Menu

10x biologische restaurants met moestuin

Voor ontbijt, lunch en diner

Combineer biologisch, duurzaam, gezond en vers en je komt uit bij deze fijne groene restaurants. Veel van de ingrediënten die je hier proeft, zijn dezelfde dag geplukt. Dit zijn onze favoriete adressen!

Combineer biologisch, duurzaam, gezond en vers en je komt uit bij deze fijne groene restaurants. Veel van de ingrediënten die je hier proeft, zijn dezelfde dag geplukt. Dit zijn onze favoriete adressen!

In de tuinkas worden groenten verbouwd die later op je bord verschijnen

#1. Het Veerkwartier, Haarlem

Het Veerkwartier is een idyllisch paviljoen midden in het groen. Het restaurant ligt aan de Haarlemse Veerplas. De missie van de bedenkers luidt: ervoor zorgen dat iedereen zich hier thuis voelt en kan genieten van de natuur. In de tuinkas worden groenten verbouwd die later op je bord verschijnen. Als lunch kun je bijvoorbeeld kiezen voor de pompoensoep of pulled aubergine. Op vrijdag en in het weekend is het Veerkwartier ook open voor het diner. Buiten zijn er vaak leuke activiteiten. Wat dacht je van kaasfonduen, een bezoek aan een kledingbeurs, kerstliedjes zingen aan de plas of de nieuwjaarsduik?

A. Hofmanweg 62, Haarlem, veerkwartier.nl

#2. Gartine, Amsterdam

Alle kruiden, het fruit en groenten die je bij Gartine proeft, komen rechtstreeks uit de Beemster. Hier staat niet alleen hun huis maar ook de enorme moestuin van de eigenaren, Willem-Jan en Kirsten. Verstopt in een zijstraat van de Kalverstraat ligt hun fijne en knusse ontbijt- en lunchspot. Hier geniet je van verse en verrassend lekkere gerechten, van hartig tot zoet. Ga bijvoorbeeld voor het zalmtartaartje, verse eitjes of de soep en het zuurdesembrood met ingrediënten die diezelfde dag zijn geoogst. Voor een high tea zit je hier ook goed. Reserveer vooral van tevoren, want Gartine is geliefd.

Taksteeg 7, Amsterdam, gartine.nl

 

Ga bijvoorbeeld voor het zalmtartaartje, verse eitjes of de soep en het zuurdesembrood met ingrediënten die diezelfde dag zijn geoogst
Cultuur en eten gaan hand in hand bij Greens in the Park

#3. Greens in the Park, Den Haag

Cultuur en eten gaan hand in hand bij Greens in the Park. Op het terras of in de kas – die bestaat uit duurzame materialen – schuif je aan voor biologische sapjes, koffie, broodjes, salades en borrelhapjes. Elk seizoen ontdek je weer nieuwe gerechten op de kaart. Op woensdag zijn er speciale kunstlunches waarbij je met een gids langs negentien beelden in het Westbroekpark loopt en vervolgens geniet van een lunch. ’s Avonds zijn er de bijzondere Theaterdiners, onder andere met grote namen als Casper van Bohemen en Anne Marie Jung. Kijk op de website voor het hele programma. Let op: je dient vooraf te reserveren. Dat is deze onvergetelijke ervaring waard!

Kapelweg 18, Den Haag, greensinthepark.nl

 

#4. Op Hodenpijl, Schipluiden

Tijdens een wandeltocht naar Santiago de Compostella wilden Tilly en Dirk een eigen, rustige plek in de natuur. Op Hodenpijl stond eeuwenlang vooral bekend als rooms-katholieke kerk, tegenwoordig is er een bezoekerscentrum, vergaderruimte, boerderij, feest- of concertlocatie en restaurant, in het voormalig woonhuis van een pastoor. Aan de overkant liggen de stallen en de Buitenplaats, waar alle groenten en fruit worden verbouwd. Wat dacht je van brood met krombekbonencrème met geroosterde groenten, hartige groentetaart, de moestuinsalade met biologische groenten en de rodebietencarpaccio met zoetzure wortellinten? Zowel de lunch- als dinerkaart staat vol met gezonde lekkernijen. Krijg je hier geen genoeg van? Breng dan een bezoek aan de nabijgelegen winkel. Op Hodenpijl is goed bereikbaar, vanaf Station Delft ben je er zo met de bus of OV-fiets.

Rijksstraatweg 20-22, Schipluiden, ophodenpijl.nl

Zowel de lunch- als dinerkaart staat vol met gezonde lekkernijen
De kwekerij, die bestaat uit meerdere kassen, vind je naast het restaurant

#5. Restaurant de Kas, Amsterdam

Bij Restaurant de Kas, gelegen in park Frankendael in Amsterdam-Oost, lunch of dineer je heel toepasselijk in een kas. Het chique restaurant, dat al bestaat sinds 2000, is onder Amsterdammers een favoriet adres. Alles wordt er door het personeel tot in de puntjes verzorgd en de gerechten zien eruit als kunstwerken. De kwekerij, die bestaat uit meerdere kassen, vind je naast het restaurant. In de maaltijden spelen groenten de hoofdrol. Met mooi weer is het terras een fijn plekje om neer te strijken. Vanaf hier heb je prachtig zicht op de moestuin, speeltuin en de toren met het ooievaarsnest. Als alles in bloei staat, is deze plek extra plezierig om doorheen te wandelen.

Kamerlingh Onneslaan 3, Amsterdam, restaurantdekas.com

#6. Restaurant Wannee, Leeuwarden

De maaltijden van Restaurant Wannee worden bereid volgens Dutch cuisine en de 80/20 regel: 80% groente of plantaardig en 20% vlees of vis. De gastvrije studenten van Hotel Management School NHL Stenden serveren je de mooiste bordjes met seizoensgebonden gerechten, die ze zelf bereiden. De tuin midden in het restaurant én de groene muren maken je eetervaring compleet. Buiten is er een kruidentuin. Je kunt bij Wannee terecht van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Neem plaats aan de grote bar voor een lokaal biertje of klassieke cocktail met een Nederlandse twist. Geen zin meer om op de trein naar huis te stappen? Dan loop je via het restaurant door naar het bijbehorende Notiz Hotel.

Rengerslaan 8, Leeuwarden, restaurantwannee.nl  en notizhotel.com

De tuin midden in het restaurant én de groene muren maken je eetervaring compleet
Hier leeft de botanische gastronomie- filosofie: je eet wat je dichtbij kunt vinden.

#7. De Nieuwe Winkel, Nijmegen

Houd je van lokaal en experimenteel eten? Dan is de Nieuwe Winkel een aanrader! Het restaurant staat in de We’re Smart Green Guide op plek twee van beste groenterestaurants ter wereld en heeft maar liefst twee Michelinsterren. Hier leeft de botanische gastronomie- filosofie: je eet wat je dichtbij kunt vinden. De ingrediënten halen de koks uit het speciale Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek, natuurakkers en tuinen (bijvoorbeeld uit de voormalige moestuin van koning Willem III) in de omgeving. Hier is oog voor de natuur: de planten, bomen en bloemen zijn onbespoten en het bos is opgezet voor een lange tijd. In het restaurant kies je voor drie, zes of negen gangen, maar wat je precies gaat eten is een verrassing …

Gebroeders van Limburgplein 7, Nijmegen, denieuwewinkel.com

#8. Bij de Tuinman, Hilversum

Bij de Tuinman ligt aan de rand van de heide van Hilversum. Een bezoek is dus ideaal in combinatie met een wandeling of fietstochtje (huur een OV-fiets en je bent er in twintig minuten) door de natuur. Bij deze knusse spot verlekker je je aan een kop koffie met taart, ontbijt, lunch en diner. Ook in deze gerechten staan groenten centraal. Wat dacht je bijvoorbeeld van een loempia met zoetzure aubergine, geroosterde pompoen met pruimen of groentebitterballen? Of kies voor de No Waste Cake, die bestaat uit overgebleven groente en fruit. Regelmatig zijn er buitenoptredens. Het restaurant maakt ook speciale lunchpakketjes voor wandelaars. Wat wil je nog meer? 

Hoorneboeg 4, Hilversum, bijdetuinman.nl
 

Wat dacht je bijvoorbeeld van een loempia met zoetzure aubergine, geroosterde pompoen met pruimen of groentebitterballen?
Alles wat je er eet komt uit eigen tuin of van lokale leveranciers.

#9. De Stal, Leiden

Van maandag tot vrijdag schuif je bij De Stal aan voor een biologische lunch of borrel. Je treft er veel studenten en onderzoekers, het restaurant ligt namelijk in het hart van het Leiden Bio Science Park. De Stal dankt zijn naam aan Herman, de eerste genetisch gemanipuleerde stier ter wereld, die hier vroeger op stal stond. Alles wat je er eet komt uit eigen tuin of van lokale leveranciers. Valt je keus op de volkoren ciabatta met carpaccio en zongedroogde tomaat of wordt het toch het oerbrood met hummus, geroosterde seizoensgroente en chips van zoete aardappel? Weinig tijd? Je kunt de broodjes ook meenemen.

Darwinweg 1, Leiden, destal.nu

#10. De Moestuin, Utrecht

Op het vroegere terrein van een klooster vind je nu een lunchcafé en moestuin. In de tuin en Moestuinwinkel werken mensen die vroeger in de psychiatrie en verslavingszorg zaten. Maak een wandeling door de kruidentuin (met 75 soorten!) en lees alles over hun herkomst. Plof vervolgens neer bij het restaurant, dat verstopt zit in een kas, of op het terras. Wie de kaart erbij pakt, ontdekt niet alleen biologisch eten, maar ook veganistische en suikervrije opties. Enkele hoogtepunten zijn: de gegrilde courgette met citroen-oreganodressing en croutons, de vegan caprese en oesterzwambitterballen. Of ga je voor de specialiteit van het huis: het Moestuinbordje? Voor kids zijn er boterhammen met Moestuinjam, pannenkoeken en Moestuinlimonade. Zelfs de kruiden voor de thee komen uit eigen tuin. Leuk: in de buurt is een stal. Met een beetje geluk spot je de konijnen Willie, Wortel en Wartaal.

Laan van Maarschalkerweerd 2, Utrecht, moestuinutrecht.nl

 

 

Of ga je voor de specialiteit van het huis: het Moestuinbordje?
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan