Menu

Dagje in Middelburg

Ontdek de bruisende Zeeuwse hoofdstad

Knusse straatjes met unieke en duurzame boetiekjes, pittoreske steegjes, monumentale gebouwen en vele visrestaurants. De Zeeuwse hoofdstad is zo’n plek die je alles biedt: cultuur, sfeer en vermaak. Je vindt er de perfecte combinatie van verleden en heden. Dus op naar Zeeland! 

Knusse straatjes met unieke en duurzame boetiekjes, pittoreske steegjes, monumentale gebouwen en vele visrestaurants. De Zeeuwse hoofdstad is zo’n plek die je alles biedt: cultuur, sfeer en vermaak. Je vindt er de perfecte combinatie van verleden en heden. Dus op naar Zeeland! 

Geschiedenis van Middelburg

Middelburg was in de zestiende en zeventiende eeuw de tweede belangrijkste handelsstad van de VOC. Vooral specerijen, textiel en porselein uit Azië en Afrika werden via deze weg op de Europese markt gebracht. Het beschilderde aardewerk van toen kennen we nu als Delfts blauw. Het rijke verleden zie je terug in de vele historische gebouwen en oude pakhuizen die in de stad te zien zijn. Enkele hoogtepunten zijn het Stadhuis, de Oosterkerk (met details uit de Renaissance), de Koepoort en de Kloveniersdoelen, wat voorheen een legerziekenhuis was, maar nu een restaurant en bioscoop. Ook berucht zijn de Mossel- en stadsfeesten, foodfestival Culikaravaan en het Middelburgse Abdij Bier Festival.

Middelburg was in de zestiende en zeventiende eeuw de tweede belangrijkste handelsstad van de VOC
Je kunt de zaak niet verlaten zonder de taart geproefd te hebben

Start je dag bij Het Koffiepand

Dit is een van de favoriete hotspots van barbier Djivi Jakhari. Hij komt hier graag langs voor een latte mét een huisgemaakt taartje. ‘Je kunt de zaak niet verlaten zonder deze geproefd te hebben’. Benieuwd naar alle favoriete adresjes van Djivi? Lees ze hier!

Korte Geere 19, koffiepand.nl

Culturele stadswandeling

Wist je dat Middelburg in de zestiende en zeventiende eeuw de tweede belangrijkste handelsstad van de VOC was? Vooral specerijen, textiel en porselein werden via Middelburg vervoerd. Het rijke verleden van de stad zie je terug in de vele historische gebouwen en oude pakhuizen. Perfect dus voor een stadswandeling. De 8 kilometer wandeling ‘Groene Wissel 453: Middelburg 2’ voert je langs allerlei historische locaties die je gezien wilt hebben. Maar ook langs rustige plekken, zoals park het Molenwater.

wandelzoekpagina.nl/middelburg

De 8 kilometer wandeling voert je langs allerlei historische locaties
Er zijn ook genoeg leuke straten en steegjes waar je eindeloos kunt ronddwalen

Struin de knusse steegjes met winkels af

Er zijn ook genoeg leuke straten en steegjes waar je eindeloos kunt ronddwalen. En onderweg kom je allerlei cafés en boetiekjes tegen. In de Sint Janstraat vind je de enige kledingzaak in heel Middelburg die 100% duurzame items heeft: Moois & Meer. Naast duurzame mode ontdek je er nog veel ‘meer’ moois. In dit artikel vind je nog meer leuke winkels in Leiden. Lange Geere is ook de straat om te struinen in kledingboetiekjes. Loop vervolgens langs de gracht naar de Langeviele straat, waar je terecht kunt voor wat grotere winkels.

Sint Janstraat 8, mooisenmeer.nl   

Lunchen bij Markthandel Middelburg

De viswinkel Fish & Chips en kiosk de Chipshop Markt zijn samengegaan. En dat resulteert in deze nieuwe, hippe locatie: Markthandel Middelburg. Het aanbod varieert van sushi, fish taco’s tot patat met kibbeling. En dat allemaal ook nog eens betaalbaar. Er zijn overigens ook genoeg vegetarische opties. Benieuwd naar andere restaurants? Lees ons artikel over de beste visrestaurants van Middelburg.

Markt 34

Het aanbod varieert van sushi, fish taco’s tot patat met kibbeling
Denk aan cactussen, bamboe, kamerplanten, terrariums en citroenboompjes

Plantaardig Middelburg

Nabij de gezellige markt vind je stadsoase Plantaardig, hét adres voor de mooiste planten voor je interieur, tuin en balkon. Je wordt omringd door allerlei groen, het voelt net alsof je je in een tropisch oerwoud bevindt. Denk aan cactussen, bamboe, kamerplanten, terrariums en citroenboompjes. Je kijkt je ogen uit! Al eerder bezochten wij de leukste plantenwinkels in Nederland, neem vooral een kijkje

Zusterstraat 10, plantaardigmiddelburg.nl

Kunstkijken in de Vleeshal en meer

Toe aan een beetje cultuur? Bezoek dan het museum voor moderne kunst: de Vleeshal. Hier zie je experimentele solovoorstellingen en thematische groepsexposities. Toe aan meer geschiedenis over Zeeland? Bezoek dan het Zeeuws Museum. De collectie bestaat onder andere uit wereldberoemde zestiende-eeuwse wandkleden, archeologische vondsten en kleding uit de gouden eeuw. Voor een echte chocoladeliefhebber is Sjakie’s Chocolademuseum een aanrader. In een 2,5 uur durende rondleiding bekijk je het ruime assortiment en leer je alles over chocolade.

Markt 1, vleeshal.nl en Abdij 3-4zeeuwsmuseum.nl/ en Vlasmarkt 51, williewonkavilla.nl/chocolademuseum

Toe aan een beetje cultuur?
Al twintig jaar is De Gouden Bock dé plek waar locals langskomen

’s Avonds vis bij restaurant De Gouden Bock

Al twintig jaar is De Gouden Bock dé plek waar locals komen voor lunch en diner. Het restaurant staat bekend om zijn focus op eerlijke, lokale, spartelverse vis, schaal- en schelpdieren uit het seizoen. Genoeg lekker eten dus. Daarom komt het goed uit dat de avondkaart bestaat uit kleine gerechten die leuk zijn om te delen.

Damplein 17, degoudenbock.nl

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan