Menu

Museum aan het Vrijthof

Het museum voor fotografie in hartje Maastricht

Midden in het centrum van Maastricht vind je het kleine maar fijne Museum aan het Vrijthof. Zowel de foto’s als de ruimte maken indruk.

Midden in het centrum van Maastricht vind je het kleine maar fijne Museum aan het Vrijthof. Zowel de foto’s als de ruimte maken indruk.

Dit prachtige monumentale pand heeft een rijke geschiedenis, die je direct ervaart zodra je erdoorheen loopt. Wist je bijvoorbeeld dat het gebouw in de 16e eeuw figureerde als buitenpaleis van keizer Karel V? Vanaf 1954 bouwde het echtpaar Frederik en Adriënne Wagner-de Wit een grote collectie van kunst en kunstnijverheid op. Het vormde de basis voor het in 1973 opgerichte Museum het Spaans Gouvernement. Omdat de collectie door de jaren steeds groter werd, onderging het museum in 2011 een transformatie. De naam veranderde mee, in Museum aan het Vrijthof.

Omdat de collectie door de jaren steeds groter werd, onderging het museum in 2011 een transformatie
Vanaf een glazen vloer in de lucht heb je een schitterend zicht op de oude bogen en muur

De ruimte van een voormalige drukkerij werd bij het pand betrokken en ook die van een villa die anders gesloopt moest worden. De speciale constructie van glas en buizen die ontwikkeld is door NASA zorgt ervoor dat er in de ruimte lekker veel licht is. Alleen al in de oude stijlkamers kijk je je ogen uit. Het mooiste plekje van het museum ontdek je buiten de zalen. Vanaf een glazen vloer in de lucht heb je een schitterend zicht op de oude bogen en muur. De samensmelting van oud en nieuw komt hierin terug. Deze bijzondere ervaring wordt versterkt na je bezoek aan de klassieke zaal, compleet met kroonluchter en kleurrijke prenten van vroegere dienaren.

Vanaf 2019 wordt het museum puur gebruikt voor fotografie-tentoonstellingen. Elk halfjaar biedt het Museum aan het Vrijthof een toonaangevende fotograaf een podium om zijn of haar expositie te laten schitteren. Het thema dat steeds centraal staat heeft maatschappelijke relevantie. Verwacht een divers aanbod, van foto’s uit de huidige danswereld tot kleurrijke portretten van uitstervende volkeren. Leuk: hierbij wordt steeds op een andere manier ingespeeld op interactiviteit, bijvoorbeeld in de vorm van een app. Het aanbod wordt afgewisseld met keramiek, schilderijen en glaswerk uit de eigen collectie van het museum. Het fijne is dat de kabinetten vooral klein en intiem zijn, zo is er letterlijk ruimte en aandacht voor al het moois dat er te zien is.

Het aanbod wordt afgewisseld met keramiek, schilderijen en glaswerk uit de eigen collectie van het museum
De ruimte van het restaurant is schitterend, als een klassieke 17e-eeuwse salon

Voor een goede lunch of kop koffie ben je er ook aan het juiste adres. Bij binnenkomst kom je gelijk in het restaurant terecht. De uitgebreide menukaart staat vol met lekkere ‘bammetjes’. Probeer vooral die met tonijnsalade of neem typisch Limburgs gehaktbrood. En dan zijn er nog de taarten uit de vitrine; alleen al een lust voor het oog. Ook de ruimte van het restaurant is schitterend, als een klassieke 17e-eeuwse salon. Terwijl je daar rustig zit, vang je een glimp op van de huidige expositie. Vanuit de andere kant heb je prachtig zicht op het plein en de voorbijgangers; zo creëer je je eigen tentoonstelling.

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Locatie & route

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
6211LD Maastricht, Nederland
http://www.museumaanhetvrijthof.nl/

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan