij de leukste van Nederland, mét proeflokaal. Proeven maar!

#1. Kaapse Brouwers in Rotterdam

‘We trachten het beste Rotterdamse bier van de wereld te brouwen’, en dat doen ze goed. De Kaapse Brouwers staan voor gedurfde recepten, smaakexperimenten en ouderwetse bieren in een Rotterdams jasje. Die drink je op een perfect bijpassende spot: de Fenix Food Factory (zie ook de tien leukste foodhallen van Nederland), een oude loods in Katendrecht goed gevuld met culinaire ondernemers met een liefde voor ambachtelijke en eerlijke producten. 
Veerlaan 19D, Rotterdam (Fenix Food Factory), kaapsebrouwers.nl

Gedurfde recepten en ouderwetse bieren in een Rotterdams jasje
Een lekker IJ-biertje van de tap met een gekookt 'ijtje'

#2. Brouwerij 't IJ in Amsterdam

Het is altijd gezellig druk in het proeflokaal van Brouwerij 't IJ en dagelijks moet iedereen er om 20:00 uur uitgeveegd worden, want dan gaan ze dicht. Kom dus op tijd. Het proeflokaal is een begrip in Amsterdam en zit, net als de brouwerij, in het voormalige badhuis onder de molen in Oost. Kies een lekker biertje van de tap, bestel een gekookt 'ijtje' of portie ossenworst en genieten maar. Bij mooi weer op een gezellig vol terras, waar je al snel nieuwe vrienden maakt.
Funenkade 7, Amsterdam, brouwerijhetij.nl

#3. Uiltje Bar in Haarlem

Uiltje Bar is dé plek in Haarlem voor liefhebbers van speciaalbier. Robbert, trotse eigenaar van Brouwerij 't Uiltje en Uiltje Bar, leerde bij Jopenbier (zie nr. #10) de kneepjes van het vak en is vervolgens zelf bier gaan brouwen. Met succes, want het bier van Brouwerij 't Uiltje sloeg aan. Samen met compagnon Tjebbe bestiert Robbert Uiltje Bar, alwaar je maar liefst dertig bieren van de tap kunt krijgen, plus een boel bieren op fles. Proef ook vooral een kaasje, Uiltje Bar heeft wel twintig soorten kaas in de aanbieding. Say cheese!
Zijlstraat 18, Haarlem, facebook.com/uiltjebar

Maar liefst dertig bieren van de tap en wel twintig soorten kaas
Een oergezellig ‘bruin café’ in hartje Breda, al sinds 1838

#4. De Beyerd in Breda

Een oergezellig ‘bruin café’ in hartje Breda. De Beyerd bestaat al sinds 1838 (!) en is zelfs een internationaal bekend biercafé met zo’n 125 soorten en smaken. In 2004 is het succesverhaal compleet gemaakt met een eigen huisbrouwerij. Leuk is een rondleiding inclusief bierproeverijtje met 4 proefglaasjes. Voor een goede bodem wordt ook gezorgd, De Beyerd heeft een uitgebreide lunch- en dinerkaart met gerechten die prima matchen met je glas gezelligheid.   
Boschstraat 26, Breda, beyerd.nl

#5. Oproer brewpub & restaurant in Utrecht

Dit vinden we leuk: een brouwerij met biercafé én biologisch, plantaardig restaurant. Oproer is ontstaan vanuit een samenwerking tussen twee bekende brouwers, namelijk de heren van Rooie Dop en RUIG Bier. Met hun creatieve inborst experimenteren ze erop los en dat resulteert in spannende biertjes. Daarnaast bieden ze ook een mooie selectie aan andere mooie bieren van rond de hele wereld. Je kunt er bovendien heel goed eten! Duurzaam, bio, verantwoord met louter plantaardige/veganistische producten. Oproer is een interessante, onconventionele brouwer met het hart op de goede plek.
CAB-Rondom 90A, Utrecht, oproerbrouwerij.nl

Een onconventionele brouwer met het hart op de goede plek
De favoriet van zanger én ambassadeur van Deventer Rob Dekay

#6. DAVO Bieren in Deventer

“Één van de fijnste plekken om een biertje te doen in de zon”, aldus zanger én ambassadeur van Deventer Rob Dekay (zie ook: Rob Dekay’s #favourites in Deventer). Stadsbrouwerij DAVO zit in een oud industrieel pand en heeft een gezellig proeflokaal mét terras vol picknicktafels en vuurkorven. Naast DAVO’s eigen bieren kun je ook kennismaken met bieren van andere, vaak kleinere brouwers uit Nederland en andere delen van de wereld. Oh, en ze hebben naar verluidt de lekkerste burgers van de stad, dat je het even weet.
Sluisstraat 6, Deventer, davobieren.nl

#7. Kompaan Bier in Den Haag

De naam zegt het al: de mannen van Kompaan zweren bij kompaanschap. Ze staan voor vriendschap en levenslust, bij alles wat ze doen. Dat spat er dan ook vanaf: hun Beer Bar is een gezellige industriële hangout met speciale bieren, speciaal gemaakt voor levensgenieters. Ook kan je regelmatig genieten van live muziek, tap take-overs en festivals. Ze hebben twintig bieren op tap. Deels direct uit eigen brouwerij, deels is ander bijzonder bier van bevriende brouwerijen. Bestel bij je biertje wat lekkers van de Kompaan BBQ en ... niks meer aan doen! 
Saturnusstraat 55, Den Haag, kompaanbier.nl

Een gezellige industriële hangout met speciale bieren, speciaal gemaakt voor levensgenieters
De heren van Van Moll brouwen vol passie bier in de kelder

#8. Van Moll in Eindhoven

Welkom bij Van Moll, de eerste brewpub van Eindhoven. En meteen een héél sympathieke. Eigenaren Jaap en Erwin vonden het maar raar dat er overal in het land brouwerijen zaten maar in Eindhoven niet. Daar moest dus maar eens verandering in komen, en zo geschiedde. Een aantal jaar na de opening in 2013 is Van Moll niet meer weg te denken uit het bierlandschap. De heren brouwen vol passie bier in de kelder, dat je bovenin de zaak meteen kunt opdrinken. Op de menukaart trouwens nog veel meer bijzondere biertjes. En kaasplanken. En Brabantse worstenbroodjes. Genieten met een zachte G.
Keizersgracht 16A Eindhoven, vanmolleindhoven.nl

#9. Oedipus in Amsterdam

Ken je die grap van die vier vrienden die thuis bier gingen brouwen? Dat kan flink uit de hand lopen. Oedipus is namelijk ooit net zo gestart, maar inmiddels hebben de heren flink naam gemaakt met hun eigen brouwerij mét taproom. De kleurrijk geïllustreerde bierflesjes vind je in cafés en restaurants door het hele land, maar het allerleukst is om in hun 'hometown' Amsterdam het pontje naar Noord te pakken en neer te strijken bij de Oedipus brouwerij, mét een taproom dus, die elke donderdag tot en met zondag geopend is. Daar kan je alle varianten proeven, zoals de Thai Thai, de Kinder Yoga en de Mannenliefde. Die laatste heeft onlangs nog – geheel terecht – een mooie prijs in de wacht gesleept.
Gedempt Hamerkanaal 85, Amsterdam, oedipus.com

Ontdek de Thai Thai, de Kinder Yoga of de bekroonde Mannenliefde
De naam komt van ‘Jopen’, vaten van 112 liter

#10. Jopenkerk in Haarlem

Jopenbier! Welbekend in Haarlem en omstreken. ‘Jopen’ zijn vaten van 112 liter, dan weet je meteen waar de naam vandaan komt. Jopenbier drink je het best in de prachtige Jopenkerk in hartje Haarlem, niet alleen een stadsbrouwerij maar ook een grand café en restaurant. Onder het genot van een borrel of diner kun je het brouwproces met eigen ogen aanschouwen. Jopenbier komt in diverse smaken, dus bestel vooral een proeverijtje van drie bieren. Dan leer je ook nog eens iets, want achter ieder vers getapt biertje schuilt een bijzonder verhaal.
Gedempte Voldersgracht 2, Haarlem, jopenkerk.nl

Extra tip: Brouwerij Boegbeeld in Den Bosch 

Dan wel geen brouwerijcafé, maar wel een brouwerij mét winkel, op de eerste verdieping van een brocantewinkel in een eeuwenoud pand - en daarmee een leuke plek om te bezoeken tijdens je dagje Den Bosch. Bierbrouwster Janneke Pieters, trotse eigenaresse van Brouwerij Boegbeeld, heeft voor ons haar favoriete plekken in Den Bosch op een rij gezet.
Uilenburg 1, Den Bosch
brouwerijboegbeeld.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan