Menu

6x bijzondere tuinen

Spectaculaire natuur in de stad

Dat je niet ver hoeft te reizen om spectaculaire natuur te zien, bewijzen deze interessante tuinen in Nederland.
Middenin de stad waan je je zo in een andere wereld.
 

Dat je niet ver hoeft te reizen om spectaculaire natuur te zien, bewijzen deze interessante tuinen in Nederland.
Middenin de stad waan je je zo in een andere wereld.
 

#1 Botanische Tuinen in Utrecht

Pal naast de Universiteit van Utrecht vind je de reus van dit lijstje: de botanische tuinen van Utrecht. Samen zijn ze maar liefst 9 hectare groot. De tuinen bestaan vooral voor de wetenschap en educatie, maar dat neemt niet weg dat je er heerlijk kunt ronddwalen! Ga op ontdekkingstocht door de rotstuin, de ontdektuin, de evolutietuin en de tropische tuin en leer ondertusen via de informatieborden over de herkomst en het leefgebied van de planten.

Sla vooral een bezoek aan Greennest Gallery niet over. Vanuit deze nieuwe plantenwinkel in de kas heb je direct zicht op het naastgelegen laboratorium, waar je wetenschappers aan het werk ziet. Als je goed kijkt, zie je hier en daar wifi antennes in de tuinen verstopt. Allemaal om te stimuleren dat studenten er komen werken. Het bewijs dat innovatie en natuur prima samen gaan!
Budapestlaan 17, Utrecht www.uu.nl/botanischetuinen

 

#2 Vlinders aan de Vliet in Leidschendam

Hier kun je op een kleine houten brug zomaar dwergeendjes uit Zuid-Amerika ontdekken. Of kleine schildpadden op een rots in het water. En er zijn vlinders! Heel veel vlinders. Zo'n 2000 om precies te zijn. Met een beetje geluk zie je er een ontpoppen. Loop daarvoor naar de speciale kasten waarin rupsen hun transformatie ondergaan.

Wat ooit begon als hobby van eigenaar Jan Kienjet, is nu een heuse dierentuin. Naast vlinders vind je hier twee kleine krokodillen, slangen, drie leguanen, wandelende takken, tropische vissen en exotische vogels. Genoeg om je voor even in Costa Rica te wanen.
Veursestraatweg 195A, Leidschendam www.vlindersaandevliet.nl

 

De uit de hand gelopen hobby van eigenaar Jan is nu een heuse dierentuin

#3 Hortus Botanicus in Amsterdam

Hier loop je het ene moment over de toppen van de jungle, en stap je het andere moment zo -via een schuifdeur- van een vochtig, tropisch klimaat de droogte in van de woestijn. De drieklimatenkas van de Hortus Botanicus in Amsterdam is een indrukwekkende presentatie. En dat allemaal in de binnenstad van Amsterdam!

Buiten de kas kun je een Nederlandse 'eettuin' bezoeken, met snijbiet, sla, koolrabi, tuinbonen en kruiden. Verderop in de tuin loop je langs drijvende planten, moerasplanten en vleeseters. Hier maak je op 1,5 hectare in Amsterdam een wereldreis.
Plantage Middenlaan, Amsterdam www.dehortus.nl

#4 De Japanse Tuin op landgoed Clingendael in Den Haag

Dit historische juweel is rond 1910 aangelegd door Barones van Brienen, ook wel Lady Daisy genoemd. Als een van de allereerste toeristen in Japan was ze enorm onder de indruk van de Japanse tuinarchitectuur. Zo erg zelfs, dat ze besloot van elke reis nogal ongebruikelijke souvenirs mee te nemen. Door hele houten bruggen, lantaarns en watervaten uit Japan te verschepen ontstond een bijzondere verzameling souvenirs. Die heeft de Barones gebruikt om een stukje van haar landgoed mee in te richten.

De Japanse tuin staat bol van de symboliek. De kleine rots in de vijver in de vorm van een schildpad staat symbool voor een lang leven, en de typische Japanse stapstenen verwijzen naar de stappen die je hierin maakt. De combinatie van deze symboliek, de gelaagdheid van de esdoorns, de kleuren en de snoeivormen: het is net echt Japan.

Vanwege de enorme kwetsbaarheid van de beplanting is de tuin slechts acht weken per jaar geopend. Zes weken in het voorjaar en twee weken in het najaar.
Clingendael 12a, ’s-Gravenhage www.denhaag.nl/japansetuin

#5 Hortus Botanicus in Leiden

Dat de Hortus Botanicus in Leiden een van de oudste Hortussen in Nederland is zie je meteen. Hier staan maar liefst dertig bomen van meer dan een eeuw oud! Deze eeuwenoude reuzen zijn de trots van de tuin.

Andere paradepaardjes zijn de orchideeënkas, de Zuidoost-Azië kas en een grote collectie (vleesetende) bekerplanten. De reuzenaronskelk is een van de kroonjuwelen. Als die eens in de vijftien jaar bloeit, verspreidt zich een indringende geur van rottend vlees om insecten aan te trekken. In 2011 gebeurde dit voor het laatst. Raar maar waar: de vreselijke stank trok toen drommen mensen aan!
Rapenburg 73, Leiden www.hortusleiden.nl

#6 Tuin van Paleis het Loo, Apeldoorn

Een bezoek aan deze tuinen voelt alsof een tijdmachine je naar het Nederland van de 17e eeuw heeft gebracht. Toen werd dit landgoed bewoond door koning Willem III, die het jachtslot omtoverde tot een paleis met bijpassende tuin, geheel in renaissance stijl.

Alles staat hier netjes in het gareel: van de perfect gesnoeide buxussen tot de zonnebloemen, asters, seringen en irissen die met precisie in een herhalend patroon zijn geplant. Vanaf het dakterras zie je een weids tapijt in perfecte symmetrie, opgebouwd uit bloemen, gras en grindpaden. De waterspuwende gouden draken en witgepleisterde engelen geven het geheel net dat beetje extra koninklijke allure.

Nog niet uitgewandeld? Begin dan aan het einde van de tuin aan de speciale Oranje-wandeling door het paleispark.
Koninklijk Park 1, Apeldoorn www.paleishetloo.nl

 

Deze tuin in renaissance stijl heeft koninklijke allure
LaPeet

Geschreven door: LaPeet

Fotografe en blogger LaPeet reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Op Tripstermagazine.com deelt ze haar reisverhalen en en laat ze je talloze exotische bestemmingen en spannende steden zien.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan