Menu

7x bijzondere boekhandels

Boekhandels die een bezoekje waard zijn

Voor de boeken zelf kun je natuurlijk al úren in een boekhandel rondhangen, maar uit deze boekhandels ben je niet meer weg te slaan. Zeven bijzondere boekhandels op een rij die elk iets unieks hebben. Een must-see voor de echte boekenliefhebber!

Voor de boeken zelf kun je natuurlijk al úren in een boekhandel rondhangen, maar uit deze boekhandels ben je niet meer weg te slaan. Zeven bijzondere boekhandels op een rij die elk iets unieks hebben. Een must-see voor de echte boekenliefhebber!

De hoge, gotische gewelven zorgen voor rust en ruimte tijdens het boek-zoeken

#1. Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Volgens The Guardian is het de mooiste boekhandel ter wereld. Boekhandel Dominicanen vind je in een zevenhonderd jaar oude kathedraal – de Dominicanenkerk – in Maastricht. De hoge, gotische gewelven zorgen voor rust en ruimte tijdens het boek-zoeken. Ook leuk: op het altaar zit een vestiging van espressobar Coffeelovers, want wat past er beter bij een goed boek dan een versgezette bak koffie?

Dominicanerkerstraat 1 Maastricht, libris.nl/dominicanen

2. Waanders in de Broeren, Zwolle

Een wonderschone kerkboekhandel in de prachtige vijftiende-eeuwse Broerenkerk. Sinds 2013 getransformeerd tot ‘boekenkerk’, met lange leestafel, en sinds de overname door Boekhandel Van der Velde een nóg uitgebreider assortiment. De kerkboekhandel heeft ook een lunchroom: Smaak in de Broeren. Met mooi weer zit je ook lekker op het buitenterras. Onmisbaar bij een tripje naar de Hanzestad.

Achter de Broeren 1-3 Zwolle, libris.nl/waanders

Sinds 2013 getransformeerd tot ‘boekenkerk’
ABC heeft de eerste Espresso Book Machine in Nederland

3. The American Book Center, Amsterdam

Deze boekhandel is al expert in de Engelse literatuur sinds 1972. Wat deze door een familie gerunde boekhandel extra bijzonder maakt, is de Espresso Book Machine. Nee, niet nóg een koffiezaak in een boekhandel, maar een futuristische machine die ter plekke je bestelde boek drukt (vijfenzeventig pagina’s per minuut). Bij The American Book Center (ABC) zijn meer dan drie miljoen titels beschikbaar. ABC heeft de eerste Espresso Book Machine in Nederland. Daarnaast heeft de winkel een schitterend interieur met torenhoge kasten vol Engelstalige parels.

Spui 12 Amsterdam, abc.nl

4. Boekhandel Bijleveld, Utrecht

Deze Utrechtse boekhandel bestaat al sinds 1865. Bijzonder is dat het om een boekhandel en uitgeverij in één gaat. De vaak filosofische uitgaven van Bijleveld zijn ook in menig andere boekhandel te herkennen aan de typerende gekleurde lijnen aan weerszijden op de cover. Al 150 jaar pure kwaliteit in historisch Utrecht. Daarnaast is het ook gewoon een compacte en prachtige boekhandel om te bewonderen.

Janskerkhof 7 Utrecht, bijleveldbooks.nl

Al 150 jaar pure kwaliteit in historisch Utrecht
Een belangrijke boekhandel en een haven voor poëzieliefhebbers

5. Boekhandel Perdu, Amsterdam

Een van de weinige boekhandels in Nederland die zich uitsluitend op poëzie richt. Alleen dat gegeven rechtvaardigt haar bestaan al. Onder de noemer ‘De Avonden’ is er een literaire programmering op de vrijdagavond. Ook Perdu heeft een eigen uitgeverij waar dichtbundels verschijnen. Een belangrijke boekhandel en een haven voor poëzieliefhebbers. Naast dichtbundels (zowel van gevestigde uitgeverijen als in eigen beheer) zijn er ook essaybundels en literaire tijdschriften te koop.

Kloveniersburgwal 86 Amsterdam, perdu.nl/nl/boekhandel

6. Stanley & Livingstone, Den Haag

Een reisboekhandel heeft iets romantisch. De door Hugh Grant gerunde The Travel Company in Notting Hill heeft daar zeker aan bijgedragen. In Den Haag vind je Stanley & Livingstone: een reisboekhandel waar de sfeer al bij de luifel begint. Naast boeken zijn er ook wereldkaarten en wereldbollen te vinden. In 2017 maakten ze wereldwijd furore met de Mondriaan-wereldkaart.

Schoolstraat 21 Den Haag, Stanley-livingstone.eu

Een reisboekhandel waar de sfeer al bij de luifel begint
Naast boeken vind je er ook speelgoed, schoolmateriaal en een speelhoek

7. De Kleine Kapitein, Rotterdam

Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Voor de allerkleinsten is er De Kleine Kapitein in Rotterdam: een kleurrijke, ruim opgezette winkel voor eigenlijk alle leeftijden en om van te genieten. Naast boeken vind je er ook speelgoed, schoolmateriaal en een speelhoek. Ook bijzonder: ze verkopen kamishibais. Dit zijn Japanse verteltheaters waarbij een prentenboek eigenlijk en plein public gelezen en bekeken kan worden.

Botersloot 173 Rotterdam, kinderboekpost.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan