Menu

10x de leukste plekken om Koningsdag- en nacht te vieren

Bezoek deze knusse vrijmarkten en optredens van lokale en nationale artiesten

Heel Nederland staat op 27 april in het teken van de koning. Wil je weten waar je het best deze feestdag kunt doorbrengen? Wij zetten de meest levendige locaties voor je op een rij, van een stadspark, een route langs de singels tot gezellige buurten en feestelijke pleinen. De NS zet extra treinen in op deze oranjegekleurde feestdag. Check voor je vertrek de speciale pagina over onze Koningsdag dienstregeling.

Heel Nederland staat op 27 april in het teken van de koning. Wil je weten waar je het best deze feestdag kunt doorbrengen? Wij zetten de meest levendige locaties voor je op een rij, van een stadspark, een route langs de singels tot gezellige buurten en feestelijke pleinen. De NS zet extra treinen in op deze oranjegekleurde feestdag. Check voor je vertrek de speciale pagina over onze Koningsdag dienstregeling.

Een plezier voor het hele gezin!

#1. Bredewegfestival en vrijmarkt, Amsterdam

De dag voor Koningsdag verandert de Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost elk jaar in een sfeervolle oranje plek. Zo zijn de lantarenpalen in de wijk versiert met gekleurde lampenkappen, is er een podium met operazangeressen, een barretje en het Koningsmaal; een diner voor buurtbewoners. Op 27 april zelf strijken door de hele buurt kinderen neer om hun oude speelgoed te verkopen, kun je touwtje trekken, in de draaimolen en kijken naar de poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn op de Bredeweg. In de wijk vind je veel eten en drinken, van kinderen die hun zelfgemaakte cakejes en jus d’orange verkopen tot de goddelijke saté van Kediri op de Linnaeuskade. Een plezier voor het hele gezin!

Vanaf station Amsterdam Amstel 15 minuten lopen en 5 minuten met de OV-fiets.
Gebied rondom de Middenweg (hoek bij nummer 59), Bredeweg en de Hogeweg, Amsterdam, bredewegfestival.nl

#2. 033 Oranje Concert, Amersfoort

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren luister je op Koningsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en 13:00 uur naar een speciaal beiaardconcert (klokkenspel) met bekende nummers. Denk aan Adel met ‘Skyfall’, Stevie Wonders ‘Sir Duke’ en The Beatles’ ‘Let It Be’. Dat wordt heerlijk swingen en meezingen. ‘Whisper words of wisdom, let it be.’ Ben je al een dag eerder in de stad? Maak je dan op voor de Koningsnachtrun op de Groenmarkt. Vanaf 19:30 uur rennen er tientallen mensen door het centrum. De dresscode? Oranje natuurlijk.

Vanaf station Amersfoort Centraal 14 minuten lopen en 5 minuten met de OV-fiets.
Onze Lieve Vrouwetoren, Lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort, tijdvooramersfoort.nl/koningsdag en marathonamersfoort.nl

‘Whisper words of wisdom, let it be'
Doe mee aan het open podium of aan de stoepkrijtwedstrijd

#3. Kaapse Koningsdag, Rotterdam

Het Deliplein, in de Rotterdamse wijk Katendrecht, is een geliefde locatie onder locals vanwege de vele restaurants, koffietentjes en terrassen. Tijdens onze jaarlijkse feestdag in april bruist het hier helemaal! Het plein ligt niet alleen vol met kleedjes, er valt nog veel meer te beleven. Doe mee aan het open podium of aan de stoepkrijtwedstrijd – de prijs wordt uitgereikt door burgemeester Aboutaleb – en luister naar de Funfare, een trio die fanfare muziek combineert met cabaret. Circus Rotjeknor geeft workshops acrobatiek en de dames van gezelschap Oranje Boven zetten de boel letterlijk op stelten.

Vanaf station Rotterdam Centraal 15 minuten met de OV-fiets en 24 minuten met de metro.
Deliplein, Rotterdam, theaterwalhalla.nl

#4. Vrijmarkt langs de singels van Groningen

Al vanaf zes uur ’s ochtends strijken de eerste verkopers met hun kleedjes neer langs de singels van Groningen. Vooral het gebied tussen de Praediniussingel en de Westerkade is populair; er valt daar extra veel te zien - wat dacht je van prachtige herenhuizen? - en je kunt er tussendoor heerlijk uitrusten aan het water. Loop rechtdoor naar de Westerhaven en je komt uit op de speciale vrijmarkt voor kinderen met pony’s en eetkraampjes. Ben je eraan toe om uit je plaat te gaan? Op de Vismarkt zie je zowel ’s nachts als overdag de meest gave artiesten en bands zoals dé jonge en veelbelovende popartiesten van het moment, Blanks en WIES.

Vanaf station Groningen 5 minuten lopen.
De Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Ganzevoortsingel en de Coehoornsingel, Groningen, oranjegroningen.nl

Vooral het gebied tussen de Praediniussingel en de Westerkade is populair
'Het leukste en veelzijdigste koningsfeest van Haarlem'

#5. K-day Kenaupark, Haarlem

Zing mee met Nederlandstalige nummers van Doe Maar en BLØF, ontdek Haarlems talent, ga los op het springkussen, scoor tweedehands spullen en verlekker je aan het eten van foodtrucks. Het jaarlijkse K-day in het Kenaupark wordt omgeschreven als ‘het leukste en veelzijdigste koningsfeest van Haarlem’ en is een plezier voor de hele familie, en dat allemaal op loopafstand van het station. Let op: vooraf afplakken is niet toegestaan, hier is voor iedereen dus plek. Er heerst dezelfde levendige sfeer als in het Vondelpark in Amsterdam.

Vanaf station Haarlem 5 minuten lopen.
Keneaupark, Haarlem, k-daykenaupark.nl

#6. Festival BOOM!elen, Arnhem

Voor iedereen die ooit droomde van een bezoek aan het Amerikaanse hippie festival Burning Man én broertje Afrika Burn, is BOOM!elen een bezoek waard. Een van de bedenkers erachter is Robin Hagen, die aan de wieg stond van één van de eerste technofestivals van Nederland: Free Your Mind. Net als bij de Afrikaanse editie is er een houten trein die figureert als podium. Op 26 en 27 april ga je los tijdens optredens van Arnhemse artiesten. Mooi: de opbrengst van het festival gaat naar de opvang voor Oekraïense vluchtelingen.

Vanaf station Arnhem Centraal 16 minuten lopen en met de OV-fiets ben je er vanaf station Arnhem Centraal in 6 minuten.
Het Musispark, Velperbuitensingel, Arnhem.

Er is een houten trein die figureert als podium
Voor een belevenis à la kermis is het stadspark the place to be!

#7. Goffertmarkt, Nijmegen

Normaal gesproken is het Goffertpark – het stadspark van Nijmegen – al een fijne locatie om te vertoeven vanwege de prachtige weide, het rosarium en de openluchtconcerten. Op deze koninklijke dag wordt er extra uitgepakt. Wat je naast de grote vrijmarkt (met een breed aanbod, van kinderspeelgoed tot merkkleding tot meubels) kunt verwachten? Een 27 meter lange stormbaan, een draaimolen, springkussen, fanfare, turnacts en veel zoetigheden als suikerspinnen. Voor een belevenis à la kermis is het stadspark the place to be!

Vanaf station Nijmegen 11 minuten met de bus plus lopen en 11 minuten met de OV-fiets.
Goffertpark, Nijmegen, oranjestichting-nijmegen.nl

#8. Vrijmarkt Park Valkenberg, Breda

Park Valkenberg verandert traditiegetrouw op de 27ste in een walhalla voor kinderen. Je vindt er een speciale vrijmarkt waar ze hun oude spulletjes kunnen verkopen en zich creatief kunnen uitleven. Geld verdienen als levend standbeeld, met een mini-concert of met eigen verzonnen spelletjes? Hier mag het allemaal! Leuk feitje: vroeger was het park de achtertuin van de Oranjes. Zij zorgden ervoor dat er nu mooie fonteinen, exotische planten en bloemperkjes zijn.

Vanaf station Breda 8 minuten lopen en 3 minuten met de OV-fiets.
Park Valkenberg, Breda

Geld verdienen als levend standbeeld, met een mini-concert of met eigen verzonnen spelletjes?
Het hele centrum kleurt oranje

#9. Vrijmarkt door het centrum van Utrecht

Krijg je geen genoeg van het struinen langs kraampjes én kleedjes op Koningsdag? Dan kun je je hart ophalen in Utrecht. Hier begint de vrijmarkt al op de avond van 26 april. Van de Oranjestraat, de Breedstraat en het Hopakker; het hele centrum kleurt oranje. Het Nijntjepleintje en de Van Asch van Wijckskade zijn speciaal gereserveerd voor kinderen, rondom dit gebied ontdekken jullie allerlei kinderactiviteiten.

Vanaf station Utrecht Centraal 9 minuten lopen en 4 minuten met de OV-fiets.
Beginpunt Oudegracht ter hoogte van nummer 59, Utrecht, koningsdaginutrecht.nl 

#10. Festival The Life I Live, Den Haag

Op Koningsdag- en nacht staat de Hofstad in het teken van muziek. Tijdens het gratis festival The Life I Live beklimmen tientallen bands, dj’s en artiesten de podia die verspreid staan over het centrum. Swing mee op de funky deuntjes van Jungle By Night, zing mee met de Nederlandstalige hits van de jonge Paul Sinha, laat je meeslepen door Sarah-Janes soulvolle stem of ga uit je dak tijdens een-van-alles-watmix van de Haagse Remco van der Ham aka Dj Prosciutto (het Italiaanse woord voor ham). Stil je honger en dorst bij een van de foodtrucks en de Pijpbar. Kijk op de website voor de hele programmering en plattegrond. De opening van deze tiende editie wordt verzorgd door de Oekraïense band Go_A, bekend van het Eurovisie Songfestival 2021.

Vanaf station Den Haag Centraal zo’n 12 minuten lopen.
Gebied tussen het Lange Voorhout en de Grote Markt, Den Haag, thelifeilive.nl

Swing mee op de funky deuntjes van Jungle By Night
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Bekijk ook
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan