Menu

10x de leukste festivals en evenementen voor Bevrijdingsdag

Vier samen de vrijheid met een divers aanbod aan cultuur en lezingen

Op 5 mei hangen de vlaggen weer uit en vieren we met elkaar de vrijheid! Door het hele land vind je bevrijdingsfestivals, interessante lezingen en activiteiten voor jong en oud. Keuzestress? Geen zorgen, we zetten je met deze tips letterlijk op het goede spoor. 

Op 5 mei hangen de vlaggen weer uit en vieren we met elkaar de vrijheid! Door het hele land vind je bevrijdingsfestivals, interessante lezingen en activiteiten voor jong en oud. Keuzestress? Geen zorgen, we zetten je met deze tips letterlijk op het goede spoor. 

#1. Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, Rotterdam

In Het Park bij de Euromast komen op 5 mei Nederlandse artiesten, dragqueens en veteranen samen. Luister naar indrukwekkende verhalen of vier al dansend de vrijheid. Grote sterren als Duncan Laurence (hij is dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid) én Jett Rebel mag je in ieder geval niet missen. Liever nieuw talent ontdekken? Dan zit je goed bij het soulkanon Jessy Yasmeen. Deze dame heeft de Rotterdam Popprijs van 2019 in haar bezit, wordt gedraaid op BBC Radio en gaat dit jaar met haar rustgevende indiefolk op tour door Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Maar er is meer… Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de installatie van de Vrijheidsfabriek. Na die vijftien minuten is het je weer klaarhelder wat vrijheid betekent en waarom het van enorm groot belang is.

Vanaf station Rotterdam Centraal 12 minuten met de OV-fiets of 17 minuten met de metro plus lopen.
Het Park, ingang bij de Kievitslaan/Parklaan, Rotterdam,
bevrijdingsfestivalzh.nl

Hier komen op 5 mei Nederlandse artiesten, dragqueens en veteranen samen
Een terugkerende traditie is het bevrijdingsvuur dat van Wageningen naar Haarlem wordt gebracht

#2. Bevrijdingspop, Haarlem

Al sinds 1980 is er jaarlijks in Haarlem Bevrijdingspop, het behoort dan ook tot één van de drie oudste bevrijdingsfestivals van Nederland. Het festival ontstond uit onvrede van jongeren over de viering van 5 mei, die vooral op ouderen en kleine kinderen was gericht. Een terugkerende traditie is het bevrijdingsvuur dat op ludieke wijze van Wageningen naar Haarlem wordt gebracht. Dit keer is er weer een spectaculair programma met onder andere muziek van Krezip, Froukje en Suzan & Freek, en een markt. Voor kids is er een speciaal festival met dans en muziekoptredens van leeftijdsgenoten. Een dag eerder start om 20.30u in de Haarlemmerhout een gratis herdenkingsconcert van het Kennemer Jeugd Orkest.

Vanaf station Haarlem ben je er met de OV-fiets in 9 minuten of neem de metro en wandel het laatste stukje (15 minuten totaal).
Haarlemmerhout, Haarlem, bevrijdingspop.nl

#3. Kinderbevrijdingsfestival De Lindenberg, Nijmegen

Tijdens het jaarlijkse Kinderbevrijdingsfestival staat dit cultuurhuis bol van de feestelijke activiteiten voor iedereen tot en met 12 jaar. Zo kun je er knutselen; plaats jouw vrijheidswens op de slinger, maak een vredesduif en je eigen glow-in-the-darkvuurvliegjes. Jouw ideale wereld bouwen in virtual reality? Ja, ook dat kan hier. Tijdens de workshop ‘Koken met Tulpenbollen’ ervaar je hoe het is om net zoals in de hongerwinter van ’44 met weinig ingrediënten een maaltijd op tafel te zetten. Bijzonder! Dan zijn er nog verrassende en indrukwekkende voorstellingen, bijvoorbeeld over het leven van de Joodse familie Van Noordenburg. Tip: koop een strippenkaart, hiermee maak je een tour langs de verschillende activiteiten en eindig je op het bevrijdingsfeest van 1945. En als je er toch bent, proef meteen de appeltaart uit het café, gemaakt door bakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vanaf station Nijmegen 17 minuten lopen en 6 minuten met de OV-fiets.
Ridderstraat 23, Nijmegen,
delindenberg.com

Jouw ideale wereld bouwen in virtual reality? Ja, ook dat kan hier
Hier valt er voor iedereen iets te beleven

#4. Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle

Groot, groter, grootst: er wordt tijdens de dertigste editie van Bevrijdingsfestival Overijssel flink uitgepakt. Alleen al met optredens van bekende artiesten: Typhoon, Snelle en Selah Sue. Het festival begint om 12.45u met het ontsteken van het Vrijheidsvuur bij podium Hanzestrohm. Op diezelfde plek staan bezoekers om 16.55u – net als bij de andere veertien officiële Bevrijdingsfestivals – vijf minuten stil bij het belang van vrijheid. De Familieweide – nu met het thema ‘Ontdek de wereld van Morgen’ – biedt vermaak aan het hele gezin, van beeldende kunst tot theater tot workshops, circus en muziek. Verderop spot je Zwols talent, doe je dansjes in de silent disco, test je je kennis tijdens de wereld(kroegen)quiz én ga je met elkaar in gesprek over belangrijke maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en feminisme. Hier valt er voor iedereen iets te beleven. Kijk voor het hele programma en de plattegrond op de website.

Vanaf station Zwolle 19 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.
Park de Wezenlanden, Zwolle,
bevrijdingsfestivaloverijssel.nl/
 

#5. Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet, door heel Nederland

Behoefte aan meer verdieping over de Tweede Wereldoorlog?  Tot en met 5 mei zijn er door heel Nederland huizen te bezoeken waar Joden of verzetslieden woonden. Hier luister je naar indrukwekkende verhalen van Joden, oud-verzetsstrijders, hun nabestaanden en bewoners van de panden. Voor even word je meegenomen in een andere wereld. Doordat je nu letterlijk ín de huizen staat van Joden die vertrokken naar concentratiekampen, laat dit bezoek gegarandeerd een diepe indruk na. Ieder pand draagt zijn eigen verhaal en is historisch gezien uniek. Zo kun je op 4 mei een oude schuilkerk bezoeken in de Gasthuisstraat 32 in Haarlem. Ook de moeite waard: op 3 mei bekijk je om 19:30 uur via de website van het Joods Cultureel Kwartier de talkshow van Hanneke Groenteman. Hierin gaat zij in gesprek met overlevenden, nabestaanden en bewoners met oorlogsverhalen uit Westzaan, Gouda en Hoogeveen.

In verschillende steden, openjoodsehuizen.nl en jck.nl

Ieder historisch pand van de Open Joodse Huizen draagt zijn eigen verhaal...
Muziek van Alain Clark en Roxeanne Hazes, maar ook van nieuwelingen MEAU en dj Trobi

#6. Bevrijdingsfestival Zeeland, Vlissingen

Met titels als het Plein van de vrede, de Liberty dance stage en de Four freedoms stage is het meteen duidelijk: in Vlissingen wordt de vrijheid gevierd! Door de hele stad (zo pak je gelijk wat sightseeing mee), van de Jan Weugkade tot de oude Markt en het Scheldekwartier, vind je allerlei podia. Verwacht muziek van gevestigde namen als Alain Clark en Roxeanne Hazes, maar ook van Hollandse Nieuwe (niet de visjes dit keer) als singer-songwriter MEAU, dj Trobi en de Zeelandse indierockband Alta Luna. Verder staan er op het programma allerlei interessante lezingen over vrijheid. Op naar Zeeland!

Vanaf station Vlissingen is het 24 minuten lopen en 6 minuten met de OV-fiets naar het hoofdpodium aan de Jan Weugkade.
Op verschillende locaties in het centrum van Vlissingen,
bevrijdingsfestivalzeeland.nl
 

#7. Het Vrije Westen, Amsterdam

Van een kledingmarkt tot een Oekraïens podium. Het Westerpark staat op 5 mei vanaf de middag tot ’s avonds laat op haar kop! Swing mee op de meeslepende beats van dj’s op de buitenpodia en bij de Westerunie, ga met je kind(eren) naar een poppenkasttheater, leer de Braziliaanse dans de zouk of verlekker je aan het eten van de foodtrucks. Er is een speciale tentoonstelling (in een mobiele bus) voor kinderen over waargebeurde verhalen van Joodse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor volwassenen zijn er 'spoken-word' artiesten die spreken over vrijheid. Eén ding is zeker: voor een fijne sfeer – en natuurlijk veel vrijheid – ben je hier aan het juiste adres.

Vanaf station Amsterdam Centraal is het zo’n 27 minuten lopen, 8 minuten met de OV-fiets en 15 minuten met de tram plus lopen.
Het Westerpark, Amsterdam,
hetvrijewesten.eu

Voor een fijne sfeer – en vooruit veel vrijheid – ben je hier aan het juiste adres
Innemende voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog versus de wereld nu

#8. Theater Na de Dam, door heel Nederland

“Verhalen over de Tweede Wereldoorlog moeten onderdeel blijven zijn van ons gedeelde erfgoed,” dat is de missie van Theater Na de Dam. Dat doen ze met innemende voorstellingen die gaan over de Tweede Wereldoorlog versus de wereld nu. Na de Nationale Dodenherdenking op de Dam, zijn er gelijktijdig door het hele land meer dan honderd voorstellingen te zien, veelal van jonge makers. Zij gingen hiervoor in gesprek met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Deze editie is er aandacht voor ‘onderbelichte verhalen’. Wat dacht je van voorstellingen over een project in Suriname of de fabriek waar de Jodensterren werden gemaakt? In ‘De Oost bevrijd?’ wordt vanuit het Indische, Indonesische en Molukse perspectief het verhaal vertelt van Nederlands-Indië en de impact die tot de dag van vandaag nog steeds zichtbaar is. Een andere aanrader is het gesprek met Emma Lesuis op 3 en 4 mei in het Amsterdamse Theater Frascati. Zij ging naar Suriname om plekken van betekenis te bezoeken en met WOII-overlevenden te praten. De presentatie van haar onderzoek wordt gecombineerd met gitaarmuziek van Rory Ronde. Ook in de dagen voor Bevrijdingsdag zijn er lezingen en voorstellingen, raadpleeg voor het hele programma de website. Interessant, indrukwekkend en intrigerend.

Op verschillende locaties door heel Nederland, theaternadedam.nl

#9. Piushaven Bevrijdingsconcert, Tilburg

Je verwacht het niet maar de zesde editie van het Piushaven Bevrijdingsconcert is dit keer niet in de haven maar in de Schouwburg. Gelukkig zijn de oude vertrouwde edities er nog steeds, van het bevrijdingsvuur dat wordt opgehaald uit Wageningen tot de voordracht van de junior stadsdichter en het Festival Orkest van het Zuiden. Luister naar een mix van klassieke en moderne muziek, ter ore gebracht door jong talent van de Fontys Hogeschool en Dutch Pipes and Drums, de oudste doedelzakband van Europa. De sfeer doet denken aan het Concert op de Amstel en het Tilburgse Kruikenconcert. Dat wordt vast een magische avond.

Vanaf station Tilburg 12 minuten lopen en 7 minuten met de OV-fiets.
Louis Bouwmeesterplein 1, Tilburg,
www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl en hun Facebookpagina

De sfeer doet denken aan het Concert op de Amstel en het Tilburgse Kruikenconcert
Bevrijdingsbraderie HerenDoeza: voor als je nog niet bent uitgeshopt na Koningsdag

#10. Bevrijdingsfeest en braderie HerenDoeza, Leiden

Voor iedereen die na Koningsdag niet genoeg krijgt van het struinen is bevrijdingsbraderie HerenDoeza the-place-to-be. Op 5 mei staan van 10:00 tot 17:00 uur de Heren- en Doezastraat vol met de leuke kraampjes met kleding, spullen, bloemen en eten. Onderweg luister je naar Fanfare Amigo, de coverband PUUR en singer-songwriters. Kinderen kunnen aan de slag met tekenopdrachten en zich verwonderen in de Wonderkamer. Even bijkomen? Plof dan neer op een van de terrassen. In het Van der Werfpark is het extra plezierig voor kinderen. Een greep uit het aanbod: een vrijmarkt, draaimolen en een theaterboot. Wat willen jullie nog meer? Dit is op-en-top gezelligheid!

Vanaf station Leiden Centraal 24 minuten lopen en 6 minuten met de OV-fiets.
Herenstraat, Doezastraat en het Van der Werfpark, Leiden,
winkelenleiden.nl

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan