Menu

Wandeling Maastricht - Sint-Pietersberg

14 km flaneren, kuieren en smullen

Maastricht heeft het: de allure van een wereldstad, knusse pleintjes en straatjes én de meest schilderachtige natuur. Ontdek het op deze route. Graag iets meer zekerheid tijdens het wandelen? Op ns.nl vind je een routeplanner, plattegrond en aanvullende informatie.

Maastricht heeft het: de allure van een wereldstad, knusse pleintjes en straatjes én de meest schilderachtige natuur. Ontdek het op deze route. Graag iets meer zekerheid tijdens het wandelen? Op ns.nl vind je een routeplanner, plattegrond en aanvullende informatie.

Meteen als je het hoofdstation van Maastricht verlaat, zie je het: dit is een elegante stad met historie. De wijk Wyck staat bekend om de leuke winkels en de goede horeca – gluur gerust even in een zijstraat. Café Zondag is een aanrader: van ontbijt tot dansen na middernacht. Na de oude Sint-Servaasbrug over de Maas voel je dat je in het stadshart staat. In de Stokstraat – een van de oudste straten van Nederland – shop je Gucci en Prada. In Maastricht geldt: zien en gezien worden.  

Na de oude Sint-Servaasbrug over de Maas voel je dat je in het stadshart staat
Indrukwekkend is de nog werkende Bisschopsmolen uit de 7de (!) eeuw

Het Onze Lieve Vrouwenplein staat om twee dingen bekend: de gezellige terrassen én de Sterre der Zee-kapel waarin ook veel niet-gelovigen een kaarsje aansteken. De Koestraat vormt de entree van de meer artistieke wijk van Maastricht. Indrukwekkend is de nog werkende Bisschopsmolen uit de 7de (!) eeuw. Loop gerust binnen; je kunt er versgemalen speltmeel kopen.

Je laat de stad steeds meer achter je en kuiert richting Fort Sint Pieter uit 1702; Maastricht was ooit een vestingstad. Iets verderop kun je naar een uitkijkpunt. Het voordeel van heuvels en klimmen is dat je beloond wordt met indrukwekkende vergezichten. Dit is het eindpunt van het bekende Pieterpad. Na een barokke veldkapel en een slinger door België kruis je de binnenplaats van Chateau Neercanne, restaurant en het enige terrassenkasteel van Nederland. Neercanne is een van de vele culinaire hoogtepunten van Maastricht

Het voordeel van heuvels en klimmen is dat je beloond wordt met indrukwekkende vergezichten
Dat je weer in de oeroude stad bent, merk je vanzelf aan de stadsmuur

Het Jekerdalpark is een jong natuurgebied langs het riviertje de Jeker. Het verbindt het buitengebied met de stad, je passeert boomgaarden en bloemrijke graslanden. Dat je weer in de oeroude stad bent, merk je vanzelf aan de stadsmuur met de oudste stadpoort van Nederland: de Helpoort. Via schattige en meer mondaine straten vind je je weg terug naar het station. Wát een stad! Zelf zeggen ze het zo: 'Wat is ’t hei sjoen, he?'

Voor een volledige routebeschrijving en een kaart om uit te printen kijk je op ns.nl/sint-pietersberg.html

Locatie & route
  1. Sint-Servaasbrug
  2. Onze Lieve Vrouweplein
  3. Fort Sint-Pieter
  4. Chateau Neercanne
  5. Jekerdal
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan