Menu

10x de beste oliebollenkramen van Nederland in 2020

Met zoete, frisse, vette, glutenvrije en luchtige lekkernijen

Het is december en dat betekent oliebollentijd! Maar waar scoor je de lekkerste? Dit zijn onze favoriete adresjes.

Het is december en dat betekent oliebollentijd! Maar waar scoor je de lekkerste? Dit zijn onze favoriete adresjes.

#1. Gebakkraam Richard Voets in Tilburg

Bij Richard Voets zit zijn liefde voor oliebollen er letterlijk bij ingebakken. Al op zijn zestiende stond hij voor het eerst achter de frituur en in de jaren daarna werd hij eigenaar van drie kramen. Zijn oliebollen zijn prijswinnend omdat ze luchtig en niet vet zijn. Ook met de glutenvrije variant (die alleen verkrijgbaar is op woensdag bij de hoofdkraam op het Heyhoef) scoort hij punten. Op 31 december zijn alle kramen al om 06.00 uur open. Sommige klanten staan die dag extra vroeg op omdat ze de eerste willen zijn. Van februari tot half oktober ruilt Richard zijn oliebollenkraam in voor een viskraam.

Heyhoef, Hestiastraat 1 en Westermarkt, Tilburg, facebook.com/Gebakkraam-Richard-Voets-Vishandel-Voets
 

De oliebollen van Richard Voets zijn prijswinnend omdat ze luchtig en niet vet zijn
De oliebollen zien er niet alleen mooi uit, ze smaken vooral bijzonder lekker vanwege de chocoladedip

#2. Brunch Bar Rotterdam

Om de hoek van de Kunsthal vind je de geliefde Brunch Bar Rotterdam. Bij deze nieuwe hotspot scoor je huisgemaakte lekkernijen. De oliebollen zien er niet alleen mooi uit, ze smaken vooral bijzonder lekker vanwege de chocoladedip. Maar er is nog veel meer! Ook de taarten, cakes en koekjes wil je proeven. Keer vooral terug voor de lunch; wat dacht je van een linzensoep in combinatie met een broodje carpaccio? De huisgemaakte fles limoncello is leuk om (met kerst) cadeau te geven.

Scheepstimmermanslaan 27A, Rotterdam, brunchbarrotterdam.nl

#3. Hartog’s Volkoren in Amsterdam

Een van de beste bakkers van de stad zit in Amsterdam-Oost. De zaak wordt vooral geroemd vanwege hun volkorenbrood. Daarnaast is het rozijnenbrood een aanrader. Ter ere van het 100-jarig jubileum in 1996 begon Fred Tiggelman met het bakken van een speciale soort oliebollen, namelijk volkoren! Zijn recept bestaat uit een soezenbeslag en een brooddeeg waaraan dertien ingrediënten worden toegevoegd. Het geheel wordt gefrituurd in pindaolie. Het ‘gefrituurde gebakje’ is verrassend, gezond én niet te vet. Zodra je er één proeft, wil je er meer.

Wibautstraat 77, Amsterdam, volkorenbrood.nl

Het recept bestaat uit een soezenbeslag en een brooddeeg waaraan dertien ingrediënten worden toegevoegd
Alles wordt bereid zonder dierlijke toevoegingen en melk. De krentenbollen zijn zelfs suikervrij.

#4. M.G. de Weijer V.O.F. Hollandse Gebakkraam in Deventer

Van oktober tot en met december haal je bij de Hollandse Gebakkraam ouderwets lekkere oliebollen, krentenbollen en appelflappen naar een familierecept uit 1923. Heb je een allergie? Alles wordt bereid zonder dierlijke toevoegingen en melk. De krentenbollen zijn zelfs suikervrij. Krijg je geen genoeg van deze baksels? Je spot de kraam regelmatig op kermissen. 

Bruggestraat 15, Deventer, mgdeweijer.nl

#5. Lorenzo IJssalon in Utrecht

Lorenzo IJssalon staat bekend om hun heerlijke ijs, maar wist je dat ze er al tien jaar fantastische oliebollen verkopen? Locals komen er vooral graag vanwege de specialiteit: Dombollen. Het recept ontstond omdat de familie de Groot niet van krenten en rozijnen hield maar tegelijkertijd geen saaie oliebol wilde zonder vulling. Dus probeerden ze een variant met stukjes appel erin. Er miste alleen nog iets. Ze rolden het geheel door de kaneelsuiker en de Dombol was geboren. De combinatie van een frisse en lichtzoete smaak wil je proeven! Bij hun kraampje ontdek je verder oliebollen met gele room, appelbeignets en berlinerbollen. Alles is verkrijgbaar van eind oktober t/m 31 december. Open van woensdag t/m zaterdag. Vergeet niet om terug te keren voor het ijsseizoen, dat start in maart.

Rijnlaan 29, Utrecht, lorenzoijssalon.nl

Locals komen er vooral graag vanwege de specialiteit: Dombollen

#6. Hendriks Hollandse Gebakkraam in Arnhem

Voor zoetekauwen is Hendriks Hollandse Gebakkraam een walhalla. Al zesentwintig jaar kopen Arnhemmers op het Velperplein oliebollen van de familie Hendriks. Met de jaren is het aanbod steeds diverser geworden en inmiddels vind je er zelfs bananenbollen, oreobollen, chocoladewafels, rum-rozijnenbollen, Parijse soezen en churros. De nieuwste aanwinst zijn de red velvetbollen. Voor welke lekkernij ga jij?

Velperplein (naast concertgebouw Musis Sacrum), Arnhem, hendrikshollandsegebakkraam.nl

Je vindt hier bananenbollen, oreobollen, chocoladewafels, rum-rozijnenbollen, Parijse soezen en churros
Richard Visser werd maar liefst zestien keer verkozen tot de beste bakker van deze oudejaarssnack

#7. Richard Visser’s Gebakkraam in Rotterdam

De perfecte mix van een zoete, vette en knapperige oliebol krijg je bij Richard Visser’s Gebakkraam. Oliebollenkoning Richard Visser werd maar liefst zestien keer verkozen tot de beste bakker van deze oudejaarssnack. Alleen daarom al alle reden om langs te gaan. Daarnaast bestel je er goede appelbeignets en kersenbollen. Zodra de grote kraam er in oktober is, staat er een rij. Dat belooft een smakelijk bezoek dat je bijblijft.

Op de hoek van de Heemraadssingel/Vierambachtsstraat, Rotterdam, Facebook

#8. Een Berg Oliebollen in Haarlem

In november en december strijk je neer bij het kleine charmante chalet Een Berg Oliebollen. Je komt er alleen al met plezier vanwege de vriendelijke Arlan Berg. Vooral de vestiging bij de Westergracht is populair omdat hij daar zelf achter de frituur staat. Arlan: “Ik doe dit werk nu acht jaar en het is elke keer weer een feestje. Ook omdat ik zoveel leuke complimenten krijg vanwege mijn bollen.” Zoals de naam al doet vermoeden zijn er meerdere varianten. Ook bij de berlinerbol, die gevuld is met banketbakkersroom, en de kersen-, stoofperen- en rum-rozijnenbollen lik je je vingers af. Extra fijn is dat alles een zacht prijsje heeft. Leuk weetje: in de andere maanden zie je Arlan met zijn viskraam op de boulevard van Zandvoort.

Westergracht 70 en de Spoorwegstraat, Haarlem, Flemingplein, Zandvoort, eenbergoliebollen.nl

Bij de berlinerbol lik je je vingers af
Wie van zoete en avontuurlijke smaakcombinaties houdt, zit hier goed

#9. Dé Bossche Oliebollenkraam in Den Bosch

Rozijnenbollen met honinglikeur, roze wafels en oliebollen met chocolade: wie van zoete en avontuurlijke smaakcombinaties houdt, gaat naar Dé Bossche Oliebollenkraam, die voor het station staat. Hier wordt regelmatig geëxperimenteerd met nieuwe smaken. De opvallende, roze kar geeft je het gevoel dat je op de kermis bent. Hou je meer van de simpele oliebollen, appelbeignets en wafels? Loop dan door naar de Markt voor Gebak Nicole Vermolen. Met de zingende bakkers kom je helemaal in de kerstsferen. Beide vestigingen staan er t/m half januari, online bestellen kan telefonisch.

Stationsplein en Markt, Den Bosch, facebook.com/oliebollenkraammarkt en facebook.com/bakerysensations

#10. Hollandse Gebakkraam in Den Haag

Dit jaar viert de Hollandse Gebakkraam Van Eijk Vermolen zijn 30-jarig jubileum! De zaak wordt steeds doorgegeven aan een nieuwe generatie. Nu staat François aan het roer, die de kraam jaren geleden overnam van zijn schoonvader. Leuk: zijn zoon en dochter helpen nu ook regelmatig mee. Naast de luchtige oliebollen springen de appelflappen eruit. Dit is de enige plek in Den Haag waar dat nog gaat volgens het oude recept; ze worden gemaakt van goudrenetten en gebakken in deeg. Daarnaast zijn de Nutella-bollen in trek. Op naar de Hollandse Gebakkraam!

Hoge Prins Willemstraat, Den Haag

De appelflappen worden nog gemaakt van goudrenetten en gebakken in deeg
Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan