Menu

De favourites van Yves Mullenders, Maastrichtse horecaondernemer

De ‘sjiekste’ plekken in Maastricht volgens deze enthousiaste bourgondiër

Yves was 25(!) toen hij de sleutel kreeg van zijn eerste Maastrichtse zaak, Stadscafé Lure. Sinds anderhalf jaar is daar de Stadsherberg & Tapperij De Poshoorn bijgekomen en in november opent hij alweer een nieuwe hotspot. Dankzij zijn bourgondische inborst en lokale inkoopbeleid weet hij de beste plekjes in zijn Maastricht feilloos te vinden.

Yves was 25(!) toen hij de sleutel kreeg van zijn eerste Maastrichtse zaak, Stadscafé Lure. Sinds anderhalf jaar is daar de Stadsherberg & Tapperij De Poshoorn bijgekomen en in november opent hij alweer een nieuwe hotspot. Dankzij zijn bourgondische inborst en lokale inkoopbeleid weet hij de beste plekjes in zijn Maastricht feilloos te vinden.

Een aanrader als je meer wilt zien dan alleen het centrum!

#1 SOFA

Toen mijn moeder 65 werd zijn we met een gehuurde sloep vanuit het Bassin (de Maastrichtse binnenhaven) naar Maastricht Marina gevaren, om daarna bij SOFA op het prachtige terras te lunchen. Een aanrader als je meer wilt zien dan alleen het centrum. Bestel hier de truffelpasta, ongeëvenaard lekker! Jeroen en Eveline bestieren deze prachtige locatie met veel liefde voor de gast en het eten is van topniveau, zeker gezien de prijs die je er betaalt. 
Hoge Weerd 6, Sofamaastricht.nl​

#2 Bijzonder

Een wandeling door het stadspark mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Maastricht. Een groot gedeelte is pas prachtig vernieuwd. Halverwege kun je stoppen bij Brasserie Tapijn in de voormalige kantine van de kazerne. Verder lopen richting de Sint Pietersberg is ook zeker de moeite waard, hier kun je een leuke tocht maken door de grotten en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Aan de voet van de berg, op de bekende vijfsprong, liggen vier mooie horecazaken met allemaal een eigen stijl. Ik pik er een uit: Bijzonder. Eigenaresse Dimitra is een doortastende meid met een visie. Ze heeft iets neergezet dat letterlijk bijzonder is: eigentijds, veel biologische producten, alles zelfgemaakt en vooral gezond en lekker eten. Hier eet je echt iets anders dan in de standaard horecazaak. Leuk om te vermelden is dat ze een unieke koffie serveert van Cornelissen Coffeeroasters, als enige in Maastricht.
Luikerweg 33, Bijbijzonder.com

Le Fernand
Le Fernand
De Bisschopsmolen
De Bisschopsmolen

#3 Het Jekerkwartier

Ook wel het Quartier Latin van Maastricht: het Jekerkwartier. Toen ik 11 jaar geleden met Lure begon was de wijk opkomend, nu floreert de buurt met leuke authentieke zaakjes zoals Le Marais Deux, La Baracca, Adriaan de Smaakmaker en kleinschalige hotels als hotel DIS en boutique hotel Les Charmes. Zonder anderen te kort te willen doen tip ik graag twee plekken nog even apart.
De eerste is de Bisschopsmolen. Deze ambachtelijke molen is niet alleen leuk om te bezichtigen, je eet hier ook de echte Limburgse vlaai, bereid met uitsluitend streekproducten. 
Mijn tweede tip in deze wijk is het Franse Café Manger Le Fernand. Dé place to be op dit moment. Hier heb je onvergetelijke avonden dankzij een combinatie van persoonlijke aandacht, heerlijk eten, flair en vakmanschap. En dat zeg ik niet omdat de eigenaar een goede vriend is! De kikkerbillen zijn mijn favoriet, al is het lastig kiezen hier.
De Bisschopsmolen, Stenenbrug 3, Bisschopsmolen.nl
Café Manger Le Fernand, Stenenbrug 6, Lefernand.nl​

Bij de Bisschopsmolen eet je de echte Limburgse vlaai en bij Le Fernand beleef je onvergetelijke avonden met heerlijk eten

#4 DARQ

Mijn favoriete hangout voor een goede kop illy koffie, yoghurt met huisgemaakte granola en vooral: chocolade! In de zomer eet je hier het lekkerste ijs van de stad. Eigenaar Jorrit is een vriend van me, zijn passie en creativiteit zie je overal terug in de zaak. Zo wordt hier – als enige in heel Nederland – uitsluitend gewerkt met direct trade chocolade: de overtreffende trap van fair trade.
Maastrichter Smedenstraat 2, darqmaastricht.com

In deze prachtige oude kerk floreert de boekhandel en drink je Blanche Dael koffie in een unieke setting.

#5 Coffeelovers

Maastricht heeft ook zijn eigen koffie: Blanche Dael. Gemaakt door een familiebedrijf dat al 140 jaar bestaat! Ik serveer hun koffie in al mijn zaken. In hun hoofdvestiging (aan plein 1992) kun je ook heerlijk lunchen. Mijn favoriet: de Focaccia Club met Granita koffie. Uitgeluncht? Ga dan naar Annex aan de overkant en bezoek de Stadsbibliotheek. Daar is altijd wel een leuke expositie. Sla ook een bezoek aan de Dominicaner kerk nabij het Vrijthof niet over. Je weet niet wat je ziet! In deze prachtige oude kerk floreert de boekhandel en drink je Blanche Dael koffie in een unieke setting.
Coffeelovers plein 1992, Ruiterij 2, Coffeelovers.nl
Coffeelovers Annex, Plein 1992 15, Coffeelovers.nl/locaties/annex
Dominicaner Kerk, Helmstraat 5a, Entredeux.nl/boekhandel-dominicanen

#6 Kruisheren hotel

Nog een kerk met een nieuwe functie: een bijzonder hotel om te zien. De entree alleen al is een bezoek waard, gemaakt door de bekende lichtontwerper Ingo Maurer. Verder hangt hier ook altijd een mooie expositie, samengesteld door mijn partner Francoise, die ook de inrichting van mijn zaken doet. De wijnbar hier is prachtig en voor velen een verborgen parel. Lunch en diner op de entresol zijn een ervaring op zich. Kunst, cultuur en horeca gaan hier hand in hand.
Kruisherengang 19-23, Oostwegelcollection.nl/kruisherenhotel-maastricht

#7 Wyck

Wyck is ook al zo’n upcoming stadsgedeelte, met veel kleine leuke winkels, van interieur (G Jongen, Coen Gorter, Studio Çedille Design) tot speciaalzaken in kaas en brood (Rommedoeke, Le Salonard). Hier vind je veel nieuwe en prachtig ingerichte horecaconcepten. Wist je dat Maastricht een heuse speakeasy bar heeft? Mr. Smith in de Rechtstraat, als je niet oplet loop je er zo voorbij. De eerste brouwerij, De Maastrichter Maltezer, is ook zeker een bezoekje waard.Hier vind je ook mijn favoriete lunchspot: Harry’s. De gebroeders Beaumont hebben wereldwijd (in ondermeer New York en Genève) ervaring opgedaan en dat merk je. Een frisse, klassiek sjieke bistro met de nodige art deco elementen. Elegant maar niet te stijf, met bovenal heerlijk eten! Ben je op zondag in Maastricht, ga dan zeker naar hun Sunday Brunch! Aanraders hier zijn de eggs benedict en hun klassieke steak tartare. Of doe gezond en ga voor het Healthy Choice menu.
Mr. Smith, Rechtstraat 55​, Mrsmithmaastricht.com
De Maastrichter Maltezer, Oeverwal 12​, Stadsbrouwerijdemaastrichtermaltezer.nl​
Harry's, Wycker Brugstraat 2Harrysrestaurant.nl

Zondag is 'Maastrichtse dag': Harry's serveert dan een heerlijke Sunday Brunch!

#8 Extra tip van NS Favourites: Stadsherberg & Tapperij De Poshoorn

Niet ver van het station, in het bruisende stadsdeel Wyck, vind je een van de bekendste cafés van de stad. Al sinds 1960 is dit typisch zo’n plek waar locals bij elkaar komen, maar waar ook de niet-Maastrichtenaar van harte welkom is. Yves maakte er De Poshoorn ‘nieuwe stijl’ van: je kunt hier slapen in de herberg en ‘s ochtends wordt een uitgebreid ontbijt geserveerd. Met dat eten zit het hier sowieso wel snor: de eenvoudige streekgerechten zijn betaalbaar en meestal bereid met ingrediënten van winkeliers uit de buurt. Zo komen de kazen van ’t Rommedoeke en de vleeswaren van Kusters uit Margraten. Tip: probeer hun bier/spijsmenu’s met aparte bieren en bijpassende hapjes.
Stationsstraat 47, Poshoorn.nl​

Binnen voel je de tijd van weleer, maar met hedendaagse gastvrijheid

Stadscafé Lure

Dichtbij het centrum van Maastricht vind je de andere trots van Yves. Ondanks Yves na een periode van twaalf jaar geen eigenaar meer is van Stadscafé Lure blijft het zijn ‘kindje’. Het stadscafé met een idyllisch terras in de schaduw van platanen was namelijk zijn eerste zaak in de Limburgse hoofdstad. Binnen voel je de tijd van weleer nog steeds, terwijl je geniet van hedendaagse gastvrijheid. Ook hier vind je veel streekproducten, zowel op je bord als in je glas. Van Maastrichtse Sauter wijnen tot het Brand bier dat uit de tapkraan vloeit: in Maastricht zijn ze ‘gruuts’ op al het moois dat hun streek voortbrengt.
Grote Looiersstraat 7, Cafelure.nl

 

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan