Menu

10x bijzondere hoogtepunten in Nederland

Klim, loop en tuur in de stad en natuur

Wandel door een bovengronds park, ga uit je dak bij een rooftopbar en geniet van het uitzicht vanaf deze diverse spots. Deze letterlijke hoogtepunten in Nederland zijn één groot avontuur. Durf jij het aan?

Wandel door een bovengronds park, ga uit je dak bij een rooftopbar en geniet van het uitzicht vanaf deze diverse spots. Deze letterlijke hoogtepunten in Nederland zijn één groot avontuur. Durf jij het aan?

De kronkelende trap – in de vorm van een slakkenhuis – leidt je naar boven

#1. Kempentoren, Tilburg

Een van de meest bijzondere torens van Tilburg vind je in het Spoorpark. De kronkelende trap – in de vorm van een slakkenhuis – leidt je naar boven. Vanaf de 35 meter hoge stalen toren heb je een weids zicht op de lucht, een oude treinwagon, vele bomen en het gehele park. Kijk je vanaf beneden omhoog, dan is het net alsof je je in een optische illusie begeeft. Wil je zien!

Sint Ceciliastraat 1, Tilburg, kempentoren.nl

#2. Excalibur, Groningen

Wist je dat de hoogste klimmuur van de wereld gewoon in Groningen staat? Deze wand is welgeteld 37 meter hoog. Let op: je mag alleen omhoog als je (zelfstandige) klimervaring hebt. Maar alleen al het zien van de Excalibur is indrukwekkend. Wie van tevoren reserveert bij klimcentrum Bjoeks kan zich ook 2,5 uur uitleven op de andere muren. Je kunt er bijvoorbeeld boulderen: klimmen op geringe hoogte. Hier is een uniek boulderpark voor, dat ’s avonds deels wordt verlicht. Heb je nog weinig tot geen ervaring? Meld je dan aan voor een basiscursus of introductieles.

Bieskemaar 3, Groningen, https://www.bjoeks.nl

Wist je dat de hoogste klimmuur van de wereld gewoon in Groningen staat?
Het bruist hier altijd

#3. Het Dak van Bleyenberg, Den Haag

Werkruimtes, een trendy restaurant, cocktailbar en karaokeboots: de Haagse hotspot Bleyenberg heeft het allemaal. Deze plek is vernoemd naar John Bleyenberg, de oud-bedrijfsleider van Kwantum Behang BV. In de jaren tachtig en negentig vond je in dit pand zijn behangwinkel. Het grote en deels overdekte dakterras (van 320 m2 breed!) is ons favoriete plekje. Neem de trap naar boven en je komt onderweg allerlei kleurrijke kunst en foto’s tegen. Bestel een drankje bij de rooftopbar en bewonder met een cocktail in je hand de Grote Markt en skyline van Den Haag. Ondertussen swing je mee op de beats van een dj. Hier bruist het altijd!

Grote Markt 10, Den Haag, https://www.bleyenbergdenhaag.nl

#4. City Skydive, Utrecht

Voor iedereen die er altijd al van heeft gedroomd om in de lucht te zweven, maar die parachutespringen te eng vindt, is City Skydive een aanrader. Hier mag je vliegen in een hoge indoor windtunnel. Voordat je avontuur begint, legt een instructeur je alles uit en krijg je een speciaal pak en helm. Je kunt zelf kiezen hoe vaak je wilt vliegen. Een ‘vlucht’ duurt een minuut. Als aandenken krijg je een video van jouw vlieguitje en een certificaat. Zorg dat je een uur van tevoren aanwezig bent. Eén ding is zeker: tijdens en na dit bezoek ben je in de z(w)evende hemel.

De Heldinnenlaan 1, Utrecht, https://cityskydive.nl/

Eén ding is zeker: tijdens en na dit bezoek ben je in de z(w)evende hemel
Hier zijn vaak allerlei activiteiten à la Expeditie Robinson in het klein

#5. De Klimduin en duinen, Schoorl

Strandliefhebbers zitten goed bij Schoorl, dat bekendstaat als hét duingebied. Tijdens jouw bezoek mag je de imposante zandberg van 51 meter hoog niet missen. Je ziet hier veel spelende kinderen die samen de heuvel op rennen. Onder aan de duin plof je neer bij Honky Tonk voor pannenkoeken, een broodje, salade of snack. Hier zijn vaak allerlei activiteiten à la Expeditie Robinson in het klein. De omgeving is ideaal voor een strand- of boswandeling of fietstocht. Bergen, Egmond en Alkmaar zijn vlakbij.

Duinvoetweg 1, Schoorl
Klimduin bereikbaar via Oorsprongweg 1 (achter het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer), Schoorl

#6. Kabelbaan, Valkenburg

Het ultieme gevoel van vrijheid ervaar je tijdens een bezoek aan de kabelbaan in Valkenburg. Stap in de stoeltjeslift en je zweeft omhoog naar het volgende hoogtepunt: de Wilhelminatoren. Onderweg word je omringd door de groene omgeving. Vanuit de toren uit 1906 kijk je uit over het prachtige heuvelachtige Limburgse landschap. Bij helder weer kun je zelfs de grens van België en Duitsland zien. De terugweg gaat wederom via de kabelbaan. Ook zijn er in de buurt allerlei activiteiten. Wat dacht je van rodelen, tokkelen of adventure mini-golf?

Neerhem 44, Valkenburg, https://agogovalkenburg.nl

Wat dacht je van rodelen, tokkelen of adventure mini-golf?
In het park spot je een bijzondere tuin met moestuinbedden, fruitbomen en struiken

#7. Luchtpark Hofbogen, Rotterdam

Zeg je hoogtepunten, dan zeg je Rotterdam. Naast alle hoge gebouwen is er in de stad op een dak van het voormalig treinstation Station Hofplein een heus park. Je kunt een wandeling maken door Luchtpark Hofbogen van 1,9 kilometer. Je route begint al meteen goed bij de ingang. En onderweg vind je allerlei kleurrijke muurschilderingen. In het park spot je een bijzondere tuin met moestuinbedden, fruitbomen en struiken. Op het terrein zijn regelmatig leuke events zoals filmfestival Roffa Mon Amour, kunstfestival Motel Mozaïque en de Rotterdamse Dakendagen. Het Luchtpark is elke dag open van 10.00 uur ’s ochtends tot zonsondergang.

Luchtsingel, Rotterdam, https://www.hofbogen.nl/luchtpark/

#8. Oldehove, Leeuwarden

Wie de ‘toren van Pisa’ altijd al eens in het echt wilde zien, stapt gewoon op de trein naar Leeuwarden. In de stad staat namelijk een scheve kerktoren: de Oldehove, met een fenomenaal en weids zicht over Leeuwarden. Neem je de lift of beklim je de 183 treden naar boven? Vanaf de glazen uitkijkpost waan je je in een scène uit Abeltje en voel je je letterlijk on top of the world in Leeuwarden.

Groeneweg 1, Leeuwarden, https://www.oldehove.eu

Neem je de lift of beklim je de 183 treden naar boven?
Op naar Drouwen om een onvergetelijke ervaring op te bouwen

#9. Het Boomkroonpad, Drouwen

Een bezoek aan Het Buitencentrum en met name aan het Boomkroonpad is een superbijzonder uitje voor jong en oud. Loop over een lange bovengrondse loopbrug en je wordt omringd door bomen en boomtoppen. Zo af en toe spot je een eekhoorntje of tuur je over een boomkruin in de groente verte. Bij het hoogste punt begeef je je op 22,5 meter en bevind je je boven de boomtoppen. Een schitterend uitzicht! Maar er is meer: hutten bouwen, broodjes bakken, een speurtocht of wandelen door de natuur. Op naar Drouwen om een onvergetelijke ervaring op te bouwen. Een van de meest nabije stations is Station Assen.

Steenhopenweg 4, Drouwen, https://www.staatsbosbeheer.nl

#10. Het Drielandenpunt, Vaals

Drie landen bezoeken in één dag? Dat doe je in Vaals! Hier bevindt zich namelijk het hoogste punt van het land waar de grenzen van Nederland, Duitsland en België samenkomen. Vanaf Maastricht kun je een bus pakken die je naar Vaals brengt. Bezoek zeker de 323 meter hoge Vaalserberg. In de buurt ligt ook een grote speeltuin en een wonderschoon labyrint, waar je tot in de oneindigheid kunt ronddwalen.

Viergrenzenweg 97, Vaals, https://www.drielandenpunt.nl
 

Hier bevindt zich namelijk het hoogste punt van het land waar de grenzen van Nederland, Duitsland en België samenkomen
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan