Menu

5x toegankelijke galeries

Ontdek te gekke kunst die je kan kopen, op plekken waar je óók alleen mag kijken

In alle rust kunst beleven, persoonlijke aandacht en ruimte voor een praatje. Een bezoek aan deze galeries maakt je dag.

In alle rust kunst beleven, persoonlijke aandacht en ruimte voor een praatje. Een bezoek aan deze galeries maakt je dag.

#1. OODE

In het hartje van Amsterdam vind je sinds 2014 de unieke galerie OODE. De gedachte erachter is ook nog eens mooi. Verweesde kunst – afkomstig uit musea en andere culturele instanties die ooit haar deuren sloten – krijgt hier een tweede leven. Onder het genot van een kopje koffie ontdek je in de huiselijk aanvoelende kamer stapels met schilderijen en tekeningen. Daarnaast is er ook hedendaags design, kunst en werk van jonge productontwerpers, zoals designstoelen, -lampen en -vazen. De vriendelijke eigenaresse Marleen Kurvers staat altijd klaar om een praatje met je te maken en je van advies te voorzien. Ook voor een klein, maar fijn prijsje kun je er een kunstwerk scoren, inclusief een adoptieformulier met daarop de herkomst en naam van de kunstenaar.
Singel 159A, Amsterdam
Open do t/m zo, 12:00 - 18:00 uur
, oode.nl

Weeskunst, afkomstig uit gesloten musea, krijgt hier een tweede leven
Hier maak je op een laagdrempelige manier kennis met het thema 'social design'

#2. Galerie de Pastoe Fabriek

Voorheen een meubelfabriek, nu hét paradijs voor cultuurliefhebbers! Elk weekend staan de deuren van Galerie de Pastoe Fabriek voor je open om inspirerende tentoonstellingen, films, lezingen en debatten te aanschouwen. Maak op een laagdrempelige manier kennis met het thema 'social design'. Zo werd er al aandacht besteed aan de kunststroming De Stijl, vanwege haar 100-jarig bestaan. Vanaf 13 oktober '18 bekijk je de expositie over designer Dieter Rams, de bedenker van elektronicaproducten voor Braun. Zelfs onze iPhones zijn gebaseerd op zijn ontwerpen. Vang ook een glimp op van andere creatieven, zo is de HKU Fine Art er gevestigd. Proef de kunstenaarssfeer ook in de nabijgelegen cafés en restaurants De Zagerij en Het Ketelhuis.
Rotsoord 7b (ingang via cafe restaurant De Zagerij), Utrecht
Open za & zo 12:00 - 17:00 uur
galeriedepastoefabriek.nl

#3. Galerie Pennings

Sinds 1979 is Galerie Pennings, de oudste fotogalerie van ons land, dé plek waar kunstenaars en publiek samenkomen. Leuk feitje: het begon allemaal met de vorige eigenaar Harry Pennings, die foto’s ophing in zijn meubelzaak. Onlangs werd de ruimte ruim zeven keer zo groot, waardoor je er nog meer prachtige fotografie, videokunst en new media art kunt beleven. Eigenaresse Petra Cardinaal geeft jong en oud het gevoel altijd welkom te zijn door in samenwerking met landelijke organisaties als DuPho en de Technische Universiteit Eindhoven allerlei extra’s te bieden. Bijvoorbeeld door workshops te organiseren, onder andere over het maken van fotoboeken. Ook kun je er terecht voor lezingen, exposities, meetings of de bibliotheek. Op naar Eindhoven!
Geldropseweg 63, Eindhoven
Open wo t/m za 12:00 - 17:00 uur en do tot 19:00 uur
, galeriepennings.nl

Eigenaresse Petra Cardinaal geeft jong en oud het gevoel welkom te zijn
Eigenaresse Margriet laat je blij en geïnspireerd de galerie verlaten

#4. Galerie KIEK-KUS Deventer

Wil je in alle rust naar kunst kijken? Sla dan dit intieme straatje in en stap over de drempel van KIEK-KUS, gevestigd in een bijzonder Middeleeuws pand. Margriet begroet elke al dan niet toevallige passant met liefde. Jaarlijks zijn er tien duo-tentoonstellingen over moderne kunst op de begane grond en in de oude stadstuin. Bewonder keramiek, tekeningen, glaswerk, schilderijen en meer. Of laat je verrassen door de collectie van vaste en gastkunstenaars op de tweede verdieping. Margriet: “Ik wil mensen in aanraking brengen met kunst en cultuur en hoop dat ze blij en geïnspireerd de galerie verlaten.” Eerder kocht een 94-jarige man een ingelijste tekening en zocht een 11-jarige hier een eerste kunstwerk uit, bijzonder! Naast de nationale en internationale bezoekers komen er maandelijks ook vaste klanten. Deze knusse locatie wil namelijk niemand missen.
Roggestraat 16, Deventer
Open do t/m za of zo (zie exposities), 12:00 - 17:00 uur
, galeriekiek-kus.nl

#5. Gallery Nick Twaalfhoven

De kleurrijke en rauwe doeken van Nick Twaalfhoven zijn een feest om te zien. Hierin verwijst hij naar popmuziek uit de jaren zestig en zeventig, moderne kunst uit de tachtiger jaren en naar streetart. Zijn diverse materiaalgebruik van stiften, spuitbussen, olieverf en inkt zorgen ervoor dat je als kijker eindeloos kan blijven fantaseren en interpreteren. De vele cactussen, wereldbollen, de bar en de Deense designstoelen geven de galerie een gezellig gevoel en nodigen uit om plaats te nemen. Op de achtergrond klinkt het aangename geluid van oude vinylplaten uit de fifties en sixties. Als extraatje zijn er ook nog eens jassen met een afgebeelde Johnny Cash en vintage schaaltjes te koop. Vergeet ook niet om langs te gaan bij de zaak ernaast, Fleur-Art, daar kun je onder andere schommelen terwijl je bedenkt welke vintage parel je meeneemt naar huis. Gallery Nick Twaalfhoven is sowieso tot eind 2018 open en het kan zomaar dat het avontuur nog een jaartje langer doorgaat. Dat zou leuk zijn.
Nieuwstraat 27, Arnhem
O
pen do t/m za, 11:00 - 18:00 uur, Nicktwaalfhoven.com

Hier beleef je een mix van popmuziek uit de jaren zestig en zeventig, moderne kunst uit de tachtiger jaren en streetart
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Volg Rosa Lee ook op Instagram, waar ze je op de hoogte houdt van de beste exposities.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan