Menu

8x ontbijten in Nederland

Van cheesecakes tot roereitjes

Een goed begin is het halve werk, dus ga je de dag van start met een stevig ontbijt buiten de deur. Van huisgemaakte granola tot boozy Bloody Mary – deze stekjes zijn een vroeg bezoek waard.

Een goed begin is het halve werk, dus ga je de dag van start met een stevig ontbijt buiten de deur. Van huisgemaakte granola tot boozy Bloody Mary – deze stekjes zijn een vroeg bezoek waard.

#1. Op het Dak in Rotterdam

In Rotterdam zoek je het hogerop, ook in de ochtend. Bij rooftoprestaurant Op Het Dak kun je van 09.00 – 11.00 ontbijten. De keukenbrigade werkt met ingrediënten van de eigen dak-akker, aangevuld met lekkers van regionale boeren en voedselmakers, zoals zuurdesem van Das Brot uit Rotterdam en kaas van de familie Booij uit Streefkerk.
Schiekade 189, Rotterdam, Ophetdak.com

Fotocredit: Sophie van den Hoek en Wai Chan

De keukenbrigade werkt met ingrediënten van de eigen dak-akker
Doordeweeks kun je in het toffe industriële pand terecht voor een laat ontbijt, brunch of vroege lunch

#2. Smeer 'm in Tilburg

In de hippe Tilburgse Spoorzone, achter het Centraal Station, is Smeer ‘m hét adres voor een lekkere boterham met bijvoorbeeld rosbief of pompoenhummus, een tosti – er zijn nog veel meer opties dan alleen de klassieker met ham en kaas – of een heerlijke salade of soep. Uiteraard mét een goede bak koffie. Doordeweeks kun je in het toffe industriële pand terecht voor een laat ontbijt, brunch of vroege lunch, maar in het weekend zijn ze gesloten.
Burg. Brokxlaan 8 (gebouw 84), Tilburg, Smeer-m.nl

#3. The Breakfast Club in Amsterdam

Van Full English Breakfast tot fluffy American Pancakes met vers fruit, bij The Breakfast Club in Amsterdam draait het – zoals de naam doet vermoeden – om ontbijt. Naast een ‘city breakfast’ kun je hier ook terecht voor sandwiches, salades, soepjes, taart, burgers of een fruitbowl. Lekker! The Breakfast Club is open van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag. Fijn voor fans: de hoofdstad telt inmiddels al vier vestigingen!
Gustav Mahlerplein 114; Haarlemmerplein 31; Bellamystraat 2-H; Wibautstraat 56, Amsterdam, Thebreakfastclub.nl

Naast een ‘city breakfast’ kun je hier ook terecht voor sandwiches, salades of een fruitbowl
The Blueberry is een all-day breakfast concept met Amerikaanse twist

#4. The Blueberry in Amersfoort

Een beetje The Big Apple in het hart van Nederland, Amersfoort! The Blueberry is een all-day breakfast concept met Amerikaanse twist. Denk: cheesecakes, cupcakes, scrambled eggs, sandwiches (de Sloppy Joe is zalig), maar ook fantastische smoothies en shakes. Van heel gezond tot guilty pleasure, zoals de Salty Caramel Banana Milkshake.
Hof 21 en Emiclaerhof 40, Amersfoort, Theblueberry.nl

#5. KEK in Delft

Het all day breakfast menu is een kleurrijk feestje, net als de versgemalen koffie van Giraffe en het supervriendelijke personeel. Maar waarom je KEK echt niet mag overslaan tijdens een dagje Delft? Vanwege de vrolijke sapbar, waar de mooiste, vitaminerijke drankjes voor je worden bereid, en het kleine terrasje aan de gracht.
Voldersgracht 27, Delft, Kekdelft.nl

Fotocredit: Petra Hoogerbrug (beeld met lange codes)

Vanwege de vrolijke sapbar mag je KEK niet overslaan
De meeste gerechten op de kaart zijn biologisch, zonder overbodige toevoegingen

#6. Echt in Alkmaar en Bergen

De naam verklapt het al: de keukenbrigade van Echt houdt van écht eten. Dus zijn de meeste gerechten op de kaart biologisch, zonder overbodige toevoegingen en tellen ze zo min mogelijk voedselkilometers. En van de huisgemaakte granola tot roereitjes met avocado op toast, alles smaakt écht lekker.
Marktstraat 4, Alkmaar; Oude Prinsweg 5, Bergen, Echtfood.nl

Fotocredit: Jong fotografie

#7. The Happiness Café in Eindhoven

Bij The Happiness Café in Eindhoven draait alles om een happy en healthy lifestyle, dus biedt het menu van deze breakfastbar een breed aanbod van raw, vegan, gluten- en suikervrije opties. Zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Wordt het een smoothiebowl met huisgemaakte havergranola of een stapel stroopwafelpannenkoekjes?
Nieuwe Emmasingel 9, Eindhoven, Thehappinesscafe.nl

Het menu van deze breakfastbar biedt een breed aanbod van raw, vegan, gluten- en suikervrije opties
Op de kleine kaart vind je simpele ontbijtgerechtjes, van yoghurt met mueslo tot gebakken ei op brood

#8. Pernikkel in Groningen

Spijslokaal Pernikkel oogt als een gezellige huiskamer vol mooie kringloopvondsten en flink wat groen. Op de kleine kaart vind je simpele ontbijtgerechtjes, van yoghurt met muesli en warme appeltjes tot een gebakken ei op brood. Lekker met een vers geperst sapje of een stevige Bloody Mary. Grappig feitje: Pernikkel is vlaams voor 'verlangen', naar gezelschap met elkaar en naar lekker eten. Een passende naam voor dit knusse tentje met lekker eten.
Aweg 2, Groningen, Pernikkel.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan