Menu

5x leuke dingen om te doen in Maastricht

Verrassend, historisch en avontuurlijk

Van een 171 meter hoge heuvel tot een ondergronds labyrint: tijdens een bezoek aan deze hidden spots verken je Maastricht vanuit een bijzonder perspectief.

Van een 171 meter hoge heuvel tot een ondergronds labyrint: tijdens een bezoek aan deze hidden spots verken je Maastricht vanuit een bijzonder perspectief.

Beklim de Sint-Pietersberg en haar rijke geschiedenis: Hier logeerde zelfs 'De Nachtwacht'!

#1. Sint-Pietersberg beklimmen

Ten zuiden van Maastricht ligt de enorme heuvel Sint-Pietersberg. In 1673 liet de Franse koning Lodewijk XIV deze plek door zijn leger innemen. Pas rond 1700 liet de militaire gouverneur van Maastricht hier een fort bouwen met een vijfhoekig bastion, die moest dienen als bescherming tegen vijandelijke legers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog logeerde ‘De Nachtwacht’ hier zelfs in mergelgrot ‘De kunstbunker’. Tegenwoordig kun je de berg beklimmen en een rondleiding volgen langs de waterput, schietgaten en kanonnengalerij. Voor het uitzichtpunt moet je wel eerst 215 treden beklimmen - maar dan heb je wel prachtig zicht over de stad en het Maasdal. Na afloop kom je bij Chalet Bergrust even lekker bij met een drankje.

Neem hier een kijkje voor de NS-wandeling rondom de Sint-Peterberg: natuurmonumenten.nl

#2. Museum van Illusies

In dit museum word je ondergedompeld in de wereld van illusies. Elke ruimte is weer anders en speelt met je perspectief. De Beuchet-stoel, de Vortex-tunnel, stereogrammen, de kaleidoscoop; tijdens dit bezoek komt alles voorbij. Dit is ook de perfecte plek voor een selfie, maak er één op z’n kop in de gedraaide kamer of oneindige kamer. Dat wordt een avontuur voor al je zintuigen. Ga naar huis met een buigzaam potlood, kubus of 3D-puzzel uit de winkel.

Mosae Forum 12-15, maastricht.museumofillusions.nl

Maak een superunieke selfie in een gedraaide of oneindige kamer
Duik ondergronds voor deze prachtig beschilderde kalksteengroeve

#3. Jezuïetenberg

Eén van de meest bijzondere locaties van de stad vind je ondergronds: de Jezuïetenberg. Je kijkt je ogen uit terwijl je rondloopt door de prachtig beschilderde kalksteengroeve. Tussen 1860 en 1960 trokken studenten van de Jezuiëtenorde hierheen om te ontspannen. Op de wanden zie je de door hen gemaakte houtskooltekeningen, reliëfs en beelden. Hoogtepunten zijn het nagebootste Alhambra, compleet met fontein en twee enorme uit mergel gesneden mythische wezens: de cherubs. Zodra je binnenstapt, beland je in een waanzinnig sprookje.

Van Dopfflaan 4, jezuietenberg.eu/
 

#4. Grotten Zonneberg

De Grotten Zonneberg waren begin 1900 een geliefde plek onder kunstenaars en tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een schuilkelder. Ruim honderd jaar later zijn er rondleidingen die je via het gangenstelsel leiden naar prachtige oude beeldhouwwerken, houtskooltekeningen en reclame-uitingen. Nieuw is het ondergronds museum. Hier vind je een houtskoolversie van de ‘Nachtwacht’ en een meterslange in mergel gekaapte Mosasaurus. De tour volg je te voet of per step.

Slavante 1exploremaastricht.nl

Te voet of per step door een gangenstelsel vol beeldhouwwerken en tekeningen
Tijdens deze tour maak je kennis met de veelzijdigheid van Maastricht

#5. Wandeling Historisch Hartje Maastricht

De wandeling Historisch Hartje Maastricht voert je in anderhalf uur langs de mooiste monumenten, sfeervolle pleinen en straatjes. Je gaat op pad met een gepassioneerde local die leuke anekdotes en verhalen vertelt over vroeger. Een oude verdedigingswal van de Romeinen, basilieken, een park, een voorheen verwaarloosde buurt en de meest luxe winkelstraten; tijdens deze tour maak je kennis met de veelzijdigheid van Maastricht.

Reserveer tickets via: exploremaastricht.nl

 

 

 

 

 

Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Locatie & route
  1. Sint-Pieterberg
  2. Museum van Illusies
  3. Jezuïetenberg
  4. Grotten Zonneberg
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan