Menu

8x meer bijzondere museumwinkels

Ook zonder museumticket is het hier fijn rondkijken

We gaan vaak naar musea voor een expositie, maar ook de museumwinkels verdienen hun plekje in de spotlight. In deze acht winkels is er voor ieder wat wils! Bekijk ook onze eerdere 8 tips voor museumwinkels.

We gaan vaak naar musea voor een expositie, maar ook de museumwinkels verdienen hun plekje in de spotlight. In deze acht winkels is er voor ieder wat wils! Bekijk ook onze eerdere 8 tips voor museumwinkels.

#1 Moco Museum

Deze giftshop weerspiegelt precies de oogverblindende collectie van het Moco Museum. Je vindt er alles van street art kunstenaar Banksy. Wat dacht je van mokken met daarop het ballonmeisje? De fotoboeken, telefoonhoesjes en sweaters zijn ook te gek! De echte liefhebbers kunnen naar huis met één van de diverse Banksy-posters. Kom je alleen voor de winkel? Geen probleem, maar meld je dan wel even bij de host die in de kleurrijke tuin van het museum staat. Daar bewonder je ook een paar kunstwerken, voordat je met je souvenirs weer naar huis gaat.
Honthorststraat 20, Amsterdam, Mocomuseum.nl

#2 Stedelijk Museum Schiedam

Als je Museum Schiedam binnenloopt kom je meteen terecht in een indrukwekkende, voormalige kapel, inclusief vleugels. Het prachtige, onder architectuur gebouwde pand is alleen al een bezoek waard. En dan is er ook nog de museumwinkel, waar je je kunt laten verrassen door mooie hebbedingen zoals Susan Bijl-tassen, kunstboeken van Schiedamse kunstenaars en speciale kinderpoppetjes. In diezelfde bijzondere ruimte kun je genieten van een lokale lunch, waarvan je zelf de waarde mag bepalen.
Hoogstraat 112, Schiedam, Stedelijkmuseumschiedam.nl

Geniet hier van een lunch waarvan je zelf de waarde bepaalt

#3 Museum Voorlinden

In de grote winkel van privémuseum Voorlinden is er voor iedereen wel een cadeau te vinden. Van design tot diverse boeken over kunst, natuur en architectuur, aan alles is gedacht. Mocht je een tentoonstelling hebben gemist, dan kun je er altijd nog een mooie ansichtkaart van scoren. De vriendelijke medewerkers helpen je graag bij het uitkiezen.
Buurtweg 90, Wassenaar, Voorlinden.nl

Deze museumwinkel is een lust voor het oog

#4 Rijksmuseum Twenthe

Designer David Derksen toverde in 2018 de winkel van het Rijksmuseum Twenthe om tot een lust voor het oog. Vanwege de verfrissende uitstraling van de verticale lichtblauwe lamellen wil je hier wel even vertoeven. En dan zijn er ook nog eens handgemaakte sieraden en gekleurd glaswerk te koop, waarmee je het museum kan ondersteunen.
Lasondersingel 129, Enschede, Rijksmuseumtwenthe.nl

#5 Design Museum Den Bosch

Designliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de plek die al eens werd verkozen tot één van de beste museumwinkels van Nederland. Aan keuze geen gebrek! Aanraders zijn sokken van kunstenaars als Mondriaan en Van Gogh, Pols Potten-servies en de vouwvazen. Op de speciale Instagram-account museumshop_denbosch kun je alvast een kijkje nemen.
De Mortel 4, Den Bosch, Designmuseum.nl

#6 Het Fries Museum

Ben je op zoek naar een speciaal cadeau? Dan ben je bij het Fries Museum aan het juiste adres. Het fijne assortiment heeft deels een Fries tintje, zo kun je kiezen voor handbeschilderde dienbladen uit Hindeloopen of voor vilten werken van kunstenaar Claudy Jongstra, maar ook voor kinderboeken en woonaccessoires. Leuk extraatje: er is op de eerste etage vaak een pop-up store die in het teken staat van een lopende tentoonstelling.
Wilhelminaplein 92, Leeuwarden, Friesmuseum.nl

#7 Het Bonnefantenmuseum

Pas op: als je de drempel van het beeldende kunstmuseum overstapt, is de kans klein dat je met lege handen naar huis gaat. De wanden en kasten zijn gevuld met een schat aan kunst-, architectuur- en fotografieboeken. Of ga voor een ander uniek item, bijvoorbeeld de gerecyclede tassen van Renée Hamers. De ruimte is op zichzelf al een belevenis. Laat je verwonderen door de geometrische vormen, waarvoor ontwerper Maurice Mentjens zich liet inspireren door de Italiaanse Aldo Rossi.
Avenue Ceramique 250, Maastricht, Bonnefanten.nl

#8 CODA Museum

CODA Museum heeft de grootste museumcollectie kunst- en modesieraden van Nederland en ook in de bijbehorende winkel staan deze eyecatchers centraal. De sieraden zijn gecreëerd door zowel gevestigde namen als jonge kunstenaars. Andere fijne aanwinsten zijn de broches van Moniek Vierling en Momoko Kumai, en de origamilampen. Het aanbod wisselt deels met de tentoonstellingen mee. Dit wil je niet missen!
Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, Coda-apeldoorn.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan