Menu

10x het jaar van kunstbeweging De Stijl

Van Mondriaan tot Dutch Design

In 2017 is het honderd jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Nederland viert dit met 'Van Mondriaan tot Dutch Design', een feestjaar boordevol tentoonstellingen en evenementen door het hele land.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Nederland viert dit met 'Van Mondriaan tot Dutch Design', een feestjaar boordevol tentoonstellingen en evenementen door het hele land.

#1 Gemeentemuseum Den Haag

Met driehonderd werken heeft het Gemeentemuseum een van de allergrootste Piet Mondriaan-collecties ter wereld. Tel de omvangrijke Stijlcollectie van het museum daarbij op en je snapt: het samenstellen van maar liefst drie must see Stijltentoonstellingen was geen enkel probleem!
3 juni - 24 september 2017: De ontdekking van Mondriaan / 10 juni - 17 september 2017: De architectuur en interieurs van De Stijl
Stadhouderslaan 41, Den Haag, gemeentemuseum.nl

#2 De Lakenhal in Leiden

In Leiden, de stad waar De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg, opent op het Pieterskerkhof Openlucht Museum De Lakenhal: een reeks gratis openluchttentoonstellingen met Wall Paintings van hedendaagse kunstenaars die zich op deze historische plek laten inspireren door De Stijl.
2 juni - 27 augustus 2017
Pieterskerkhof, Leiden, visitleiden.nl/de-stijl

#3 Museum Dr8888 in Drachten

Theo van Doesburg bracht in 1921 De Stijl naar Drachten en dat viert Museum Dr8888 tot januari 2018 met vier tentoonstellingen én de opening van de museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis op 1 juni, met ontwerpen van Rinsema en Van Doesburg.
16 april - 25 juni 2017: De Stijl in Drachten: Theo van Doesburg, kleur in architectuur /
9 juli - 17 september 2017: De Stijl en expressionisme in de tropen, Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels op Curaçao /
30 september 2017 - 7 januari 2018: De Stijl & constructivisme in Noord-Nederland

Museumplein 2, Drachten, museumdrachten.nl

#4 Mondriaanhuis Amersfoort

Begin 2017 heropende het volledig vernieuwde Mondriaanhuis. Het geboortehuis van Pieter Cornelis Mondriaan is tegenwoordig een museum waar bezoekers op multimediale ontdekkingsreis gaan van Amersfoort tot New York, met onderweg hoogtepunten uit het leven en werk van de wereldberoemde kunstenaar.
Kortegracht 11, Amersfoort, mondriaanhuis.nl

#5 Kröller-Müller Museum Otterlo

Het Kröller-Müller Museum belicht De Stijl met twee tentoonstellingen. Allereerst de avant-gardekunstenaar Jean Arp, door Van Doesburg bestempeld als medewerker van De Stijl. De volgende tentoonstelling gaat over mecenas Helene Kröller-Müller en kunstenaar Bart van der Leck.
20 mei - 17 september 2017: Arp, The Poetry of Forms / 14 oktober 2017 - 2 april 2018: De mecenas en de 'verversbaas'
Houtkampweg 6, Otterlo, krollermuller.nl

#6 Centraal Museum Utrecht

Natuurlijk bewonder je 's werelds grootste Rietveldcollectie en tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! van 4 maart - 11 juni 2017 in het Centraal Museum, maar boek vooral ook een rondleiding door Nederlands enige woonhuis op de Unesco-werelderfgoedlijst: het Rietveld Schröderhuis. Ook leuk: de gratis fietstocht De Stijl in Utrecht.
Agnietenstraat 1 en Prins Hendriklaan 50, Utrecht, centraalmuseum.nl

#7 Van Abbemuseum Eindhoven

Van Abbe en De Stijl in het Van Abbemuseum begint met een maquette van Theo van Doesburg (een feestzaal waar schilderkunst en architectuur samensmelten) en besluit met hedendaagse kunstwerken die zonder De Stijl ondenkbaar waren geweest.
17 juni - 31 december 2017
Bilderdijklaan 10, Eindhoven, vanabbemuseum.nl

#8 Villa Mondriaan Winterswijk

Piet Mondriaan werd bekend met zijn abstracte werk, maar tijdens zijn jonge jaren in Winterswijk schilderde hij voornamelijk realistische landschappen en portretten. Met Figuratie in Stijl belicht Villa Mondriaan het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen in het werk van Mondriaan en Vilmos Huszár.
3 maart - 24 september 2017
Zonnebrink 4, Winterswijk
, villamondriaan.nl

#9 Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft wereldwijd een van de grootste Stijlcollecties en laat bezoekers in drie tentoonstellingen kennismaken met de minder bekende kant van de kunststroming: de grotendeels vergeten Stijlkunstenaar Beekman, het commerciële werk voor luxewarenhuis Metz & Co en de invloed op internationale kunstenaars.
8 april - 17 september 2017: Chris Beekman, De Afvallige Van De Stijl / 14 oktober 2017 - 28 januari 2018: De Stijl en Metz & Co
Museumplein 10, Amsterdam
, stedelijk.nl

#10 Museum Arnhem

Peter Alma, bekend van de wandschilderingen in NS-station Amsterdam Amstel, streefde net als De Stijl naar een betere wereld, maar vond de abstracte vormtaal ongeschikt. Beeldende kunst moest juist begrijpelijk zijn! In Van De Stijl naar communisme in Museum Arnhem ontdek je zijn eenvoudige, figuratieve beeldtaal.
17 december 2016 - 19 maart 2017
Utrechtseweg 87, Arnhem
, museumarnhem.nl

Bekijk ook

60x korting voor jouw stedentrip Voordelig citytrippen met exclusieve nsfavourites-aanbiedingen
60x korting voor jouw stedentrip
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan