Menu

4x musea in Middelburg

Gun jezelf een verfrissende blik op Zeeland

Middelburg heeft met het Zeeuws Museum en de Vleeshal twee bijzondere musea te pakken die beide bekend staan om hun vernieuwende aanpak. Ook leuk: op vrijdagen kan je sterren kijken in de oudste publiekssterrenwacht van Nederland en bij Sjakie's Chocolademuseum leer je alles over chocolade.

Middelburg heeft met het Zeeuws Museum en de Vleeshal twee bijzondere musea te pakken die beide bekend staan om hun vernieuwende aanpak. Ook leuk: op vrijdagen kan je sterren kijken in de oudste publiekssterrenwacht van Nederland en bij Sjakie's Chocolademuseum leer je alles over chocolade.

#1 Zeeuws Museum

In de middeleeuwse Abdij in hartje Middelburg vind je hét museum waar je alles te weten komt over (de geschiedenis van) Zeeland. Het Zeeuws Museum heeft een prachtige collectie aan wandtapijten, porselein, schilderijen, mode en rariteiten - alles op een interessante, verfrissende manier gebracht. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen waarbij het museum ook altijd zoekt naar vernieuwende manieren van presentatie. Vergeet ook niet tijdens je bezoek te proeven van de verse streekproducten in het ZMCAFE en unieke souvenirs te shoppen in de museumwinkel. Leuk: het museum experimenteert met rondleidingen door een robot.

Abdij 3-4 (plein), zeeuwsmuseum.nl

Noa Eshkol Chamber Dance Group
Noa Eshkol Chamber Dance Group

#2 Vleeshal

Het oude stadhuis van Middelburg, midden op de markt, doet tegenwoordig dienst als museum voor moderne kunst: Vleeshal. Het gebouw heeft een uitgesproken, gotische architectuur en dat staat op een bijzondere manier in contrast met de vernieuwende kunst die binnen te zien is. Deze unieke plek heeft vele kunstenaars geïnspireerd tot het maken van experimentele exposities die vaak tot ver in het buitenland zijn opgevallen. Naast solotentoonstellingen presenteert Vleeshal per jaar minstens één thematische groepstentoonstelling. Iedereen die moderne kunst waardeert en het experiment niet schuwt is bij Vleeshal zéker aan het goede adres.
Markt 1, vleeshal.nl

#3 Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Leuk voor als je op een vrijdagavond in Middelburg bent: de Sterrenwacht! Als het helder weer is, kan je hier prachtig sterren kijken. Elke vrijdagavond van 19:30 tot 22:00 uur openen de deuren van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen en zijn de Zacharias Jansenbar, de Lodewijk van den Bergzaal (ruimtevaart) en het observatorium te bezoeken. Om 20:00 uur start de vrijdagavondpresentatie, die ongeveer 45 minuten duurt. Ook is er een vaste foto-expositie te zien met afbeeldingen uit VOC-tijd van de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond. Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen werd opgericht in 1967 en is daarmee de oudste nog bestaande publiekssterrenwacht van Nederland.
Helm 3, elke vrijdagavond 19:30 – 22:00 uur, lansbergen.net

#4 Sjakie’s Chocolademuseum

Sjakie’s Chocolademuseum is een walhalla voor iedereen die ooit droomde van een gouden ticket. In een 2,5 uur durende rondleiding bekijk je het ruime assortiment en leer je alles over chocolade.

Vlasmarkt 51williewonkavilla.nl/chocolademuseum

 
Locatie & route
  1. Zeeuws Museum
  2. Vleeshal
  3. Sterrenwacht Lansbergen
  4. Sjakie’s Chocolademuseum
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan