Menu

8x asperges eten in Nederland

Het witte goud

Van alle Hollandse groenten is-ie het braafste jongetje van de klas. De asperge houdt zich keurig aan het seizoen. Zodra het kwik stijgt, steekt het witte goud zijn kop boven de grond uit en luidt daarmee de culinaire lente in.

Van alle Hollandse groenten is-ie het braafste jongetje van de klas. De asperge houdt zich keurig aan het seizoen. Zodra het kwik stijgt, steekt het witte goud zijn kop boven de grond uit en luidt daarmee de culinaire lente in.

#1. Villa Augustus in Dordrecht

Wat een heerlijke stek is het toch! Villa Augustus is een monumentale watertoren midden in een moestuin. Deze moestuin zorgt ervoor dat ze hier in het seizoen hun eigen groenten verbouwen. Witte asperges smaken hier heerlijk met brood uit eigen bakkerij, biologische kip, daslook – familie van de knoflook en ook al zo'n typische voorjaarslekkernij – en kruidenpesto van walnoot.
Oranjelaan 7, Dordrecht, Villa-augustus.nl

De moestuin zorgt ervoor dat ze hier in het seizoen hun eigen groenten verbouwen
Asperges staan vanaf eind april op het menu en worden klassiek geserveerd

#2. Olivier in Utrecht

Je vindt Belgisch Biercafé Olivier in een oude kerk aan Achter Clarenburg, compleet met altaar, gewelven en orgel. Vanzelfsprekend is het assortiment speciaalbier de moeite waard, maar vergeet er niet bij te eten! Asperges staan vanaf eind april op het menu en worden klassiek geserveerd, à la flamande. Dus met gesmolten boter, fijngehakte eitjes en peterselie. 
Achter Clarenburg 6a, Utrecht, cafe-olivier.be/

#3. Proeflokaal A. van Wees in Amsterdam

In het proeflokaal van distilleerderij De Ooievaar worden no-nonsensegerechten geserveerd, zoals entrecote, kaasfondue en Hollandse asperges. Geniet in de lentezon van een van de speciale 'kopstootjes', een combinatie van bier en jenever. Schuif vervolgens aan voor een heerlijk aspergediner met ham, krielaardappels, ei, peterselie en hollandaisesaus. Asperges eten kan tot en met 18 juni. 
Herengracht 319, Amsterdam, Proeflokaalvanwees.nl

Geniet in de lentezon van een van de speciale 'kopstootjes', een combinatie van bier en jenever
Asperges eet je er klassiek, à la flamande

#4. Floc in Den Haag

Waar die naam vandaan komt? Van Floc de Gascogne, een aperitief uit Zuidwest-Frankrijk. Chef-kok Rutger van Loon laat zich dan ook inspireren door la cuisine du Sud-Ouest. En goed ook; magazine Leven in Frankrijk riep Floc uit tot een van de 'Fijnste' Franse restaurants van Nederland! Asperges eet je er klassiek, à la flamande.
Prinsestraat 42a, Den Haag, Flocrestaurant.nl

#5. Post-Plaza in Leeuwarden

Asperges worden hier standaard geserveerd met truffelaardappel, gekookt ei en beurre noisette vinaigratte. En dan heb je ook nog de keuze uit drie varianten: met avocado, gebakken zalm of Friese ham. Bijna net zo smakelijk is het interieur van Post-Plaza, dat gevestigd is in een oud postkantoor.
Tweebaksmarkt 25-27, Leeuwarden, Post-plaza.nl

Je hebt de keuze uit drie varianten: met avocado, gebakken zalm of Friese ham
Hier wordt er gekookt volgens de Dutch Cuisine-filosofie van meesterkok Albert Krooy

#6. Wannee in Leeuwarden

Bij dit restaurant in Leeuwarden spelen biologische groenten de hoofdrol. Dus vind je zo’n 80 procent groen en ongeveer 20 procent vlees of vis op je bord. Bovendien wordt er gekookt volgens de filosofie van Dutch Cuisine – een filosofie van meesterkok Albert Kooy, gericht op duurzaam en gezond eten. Niet gek dus dat dit bij uitstek een plek is om van het witte goud te genieten!
Rengerslaan 8, Leeuwarden, Restaurantwannee.nl

#7. Dudok in Arnhem, Den Haag, Rotterdam

De appeltaart van Dudok is wereldberoemd in eigen land, maar ook de asperges zijn niet te versmaden. Ze komen van het Brabantse familiebedrijf Van Son, waar asperges 'bij-vriendelijk' (een certificaat dat de met uitsterven bedreigde honingbij beschermt) worden geteeld. In het seizoen serveert Dudok verschillende aspergegerechten, maar die met boerenachterham, krieltjes, ei en boterjus blijft favoriet
Koningstraat 40, Arnhem; Hofweg 1A, Den Haag; Meent 88, Rotterdam, Dudok.nl

Asperges van het familiebedrijf van Son worden bij-vriendelijk geteeld
In dit ontspannen restaurant geniet je uitgebreid van een culinair avontuur

#8. De Centrale in Delft

De mannen van het kookboek Gastrovan transformeerden een monumentale vleeshal tot De Centrale. In dit ontspannen restaurant geniet je uitgebreid van een culinair avontuur (lees: menu), met de lekkerste lokale producten van het seizoen. De Centrale blinkt uit in de verrassingsarrangementen met deskundig wijnadvies. Met in het seizoen dus ook heerlijke asperges.
Voldersgracht 2, Delft, Decentraledelft.nl

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan