Menu

Brasserie Tapijn

Van kazerne naar pop-upbrasserie

Aan de zuidkant van het stadspark, op een plek net buiten de Maastrichtse binnenstad waar je normaal niet zo snel komt tijdens een dagje Maastricht, werd een oude kazerne verbouwd tot een pop-up brasserie. Pop-up? Jawel: Tapijn is tijdelijk, helaas.  

Aan de zuidkant van het stadspark, op een plek net buiten de Maastrichtse binnenstad waar je normaal niet zo snel komt tijdens een dagje Maastricht, werd een oude kazerne verbouwd tot een pop-up brasserie. Pop-up? Jawel: Tapijn is tijdelijk, helaas.  

Nog drie jaar kan Maastricht genieten van Tapijn

Nog drie jaar, ongeveer, huist Brasserie Tapijn op het Tapijnterrein en alleen daarom al is de plek niet te missen. De enorme oude kazerne werd met weinig middelen omgetoverd tot een sfeervolle horecastek voor jan en alleman. Opa en oma, jonge moeders met hun kroost, flexwerkers en pubers. Overal staan vintagemeubels zoals schoolbankjes, fauteuils en grote houten tafels. Het kleurgebruik is kenmerkend voor een kazerne (groen, groen, groen) en zoals het een oud, industrieel pand betaamd, zorgen industriele lampen dat de zaak verlicht wordt.

De eenvoudige menukaart knipoogt naar het militaire verleden van Tapijn – geen uitgebreide meergangenmenu's, wel een vongole- én vega-pasta om over naar huis te schrijven, een boterzachte biefstuk (de lommel, een 'vergeten' klassieke biefstuk met morillesaus, seizoensgroenten en de allerlekkerste luiewijvenfrietjes) en de vis van de dag, de Colonel's Catch – ook steevast aan te raden. Voor de lunch krijgen we geen genoeg van de spicy tosti (de tosti met pikante kip, kaas… en nog iets), hoewel de Holy Mackerel, een huisgemaakte rillete van makreel, ook graag besteld mag worden. Bovendien zijn de chefs van Tapijn soephelden (waarmee ik bedoel dat ze hele lekkere soepen maken) én is er een waslijst aan speciaalbieren, ook wel de 'soep van de dag' genoemd.

Ook niet onbelangrijk: binnen is het – inderdaad – goed toeven, maar het terras voor de deur is groot en fantastisch met dank aan een interessant uitzicht op oude loodsen, een voormalig poortwachtershuisje en grote hangschommels. Over een paar jaar gaat het gebied op de schop en zal Tapijn plaats moeten maken voor de Universiteit van Maastricht. Maar zover is het nog niet. En ach, ik kan me niet voorstellen dat er tegen die tijd niet óók een horecaplekje ingericht zal worden voor Tapijn.

Ook buiten is het goed toeven op het industrieel ogende terras
Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

Locatie & route

Brasserie Tapijn
Tapijnkazerne 20
6211 ME Maastricht
https://www.tapijn.nl/

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan