Menu

7x wandelingen in eigen land

Wandelen, eten en drinken op de leukste plekken in Nederland

Of je nu gaat wandelen in de natuur of kiest voor een culturele stadswandeling: van deze wandelingen krijg je een instant vakantiegevoel. Met genoeg leuke plekjes om onderweg even pauze te nemen!

Of je nu gaat wandelen in de natuur of kiest voor een culturele stadswandeling: van deze wandelingen krijg je een instant vakantiegevoel. Met genoeg leuke plekjes om onderweg even pauze te nemen!

#1 Historisch Amsterdam (A'dam CS – Muiderpoortstation A'dam)

Met deze stadswandeling van 11 kilometer ervaar je historisch Amsterdam. Vanaf het Centraal Station wandel je via de grachtengordel naar de Joodse buurt, vervolgens door de prachtige Plantagebuurt naar Oost met als eindpunt station Amsterdam Muiderpoort. Aan het begin van de route passeer je de gezellige ‘De 9 straatjes’.

In de Staalstraat bij de Stopera zit een gevaarlijk lekkere chocoladewinkel; Puccini Bomboni. Hier vind je ambachtelijk gemaakte bonbons, op basis van specerijen als peper en nootmuskaat. Niet de goedkoopste, wél de lekkerste!
Staalstraat 17, puccinibomboni.com

Ga in de Plantagebuurt even langs het terras van Restaurant de Plantage. Hier zit je heerlijk onder de bomen op het plein van dierentuin Artis. Mét uitzicht op de flamingo's!
Plantagekerklaan 36, caferestaurantplantage.nl

Heb je trek gekregen van de wandeling en nog geen zin om naar huis te gaan? Loop dan vanaf het Muiderpoortstation een stukje rechtdoor, de Insulindeweg op. Daar vind je op de hoek Aziatisch Streetfood Café Vijfnulvijf. Hier kun je terecht voor een bite-size snack, sushi roll of een complete maaltijd.
Insulindeweg 505, vijfnulvijf.nl

#2 Rotterdam Maasstad (Rotterdam Centraal – Rotterdam Centraal)

Van hypermoderne skyline tot het oudste stukje van Rotterdam; deze stadswandeling van 15 kilometer voert je langs de historische Delfshaven, de Maas, de Veerhaven en de Erasmusbrug. Door de gezellige binnenstad wandel je weer terug naar het beginpunt van de route, Rotterdam Centraal.

Op de route passeer je de Kunsthal, waar altijd boeiende wisseltentoonstellingen te zien zijn, vaak over populaire cultuur.
Westdijk 341​, kunsthal.nl

In de Veerhaven neem je de watertaxi naar hotel New York. Dit is de place to be voor een uitgebreide lunch of koffie met taart uit eigen patisserie.
Koninginnenhoofd 1, hotelnewyork.nl

Ga op de terugweg zeker even langs bij Op Het dak. Deze groene oase in de stad bevindt zich op de zevende verdieping van het Schieblock, aan het begin van de Singel. Hier eet en drink je puur en vers uit eigen (dak)tuin én heb je spectaculair uitzicht over de stad.
Schiekade 189, ophetdak.com

#3 Leeuwarden (station Leeuwarden – station Leeuwarden)

In Leeuwarden bruist het. Cultuur snuiven, theaters bezoeken, uitgaan of winkelen in gezellige kleine straatjes; alles kan in de culturele hoofdstad van Europa.

Deze stadswandeling van 6 kilometer neemt je mee naar het geboortehuis van Mata Hari, het geboortehuis van Saskia van Uylenburgh (de vrouw van Rembrandt van Rijn) en tal van andere historische gebouwen en interessante musea.

Iets verderop vind je het gezellige restaurant By Us, waar eigenaren Michel & Lilian gerechten op tafel toveren die eruitzien als kunstwerkjes. Er is geen menu, hier word je verrast en eet je met de seizoenen mee.
Over de Kelders 24, restaurantby-us.nl

#4 Eiland van Dordrecht (station Dordrecht Stadspolders – Station Dordrecht)

Water staat centraal in deze wandeling van 10 kilometer door het eiland van Dordrecht. Hier loop je langs grote rivieren, smalle grachten en pittoreske havens met oude zeilschepen. De route eindigt in de historische binnenstad, waar je uit kunt blazen in tal van leuke restaurants en bars.

Ga vooral langs bij grand café Khotinsky. Dit grand café van 450 m2 bevindt zich in een industrieel pand uit 1900, dat ooit dienst deed als elektriciteitscentrale. Plof neer op een grote comfortabele bank en dompel je onder in de warme sfeer die het tegenwoordig uitstraalt.
Noordendijk 128, khotinsky.com

Voor een borreluurtje ga je naar Food & Wine Bar Brut op de gezellige Groenmarkt. Op het menu staan mooie wijnen uit alle windstreken, waar ze lekkere borrelhappen bij serveren.
Groenmarkt 121, ditisbrut.nl

#5 Den Haag naar Scheveningen (Den Haag Centraal – Den Haag Centraal)

Wandel door chique Den Haag, groene stadsparken en kleine bossen naar de kust van Scheveningen. Onderweg kom je langs monumentale panden zoals het Mauritshuis en Paleis Lange Voorhout én tal van musea. Je kunt kiezen tussen een wandeling van 8 of 19 kilometer.

De wandeling begint bij het Centraal Station en neemt je mee langs het Malieveld en Het Binnenhof naar de Scheveningse Bosjes. Om te eindigen bij het Kurhaus in Scheveningen.

Met New York als inspiratie eet je in South of Houston dry-aged vlees dat 21 dagen heeft gerijpt. Pulled chicken, zalm, kreeft en oesters staan ook op het menu. Bij mooi weer zit je heerlijk in de stadstuin.
Lange Houtstraat 3, southofhouston.nl

Niet op de wandelroute, wel leuk als afsluiter: Mama Kelly. In tegenstelling tot het zusje in Amsterdam vind je hier geen zoet roze interieur maar zachte, leren banken in een industrieel interieur. Keuzestress wordt hier voorkomen door het simpel te houden: je kunt kiezen tussen kip of kreeft.
Saturnusstraat 100, mama-kelly.nl

#6 Mastbos Breda (station Breda - station Breda)

Bourgondisch genieten op de Grote Markt? Brabantse gezelligheid in Het Ginneke? Of de rust opzoeken van het Mastbos of het Valkenbergpark? Tijdens deze wandeling van 14 kilometer hoef je niet te kiezen. Snuif de verse geur op van de naaldbomen in het Mastbos en wandel door de voormalige kasteeltuin, nu het stadspark. Sluit de wandeling af in het oude centrum en dompel je onder in Brabantse gastvrijheid.

Vegetarisch of vegan eten in buffetvorm doe je bij Loff. Om voedselverspilling tegen te gaan betaal je hier wat je op je bord schept. En dat zijn 100% biologische producten. Wilhelminastraat 15, restaurantloff.nl

Italiaans genieten doe je bij Papa e Citu. Deze traiteur uit Sardinië geeft je een instant La Dolce Vita gevoel door heerlijke streekproducten te verkopen uit zijn thuisland. Van vleeswaren, kazen en olie tot koek, wijn en koffie. Prego!
Ginnekenweg 60, Papaecitu.nl

#7 Pieterpad langs het Paterswoldsemeer (station Haren – Groningen)

Over het Pieterpad en langs het Paterswoldsemeer wandel je in 12 kilometer van het gemoedelijke Haren naar het bruisende stadshart van Groningen. Daar kun je de route verlengen met een stadswandeling door het centrum van 6,5 kilometer. Je kunt natuurlijk ook alleen de stadswandeling maken en deze combineren met een bezoek aan het Groninger Museum.
Museumeiland 1, groningermuseum.nl

Een cocktail op zijn tijd is altijd een goed idee, dus kun je die maar beter drinken in de beste cocktailbar van Nederland: Mr. Mofongo. In een historisch pand in de binnenstad drink je hier een classic of een moderne variant met huisgestookte jenever. Een extra eyecatcher is de robotarm die de drank uitzoekt. Het mixen van de cocktail wordt daarentegen nog steeds met veel passie en liefde door het personeel gedaan.
Oude Boteringestraat 26, mofongo.nl

LaPeet

Geschreven door: LaPeet

Fotografe en blogger LaPeet reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Op Tripstermagazine.com deelt ze haar reisverhalen en en laat ze je talloze exotische bestemmingen en spannende steden zien.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan