Menu

10x lekker eten in Middelburg

De leukste restaurants van de Zeeuwse hoofdstad

In Middelburg kan je uren dwalen door de kleine steegjes en je ogen de kost geven aan de ruim 1.100 rijksmonumenten. Maar wist je dat deze historische stad ook een culinaire broedplaats is? Hierbij de beste plekken voor de lekkerste spijzen in de Zeeuwse hoofdstad.

In Middelburg kan je uren dwalen door de kleine steegjes en je ogen de kost geven aan de ruim 1.100 rijksmonumenten. Maar wist je dat deze historische stad ook een culinaire broedplaats is? Hierbij de beste plekken voor de lekkerste spijzen in de Zeeuwse hoofdstad.

#1. Vliegendt Hert

In juli 2017 openden Ben en Steven van Velzen Vliegendt Hert: een wijnkoperij, slijterij, wijnbar en restaurant. De inrichting oogt statig, mede door de prachtige hoge plafonds in het pand dat stamt uit 1575. Verwacht majesteitelijk blauw in een modern jasje. De smaken van de diverse gerechten zijn intens en bijzonder. Geniet ervan met een glas goede wijn, want daar hebben ze bij het Vliegendt Hert ook veel verstand van.
Dam 61, www.vliegendthert.nl

#2. Restaurant Scherp

In een zijsteegje in de oude binnenstad vind je restaurant Scherp, genoemd naar Mart Scherp. Chef Mart en zijn vrouw Dhani verwelkomen je graag in hun restaurant waar ze veelal werken met seizoensgebonden streekproducten. “We zijn bevoorrecht dat we in Zeeland zoveel prachtige streekproducten hebben,” aldus Mart. En die trots die proef je op je bord!
Wijngaardstraat 1-5, restaurantscherp.nl

#3. De Herberg

De Herberg is dé huiskamer van Middelburg. Zodra je één voet over de drempel zet, voel je je direct thuis. De kaart is niet groot, maar biedt voor ieder wat wils. Het interieur laat zich met weinig woorden beschrijven: ongedwongen, hout en flink wat knipogen aan de muur.
Pottenmarkt 2, barherberg.nl

#4. Zanzibar

Behoefte aan lekker hangen oftewel loungen? Dan is Zanzibar je plek, zowel op het fijne terras in de zon als in het restaurant zelf. De ruime menukaart biedt genoeg keuze, voor ieder wat wils. De luxe, rijkelijk gevulde antipastiplank met vlees of vis is een favoriet van velen en belandt dan ook vaak op tafel tijdens de borrel, als voorgerecht of als lekkere lunch.
Markt 79, cityclub-zanzibar.nl

#5. Frietboetiek BT’je Anders

De frietzaak die door het Algemeen Dagblad werd uitgeroepen tot de lekkerste van Zeeland mag je natuurlijk niet overslaan. Frietboetiek BT'je Anders is uitgegroeid van frietluik tot wat het vandaag de dag is: een fijne zaak met heerlijke zelfgemaakte frieten en meer lekkers. Houd er wel rekening mee dat je even moet aansluiten in de rij, maar daar waar mensen wachten, is het eten goed.
Reigerstraat 3, frietboetiekbtjeanders.nl

#6. La Piccola Italia

Alessandro Tidili kwam eind jaren ’60 vanuit Italië naar Nederland en bleef vanwege de liefde. Zijn liefde voor de authentieke Italiaanse keuken wilde hij delen met Zeeland en zo ontstond La Piccola Italia. Hier schuif je aan voor een goed belegde pizza met een korst die je niet snel zult vergeten. Maar er staan meer prachtige, verse gerechten op het menu die het proeven waard zijn. Dochter Lina zet inmiddels de familiezaak voort en trakteert haar gasten dagelijks op een heerlijk stukje Italië.
Damplein 46, www.lapiccolaitalia.nl

#7. De Gouden Bock

Aan het Damplein, op een zeer historische plek, vind je De Gouden Bock. Hier geniet je van de kunsten van chef Martijn in het restaurant dat hij runt samen met zijn vrouw Michelle. Kraakvers en eerlijk, dat is waar Martijn voor staat. Zo oogst hij zelf zijn zeewier en ook het zuurdesembrood wordt door Martijn gebakken. Als je werkt met dagverse producten, die je zonder enige vorm van opsmuk en arrogantie verwerkt tot mooie gerechten met eerlijke smaken, is dat voor gasten de ultieme culinaire ervaring.
Damplein 17, degoudenbock.nl

#8. St. John

Sint John is als een tweede huiskamer. Dé plek waar menig Middelburger na schooltijd (of stiekem tijdens schooltijd) een yoghurtijsje of tosti kwam eten. En nog steeds: al jaren een begrip in Middelburg, al jaren lekker! Alle tosti's worden op dezelfde wijze geserveerd, met twee plakjes komkommers. Ongeacht welke variant je kiest, ze komen in vele soorten en smaken.
Sint Janstraat 40, sintjohn.nl

#9. De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart

Goed eten in een ongedwongen, ontspannen setting: dat doe je bij De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart, een van de gezelligste eetcafe’s van Middelburg. Het restaurant is de hele week geopend en je kunt op maandag t/m donderdag aanschuiven voor de daghap, maar ook kiezen uit het menu. Mag ik dan de biefstuk aanraden, van slagerij Heersma? Vergeet ook niet te genieten van een van de vele speciaalbiertjes die ze hier serveren.
Dam 33, cafedezwarteruiter.nl

#10. De Kloveniersdoelen

Dit grand café is gevestigd op een van de meest bijzondere plekken in Middelburg. Als de zon schijnt zit je op het terras in de tuin van de Kloveniersdoelen: subliem en heerlijk beschut van de buitenwereld. Qua eten zit het overigens ook goed op deze plek: je kunt bij De Kloveniersdoelen gezellig tafelen met smaakvolle gerechten in een ongedwongen setting. Ook leuk: een filmpje pakken bij Cinema voor of na je diner, deze arthouse bioscoop zit in hetzelfde pand.
Achter de Houttuinen 30, www.kloveniersdoelen.nl

Zie ook:

Café Restaurant De Vriendschap, een niet-te-missen culinaire hotspot met veel verse, (h)eerlijke gerechten.

ZeeuwZe

Geschreven door: ZeeuwZe

Rachelle Verhage van ZeeuwZe.nl heeft - als onvervalst Zeeuws meisje - een passie voor alles wat met Zeeland te maken heeft. Met haar platform laat ze, op geheel eigen wijze, het Zeeland zien waar ze is opgegroeid. Haring happen, gele klompen & boter karnen? Guess again (al doet ze dat eerste maar wat graag). 

Locatie & route
  1. De Vriendschap
  2. Restaurant Scherp
  3. De Herberg
  4. Silvy’s Gusti e Sapori
  5. Frietboetiek BT’je Anders
  6. La Piccola Italia
  7. De Gouden Bock
  8. Vliegendt Hert
  9. De Zwarte Ruiter op 't Witte Paart
  10. De Kloveniersdoelen
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan