Menu

10x leuke uitjes met kinderen

Verrassend, informatief en avontuurlijk

Van de Efteling in het klein tot een kattencafé. Spring op de trein met je kind(eren) voor een dagje uit naar deze plekken én het plezier spat ervan af!

Van de Efteling in het klein tot een kattencafé. Spring op de trein met je kind(eren) voor een dagje uit naar deze plekken én het plezier spat ervan af!

Het voelt alsof je je begeeft in een filmscene van 'Sjakie en de chocoladefabriek'

#1. Siroopwafelfabriek, Gouda

De Goudse siroopwafels van Kamphuisen zijn al sinds 1810 een begrip. Ooit bestelde voormalig koningin Juliana de lekkernijen regelmatig bij haar chauffeur. Nieuwsgierig hoe de koeken tot stand komen? Je ontdekt het tijdens een experience door de monumentale fabriek. Weten jij en je kind(eren) de code van de kluis - die leidt naar het geheime recept - te kraken? Terwijl jullie omringt worden door zoete geuren en smaken voelt het alsof jullie je begeven in een filmscene van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.

Markt 69, Gouda, siroopwafelfabriek.nl

#2. Kat & Koffie, Amersfoort

Ben je gek op katten en koffie? Duik dan het oude centrum van Amersfoort in voor een bezoek aan dit knusse kattencafé. Er lopen zes familiekatten rond waarmee jullie mogen knuffelen, aaien en spelen. De eigenwijze Pippa komt bij de ingang al naar je toe. Wil je even rustig zitten? Neem dan een massage, een vegan taartje en geniet ondertussen van hoe de katten zich vermaken in hun mandjes, met krabpalen en de klimwand. Keer huiswaarts met een snoezige kattensouvenir uit de winkel.

Scherbierstraat 3a, Amersfoort, katenkoffie.nl


 

Er lopen zes familiekatten rond waarmee je mag knuffelen, aaien én spelen
Speel bijvoorbeeld het fake-newsspel of neem plaats achter een microfoon

#3. Beeld en Geluid, Den Haag

Na een vestiging in Hilversum is er sinds een jaar ook een Beeld en Geluid museum in Den Haag. Aan de hand van interactieve spelletjes, installaties en filmpjes leren kinderen alles over het ontstaan van nieuws en de invloed van verschillende media. Speel bijvoorbeeld het fake-newsspel of neem plaats achter een microfoon. Ook is er een Media Speurtocht voor kids tussen de acht en twaalf jaar (met een cadeau na afloop), een cursus Haags en kun je een selfie maken bij het standbeeld van Thomas van de YouTubesensatie StukTV. Check de website voor events, workshops, exposities en inspirerende talks met mediamakers.

Zeestraat 82, Den Haag, denhaag.beeldengeluid.nl

#4. Sprookjeswonderland, Enkhuizen

De Efteling maar dan kleiner en knusser, dat is Sprookjeswonderland. Het terrein staat vol met attracties, poppen en schattige huisjes, bijvoorbeeld die uit Hans en Grietje. Loop langs het Kabouterdorp, de laarzen van Klein Duimpje, de Rattenvanger van Hamelen en ga samen in het schommelschip d’Avontuur of de draaiende theekopjes. Bij Kasteel Violinde leven de kinderen zich uit op de klimmuren- en torens en bewonderen jullie een musical over prinses Violinde. Van dit bezoek wordt iedereen vrolijk! Vanaf het station van Enkhuizen ben je er in een halfuur met de bus, te voet of (OV)-fiets.

Kooizandweg 9, Enkhuizen, sprookjeswonderland.nl


 

Van een bezoek aan dit sprookjespark word je spontaan vrolijk
Ze reist nu met haar poppentheater door Nederland. Geweldig!

#5. Poppentheater Aldo, door Nederland

Ina Geisler werkte twaalf jaar lang als poppenspeler bij het programma ‘Koekeloere’, nu reist ze met haar poppentheater door Nederland. De éne keer speelt ze op een festival, de andere keer op een kinderfeestje. Leuk: zowel voor kinderen als volwassenen zijn er workshops om de poppen te leren bespelen of om zelf verschillende soorten te maken, inclusief het bedenken van een bijpassend verhaal. Ina verzorgt ook voorstellingen op aanvraag. Op 5 en 6 november staat ze samen met Circus DIEDOM op het Berlijnplein in Utrecht voor de Sint Maarten Parade. Kijk voor de agenda op haar website.

www.aldo.nl 

#6. DippieDoe, Best

Tijdens een dagje uit met kinderen is het kleine, gemoedelijke en betaalbare pretpark DippieDoe een aanrader. Binnen vind je klimtoestellen, glijbanen, een peuterhoek in Teletubbies-stijl en een speciale ballenpak voor kids tot vier jaar. Het buitenterrein is omgetoverd tot kermis met achtbanen, botsauto’s, een enorm springkussen en mini-ballonnenreuzenrad. Je mag je eigen eten meenemen, maar kunt ook terecht bij de speciale snackpoints voor een patatje of pannenkoeken. Kind(eren) blij, jij blij. Met Halloween verandert het park in ‘DippieBoe’.  Vanaf de stations Tilburg, Eindhoven en Breda kun je met de trein naar station Best, eenmaal daar stap je op een bus naar het pretpark.

Ekkersweijer 1, Best, dippiedoe.nl


 

Binnen vind je klimtoestellen, glijbanen en een een peuterhoek in Teletubbies-stijl
Waalhalla is dé perfecte locatie voor een kinderfeestje

#7. Waalhalla, Nijmegen

Verscholen op een industrieterrein – en zoals de naam al doet vermoeden aan de Waal – ligt het indoorskateparadijs Waalhalla. Hier komt de jeugd en ervaren skaters samen. Verwacht niet alleen skateboarders maar ook inline skaters, stuntsteppers en BMX’ers. Voor beginners is er een speciaal deel waar ze lessen kunnen volgen en rustig kunnen oefenen. Ook zijn er workshops bijvoorbeeld in graffiti, vanaf de leeftijd van 8 jaar, en een rollerdisco. Op aanvraag kun je vanaf zeven jaar een dj-workshop volgen. Waalhalla is bovendien de perfecte locatie voor een kinderfeestje!

Winselingseweg 12, Nijmegen, waalhalla-centrum.nl

 

#8. Dinoland, Zwolle

Van een dinospeeltuin tot een interactieve expositie over de T. rex, in dit speel- en doepark draait alles om dinosaurussen. Je vindt er meer dan 100! In het paleolab kunnen jullie goud zoeken, fossielen zeven en eigen dino’s kleien. Maar er is in Dinoland nog veel meer te beleven: minigolfen, lasergamen, trampolinespringen en het skelter- of hoogteparcours. Durven jullie het aan?

Willemsvaart 19, Zwolle, dinoland.nl
 

Van een dinospeeltuin tot interactief kennismaken met de T. rex: dit speel- en doepark ademt dinosaurussen
Hier kijken jullie een uur lang jullie ogen uit

#9. Grotten Noord, Maastricht

Ga voor een spannende tocht met een gids langs de Maastrichtse Grotten Noord. Voor even wanen jullie je in een magisch ondergronds museum vol met houtskooltekeningen, schilderingen en opschriften. Hier kijken jullie een uur lang jullie ogen uit! Maak jullie uitje compleet met een bezoek aan het 18e eeuwse Fort Sint Pieter en de Kazematten in het Waldeckpark.

Luikerweg 80, exploremaastricht.nl

 

#10. De Ontdekhal, Utrecht

Een eigen filmpje opnemen in een heuse green screen studio? Experimenteren met een 3D-printer? Racen in je zelfgebouwde auto? Of je eigen uitvindingen maken van afval? Bij de Ontdekhal is niets te gek! De hele dag door staan er avonturenbegeleiders voor jullie klaar, zo bepaal je zelf wanneer je kind een creatieve workshop volgt. Met mooi weer zijn er buiten ballon battles. Vergeet niet om van tevoren reserveren.

Gageldijk 182, Utrecht, ontdekhal.nl

 

Bij de Ontdekhal is niets te gek!
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan