Menu

10 uur in Middelburg

Ontdek de bruisende Zeeuwse hoofdstad

In de historische hoofdstad van Zeeland schieten de laatste tijd de hotspots als paddestoelen uit de grond. Het centrum van Middelburg ligt op ongeveer 5 minuten wandelen vanaf het station. Je vindt er de perfecte combinatie van verleden en heden.

In de historische hoofdstad van Zeeland schieten de laatste tijd de hotspots als paddestoelen uit de grond. Het centrum van Middelburg ligt op ongeveer 5 minuten wandelen vanaf het station. Je vindt er de perfecte combinatie van verleden en heden.

10:00 Opstarten bij Expresszo

Klaar voor een gezond ontbijt zodat je vol energie de straten van Middelburg kan verkennen? Een prima plek om je dag te starten is bij koffieshop Expresszo, centraal gelegen in de binnenstad van Middelburg. Denk aan een goed havermoutontbijtje of misschien wel mijn favoriet: een stuk raspberry banana bread met blauwe bessen. Wil je het helemaal af maken? Drink er een 'dark temptation' of een 'marry me in white' bij!
Pottenmarkt 22, expresszo-middelburg.nl

Drink er een 'dark temptation' of een 'marry me in white' bij
Ik snap het helemaal als je jezelf niet kunt inhouden

11:00 Time to shop

Het is tijd om te gaan winkelen. Mijn eerste tip: wandel richting de Zusterstraat en trakteer jezelf op de winkel PLANTaardig. Deze stadstuinwinkel staat tot de nok toe vol met planten, gevulde terrariums en meer fijn groen. Ik snap het helemaal als je jezelf niet kunt inhouden.

Via de Zusterstraat loop je de Geere in, waar je in de overdekte Geerepassage een aantal winkels niet mag overslaan. Inspiratie voor je huis doe je op bij Two Ladies Like. Ze hebben te gekke (etnische) woonaccessoires en doen ook aan styling en advies. Naast Two Ladies Like vind je Zola Kids, een walhalla voor mama's (to be) met kinderkleding in alle soorten en maten. De winkels zijn al jaren – ook letterlijk – met elkaar verbonden en vormen samen een van de eerste conceptstores van Middelburg.

Recht tegenover Zola Kids vind je Dé Toko. Hier geen honderden stoffige zakjes kruiden en ontelbare dozen op de grond: dit is een toko 2.0. Strak en modern ingericht met een knipoog naar de aloude toko’s die we allemaal wel kennen. Favoriet zijn de kruidenrekken tegen de groen geverfde muur, met kruiden waarvan ik vaak het bestaan eerder niet eens wist!

​PLANTaardig, Zusterstraat 10, plantaardigmiddelburg.nl
Two Ladies Like, Geerepassage 6-8, twoladieslike.nl
Zola Kids, Geerepassage 8, zolakids.nl
Dé Toko, Geerepassage 3, facebook.com/detokomiddelburg

Geen honderden stoffige zakjes kruiden maar een toko 2.0
Lunchen met taart mag best, toch?

12:30 Lunch bij Honeypie

Via de Geerepassage loop je richting de Achter de Houttuinen waar je aan kunt schuiven bij het vrolijkste theehuis van Middelburg: Honeypie. Lunchen met taart mag best tijdens een dagje uit, toch? Dit theehuis is een must-go, dé plek waar je jezelf heel even Alice in Wonderland waant. Drink thee uit een bloemenkopje en eet er een heerlijk stuk carrotcake bij. Geen zoetekauw? Ze hebben ook broodjes!
Achter de Houttuinen 50, honeypie.eu

14:00 Shoppen bij Wit&Zo

Via Honeypie loop je richting de Langeviele, waar je zeker even een stop moet maken bij Wit&Zo. Bij deze – de naam zegt het al – witte kledingwinkel vind je schoenen, sieraden, en rekken vol kleding. Overigens: het T-shirt met ‘Zeeuws meisje’ op de borst wordt door vele Zeeuwse meisjes met trots gedragen en is bovendien ook in kindermaat verkrijgbaar.
Langeviele 11, facebook.com/winkelwitenzo

Het ‘Zeeuws meisje’ T-shirt wordt door velen met trots gedragen
Noa Eshkol Chamber Dance Group
Noa Eshkol Chamber Dance Group
Aanrader: neem een rondleiding, mét gids

14:45 Kunst kijken in de Vleeshal

Toe aan een beetje cultuur? Ga dan vooral even langs bij de Vleeshal, gevestigd in het voormalige stadhuis op de markt van Middelburg. In dit prachtige, historische gebouw vind je altijd wel een of meer unieke tentoonstellingen. Ook aan te raden is om een rondleiding – met gids – te nemen.
Markt 1, vleeshal.nl

15:30 Koffietijd bij Robuust

Coffee, Booze & Food. Hiervoor kun je op de Markt terecht bij Robuust. Eigenaren Steffen en Milou weten wat de (innerlijke) mens nodig heeft, zeker na een dag slenteren. Als je geluk hebt en het is mooi weer dan kun je op het terras voor de kiosk plaatsnemen, waar je geniet van het Zeeuwse straatbeeld. Bij slecht weer is het binnen ook heel goed toeven. Ben je een echte koffie-holic? Dan kom je hier helemaal aan je trekken!
Markt 35, robuustmiddelburg.nl

Meer Zeeuwse hotspots ontdekken? Lees hier de favoriete plekken van Steffen en Milou in Middelburg!

Steffen en Milou weten wat een mens nodig heeft
Een gave selectie aan vintage kleding, schoenen en accessoires

16:30 Vintage & Designers

Vooruit, doen we nog één winkel? Dan wordt het Sebastiaan den Herder, Vintage & Designers. Je vindt hier een gave selectie aan vintage kleding, schoenen en accessoires, ook voor de kleine portemonnee. Heb je iets meer te besteden? Pak dan iets uit het rek van bijvoorbeeld Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta of – uit eigen land –Edgar Vos.
Sint Janstraat 10, www.sebastiandenherder.nl

18:00 Verse pasta bij Silvy’s Gusti e Sapori

Terwijl je bepakt en bezakt van de Sint Janstraat richting het station slentert kun je net zo goed nog even een stop maken om een lekker hapje te eten. Silvy’s Gusti e Sapori is dé plek om aan te schuiven voor de authentieke Sardijnse keuken. De Sardijnse Silvana heeft de heerlijke smaken van Sardinië meegenomen naar Middelburg. Elke dag staan er weer nieuwe verse pasta's (en meer!) op het menu. Heerlijke smaken gegarandeerd.
Stationsstraat 24, silvys.nl

Wil je meer tips voor lekkere restaurants? Zie hier onze Middelburg restaurant top 10.

Heerlijke smaken gegarandeerd
ZeeuwZe

Geschreven door: ZeeuwZe

Rachelle Verhage van ZeeuwZe.nl heeft - als onvervalst Zeeuws meisje - een passie voor alles wat met Zeeland te maken heeft. Met haar platform laat ze, op geheel eigen wijze, het Zeeland zien waar ze is opgegroeid. Haring happen, gele klompen & boter karnen? Guess again (al doet ze dat eerste maar wat graag). 

Locatie & route
 1. Expresszo
 2. PLANTaardig
 3. Two Ladies Like
 4. Zola Kids
 5. Dé Toko
 6. Honeypie
 7. Wit&Zo
 8. Vleeshal
 9. Robuust
 10. Vintage & Designers
 11. Silvy’s Gusti e Sapori
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan