Menu

350 jaar Rembrandt: de 3 meest bijzondere tentoonstellingen

Leer alles over Nederlands grootste 17e-eeuwse schilder

2019 staat in het teken van het 350e sterfjaar van Nederlands grootste kunstenaar: Rembrandt van Rijn (1606-1669). Deze Hollandse meester uit de gouden eeuw krijgt dit jaar maar liefst negen tentoonstellingen die geheel aan hem gewijd zijn. Wij kozen er drie uit die je niet mag missen.

2019 staat in het teken van het 350e sterfjaar van Nederlands grootste kunstenaar: Rembrandt van Rijn (1606-1669). Deze Hollandse meester uit de gouden eeuw krijgt dit jaar maar liefst negen tentoonstellingen die geheel aan hem gewijd zijn. Wij kozen er drie uit die je niet mag missen.

Mauritshuis, Den Haag
Mauritshuis, Den Haag

#1. Rembrandt en het Mauritshuis

Het Mauritshuis heeft een van de meest bijzondere collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Ter ere van 350 jaar Rembrandt zijn alle 18 schilderijen die het museum bezit tegelijkertijd tentoongesteld. Niet alleen schilderijen van Rembrandt zelf, maar ook werken waarvan men tot voor kort dacht dat ze van Rembrandt waren, worden getoond. Van elk schilderij wordt bovendien het achtergrondverhaal verteld. Zo krijg je een nog beter beeld van de mens Rembrandt en de tijd waar hij in leefde.
T/m 15 september 2019, Maurithuis, Den Haag, Mauritshuis.nl

Ook werken waarvan men tot voor kort dacht dat ze van Rembrandt waren worden getoond
Het Rijksmuseum toont alle kunstwerken die zij in huis hebben: 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 etsen

#2. Alle Rembrandts

Rembrandt is door zijn Nachtwacht bijna onherroepelijk verbonden met het Rijksmuseum. Zij houden dit jaar dan ook twee tentoonstellingen ter ere van deze bevlogen kunstenaar: Alle Rembrandts en Rembrandt & Velazquez. Vooral Alle Rembrandts belooft een spektakel te worden. In een daverend overzicht van ruim 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 etsen toont het Rijksmuseum alle kunstwerken van Rembrandt die zij in hun bezit hebben. Juist zijn prachtige tekeningen en etsen zijn wat deze tentoonstelling zo speciaal maakt. Zijn scherpe observaties worden in zeer krachtige en spontane pennenstreken fantastisch gevat. Helaas zie je door hun kwetsbaarheid voor licht dit soort werken bijna nooit; een echte ‘mis het niet’ dus!
T/m 10 juni 2019, Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam, Rijksmuseum.nl

 

#3. Jonge Rembrandt, 1624-1634

Vier jaar geleden werd er nog een gehele tentoonstelling gewijd aan de latere jaren van Rembrandts leven in het Rijksmuseum. In Museum De Lakenhal lichten ze dit jaar juist de Jonge Rembrandt, 1624-1634 uit. Rembrandt was al op zeer jonge leeftijd een uitmuntende kunstenaar, zo had hij zijn eerste leerling al op 22-jarige leeftijd! Zijn vroege zelfportretten blaken van het zelfvertrouwen. De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van Rembrandt als beginnend kunstenaar.
Let op: deze tentoonstelling vindt pas vanaf november plaats.
3 november 2019 - 9 februari 2020, Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden,
Lakenhal.nl

Zijn vroege zelfportretten blaken van het zelfvertrouwen

350 jaar Rembrandt

Naast de drie tips die uitgelicht staan in dit artikel is er natuurlijk nog veel meer te doen tijdens het jaar van Rembrandt. Nog twee extra tips van de redactie:

Restauratie Nachtwacht

Altijd al willen zien hoe een schilderij gerestaureerd wordt? Het beroemdste schilderij uit de Nederlandse geschiedenis, Rembrandts Nachtwacht, wordt live voor het publiek gerestaureerd. Vanaf juli kun je in de Nachtwachtzaal de restauratie van dit meesterwerk meemaken.
Vanaf juli 2019

Rembrandts Social Network

Rembrandt schilderde regelmatig familie, vrienden en relaties. Aan de hand van verschillende schilderijen, tekeningen en prenten krijgen we een beeld van de geliefden van Rembrandt, waaronder een nooit eerder vertoond portret van zijn 19-jarige zoon Titus.
T/m 19 mei 2019

Het Rijksmuseum biedt in samenwerking met het magazine SPOOR ook een speciale Rembrandtwandeling aan. Meer weten? Kijk op Rijksmuseum.nl/nl/spoor

Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan