Menu

10 uur struinen door Maastricht

Bijna vakantie in eigen land

On-Nederlands, vakantie in eigen land, nét Parijs. Zo wordt Maastricht vaak beschreven en tsja, dat moeten we eigenlijk iedere keer dat we er zijn weer beamen. De zon schijnt er vaker dan in de rest van het land, 'ze' praten er anders (onverstaanbaar voor de meeste 'Hollanders') en het landschap rond de stad glooit. Maastrichtenaren zijn lucky bastards.

On-Nederlands, vakantie in eigen land, nét Parijs. Zo wordt Maastricht vaak beschreven en tsja, dat moeten we eigenlijk iedere keer dat we er zijn weer beamen. De zon schijnt er vaker dan in de rest van het land, 'ze' praten er anders (onverstaanbaar voor de meeste 'Hollanders') en het landschap rond de stad glooit. Maastrichtenaren zijn lucky bastards.

Dat niet alleen, de Maastrichtenaren kleden zich ook beter dan de rest van Nederland, maar dat is een persoonlijke mening. Wel-niet onbelangrijk: zo'n vakantie in eigen land kan zelfs perfect zonder overnachting. Zo bijvoorbeeld:

10.00 Een mooi begin bij Alley Cat Bikes & Coffee

Loop, tegen de verwachtingen in, niet naar rechts maar naar links als je het Centraal Station uitkomt, de Wilhelminabrug over. Vooral omdat je vanaf die brug het mooiste uitzicht over de stad hebt – het is een knappe route die je naar Alley Cat brengt, voor koffie en eventueel een fiets. Al verken je het overzichtelijke Maastricht net zo goed lopend – wat je wil. Maar begin dus bij Alley Cat, een lekker hipster-stijl tentje. De zaak wordt gerund uit passie voor het wielrennersleven én goede koffie. Dat resulteerde in een gezellig lokaal (betonlook, een bar met metrotegels en cactussen op de vintagetafels – hadden we de term 'hipster' al genoemd?) waar je niet alleen racefietsen, single speeds en fixies scoort, maar ook een kop meer dan goede koffie haalt met huisgebakken Limburgse taart on the side. Een verborgen pareltje.
Hoenderstraat 15-17, alleycatbikescoffee.nl

11.00 Naar Marres, Huis voor Hedendaagse Kunst

Kunst kijken en Maastricht is een 1-2-tje. Je struikelt er over galeries met werk vanuit alle stromingen, van klassiek tot modern, vooral in de straatjes net buiten het compacte winkelcentrum. Favoriet is het eigentijdse Marres. Het statige herenhuis dat ooit behoorde aan een brouwersfamilie – kunst, friet met zuurvlees én bier, dat is Maastricht – werd verbouwd tot een plek waar inspirerende eigentijdse exposities te zien zijn, waar lezingen worden gegeven en waar je trainingen kunt volgen.

Marres is aangesloten bij Very Contemporary, een samenwerkingsverband van dertien instellingen voor hedendaagse kunst. Binnen een straal van 100 km biedt het in het grensgebied van België, Nederland en Duitsland tentoonstellingen en evenementen, die je gecombineerd in één dag kan bezoeken – het programma en routes vind je bij Marres. Een andere reden voor een bezoek aan het karakteristieke, intieme Marres is Marres Kitchen. Echt goed en toch ongecompliceerd tafelen? Chef Maher Al Sabbagh is je man. Hij kookt bij Marres bijzondere gerechten uit het Midden-Oosten met een mediterrane touch, met ingrediënten uit de regio. In de zomermaanden kan een en ander in de prachtige binnentuin gegeten worden en sinds eind 2016 worden er speciale vegan-avonden georganiseerd. Alleen een kop koffie drinken kan natuurlijk ook.
Capucijnenstraat 98, marres.org

12.00 Lunch bij de Brandweerkantine

Iets verderop in dezelfde straat staat De Brandweerkantine, kortweg de Kantine, een Maastrichts succesnummer sinds dag één. Het zal geen verrassing zijn dat de Brandweerkantine in een voormalige brandweerkazerne gevestigd is, een fiks pand dat daarnaast ook nog 'de Kazerne' en 'de Centrale' herbergt. De Kazerne vind je op de eerste verdieping (en gedeeltelijk in het souterrain) en is een so called broedplaats voor jonge ondernemers. Werkplekken en studio's te huur dus. De Centrale zit op dezelfde etage en bestaat uit twee multifunctionele ruimtes waar allerlei evenementen georganiseerd worden, van workshops en yogales tot movie night en vintagemarkt.

Terug naar de begane grond waar de Kantine zit. Hier gaan de deuren 's ochtends om half negen open voor een bakkie populaire Bocca koffie. Vanaf dat moment, de hele dag door, wordt er gegeten, ge-meet, gewerkt, koffie gedronken en Limburgs gekalt op de houten old school stoelen en dito tafels tussen de tegelmuren van de Kantine. Tussen 17.00 en 22.30 uur staat het avondeten te pruttelen – geen verrassingen daar, wel heel lekkere gerechten waarbij ook oprecht goed aan de vegetariër is gedacht. Kindvriendelijk is de Kantine ook: er is een speelhoek met speelgoed uit vervlogen tijden. Reserveren kan niet: er is toch ruimte genoeg.
Capucijnenstraat 21, brandweerkantine.nl

14.00 Koffie en cultuur in het Jekerkwartier
Le Marais Deux en Galerie Dis

In het kunstige Jekerkwartier huist zowel Le Marais Deux als Galerie Dis. Die eerste is een zogenoemde conceptstore: een de ene kant een winkel met vanallesenmeer, en met regelmaat van de klok een shop-in-shop pop-up, aan de andere kant van de zaak een horecastek voor koffie en consorten waar de laptoppende zzp'ers van Maastricht hun plekje vinden. Leuk, niet te missen, doen! Onbekender en eigenlijk nog net iets inspirerender nog is Galerie Dis, een zaak die al aan het 'concepten' was voordat dit een ding was. Bij Galerie Dis is het eigentijdse kunst kijken, met afwisselende expo’s die soms beeldschoon zijn en soms wat onbegrijpelijk (en daardoor evengoed o zo leuk), shoppen, koffie (of een wijntje) drinken in de prachtige binnentuin én wie wil kan zelfs overnachten.
Le Marais Deux, Maastrichter Heidenstraat 6, lemaraisdeux.com
Galerie Dis, Tafelstraat 28, galeriedis.nl

16.00 Rondkijken in de Rechtstraat

Steek aan het eind van de middag de Sint Servaasbrug over. Eenmaal aan de overkant zie je links op de hoek van de straat Café Zondag. Daar is het elk moment van de dag top en gezellig (echt! Een aanrader), maar duik voor al aan de overkant de Rechtstraat in. Deze straat in de wijk Wyck is een van de onverwacht-leukste van de stad. Mede dankzij het Franse La Neuvième, Paris, een prachtige lichte winkel waar de jonge eigenaresse onder andere Acne, Rika en Bananatime verkoopt, beeldige fijne gouden sieraden van het jonge Nederlandse ontwerpers en wat prijzerige Franse labels, en pentekeningen van eigen hand. Het manvolk duikt ondertussen M-Perception in, een oprecht unieke zaak met bijzondere denims, hoeden, de beste shirts én een bloemenzaak achterin de winkel.

Bij Le Salonard is het wederom alsof je in Parijs bent: de kleine bakkerij verkoopt niet alleen het lekkerste brood, maar ook droge worsten, olijfolie en bovendien kun je een verdieping hoger aanschuiven voor een prosecco (die riekt naar champagne) en eventueel een diner. Aan de overkant vonden we in Antiquariaat Librairie Stille een waar cadeau. Zelf noemt de eigenaar het 'een collectie bibliofiele uitgaven en bijzondere boeken' met 'wisselende tentoonstellingen van oude en nieuwe grafiek en werken'. Dat resulteert in begrijpelijk termen in een BOMvol pijpenlaatje met van vloer tot plafond oude boeken, affiches, schetsen en schilderwerken, waartussen je niet weet waar je het eerst kijken moet.
La Neuvième Paris, Rechtstraat 75, laneuviemeparis.nl
M-Perception, Rechtstraat 55, m-perception.nl
Le Salonard, Rechtstraat 84, lesalonard.nl
Antiquariaat Librairie Stille, Rechtstraat 85

18.00 Een (snel) diner bij 't Wycker Cabinet

Het is niet moeilijk om in Maastricht een goed restaurant te tippen, maar aangezien we (helaas) nog die rit naar huis moeten maken, is 't Wycker Cabinet een puike optie voor een (snel) diner. De knappe bistro serveert garnalenkroketjes op brood en een burger, ceviche van zalm en handgemaakte ravioli met eekhoorntjesbrood. Bovendien sta je vanaf het Cabinet binnen vijf minuten op het Centraal Station – lekker rekken noemen we dat.
Wijkerbrugstraat 29b, wyckercabinet.nl

Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

Locatie & route
  1. Alley Cat Bikes & Coffee
  2. Marres
  3. Le Marais Deux
  4. Galerie Dis
  5. La Neuvième Paris
  6. M-Perception
  7. Le Salonard
  8. Antiquariaat Librairie Stille
  9. 't Wycker Cabinet
Bekijk ook
INDEX Poetry

Leiden / Cultuur

INDEX Poetry
Rain Couture

Amsterdam / Shopping

Rain Couture
5x Walstraat Deventer

Deventer / Shopping

5x Walstraat Deventer
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan