Menu

10 uur in Maastricht

Vakantie in eigen land

Het is er steevast een paar graden warmer en stukken bourgondischer dan in de rest van het land. Reden genoeg voor een dagje Maastricht. Ook omdat de stad uitblinkt in cultuur, winkelgeluk en lokaal lekkers, allemaal samenkomend in een eeuwenoud decor gevuld met pittoreske pleinen en straten.

Het is er steevast een paar graden warmer en stukken bourgondischer dan in de rest van het land. Reden genoeg voor een dagje Maastricht. Ook omdat de stad uitblinkt in cultuur, winkelgeluk en lokaal lekkers, allemaal samenkomend in een eeuwenoud decor gevuld met pittoreske pleinen en straten.

10:00. Koffie of cava?

Voor wie in Maastricht uit de trein stapt met trek: geen nood, de redding is nabij! De Stationsstraat gaat snel over in de Wycker Brugstraat en dit levendig stuk stad is gevuld met fijne ontbijtadressen. Zo staan er bij ’t Wycker Cabinet drie uitgebreide opties op het menu, maar bijvoorbeeld ook verse, authentieke Limburgse vlaai van Bakkerij Hermans, en serveert het oergezellige Café Zondag eitjes, bananenbrood en huisgemaakte granola. Van Wijck is ook een echte aanrader. En niet alleen vanwege de açai bowls, croissants met pure chocoladekrullen of ontbijtwraps, maar zeker ook vanwege de all day bubbles. Wordt het koffie of cava?
’t Wycker Cabinet, Wycker Brugstraat 29b, Wyckercabinet.nl
Café Zondag, Wycker Brugstraat 42, Cafezondag.nl
Van Wijck, Wycker Brugstraat 28, Puurvanwijck.nl

11.00. De Rechtstraat

De Rechtstraat is een aaneenschakeling van antiquairs, ambachtelijke bakkerijen, cocktailbarretjes en modewinkels tjokvol leuke items. Niet voor niets is het dé winkelstraat van Wyck. Het straatje doet denken aan de sfeer van de Amsterdamse 9 Straatjes – maar dan zonder de oneindige stroom mensen. Stap zeker binnen bij het lichte La Neuvième voor een geweldige shopervaring en dito collectie. De rekken en schappen zijn gevuld met stukken van Acne en Rika. Ook Nina’s Boutique wil je niet missen, zeker niet als je houdt van de mix tussen vrouwelijk en stoer. Vul je garderobe aan met vintage vondsten van We-ar Vintage en onthoud Mr. Smith voor later: deze 'speakeasy' huist in een gewelvenkelder en serveert cocktails in stijl.
La Neuvième Paris, Rechtstraat 75, Laneuviemeparis.nl
We-ar Vintage, Rechtstraat 52, Wear-vintage.com
Nina’s Boutique, Rechtstraat 58, Ninasboutique.nl
Mr. Smith, Rechtstraat 55, mrsmithmaastricht.com

12.00. Rondje Vrijthof

Het Vrijthof is de plek waar Maastricht samenkomt. ‘s Zomers voor concerten van André Rieu en het bourgondische eetfestijn ’t Preuvenemint (het grootste foodfestival van Nederland), en in de donkere dagen rond kerst voor Magisch Maastricht. Een lichtroute kriskras door de oude stad leidt je naar het festivalhart op het grote plein, waar een reuzenrad, ijsbaan en kerstmarkt voor een overdaad aan winterpret zorgen. Ook zonder festival is het Vrijthof levendig en nodigen de terrassen van bijvoorbeeld Grand Café D'n Ingel uit voor een potje mensen kijken. Voor een cultuursnack bezoek je het kleine (maar fijne) Museum aan het Vrijthof, waar je de mooiste fotografietentoonstellingen krijgt voorgeschoteld. Voor een indrukwekkend boekenparadijs en echte Maastrichtse koffie ga je naar de kerk. In de eeuwenoude Dominicanenkerk huist boekhandel Dominicanen, met tafels, wanden en vides vol blader- en leesvoer. In het voormalig priesterkoor vind je bovendien Coffeelovers. Hier bereidt de barista koffie met boontjes van stadsbranderij Blanche Dael.

Grand Café D'n Ingel, Vrijthof 13, ingel.nl
Museum aan het Vrijthof, Vrijthof 18, Museumaanhetvrijthof.nl
Boekhandel Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1, Libris.nl/dominicanen

13.30. Brandweerkantine

Dit all-day adres is altijd een goed idee. Stap binnen voor een kop Peeze-koffie met een grote punt vlaai of voor een late borrel met een beste bite, zoals radijsjes met roomboter, zeezout en sesam. Lunchen kan er al vanaf 10 uur ’s ochtends. Simpel, met goedgevulde salades en soepen, of minder alledaags met bijvoorbeeld een Italiaanse groentestoof. De keuken werkt zo veel mogelijk met seizoens- en streekproducten en met biologisch of scharrelvlees. Dat smaakt goed. Zeker met een verantwoord frisje of een (alcoholvrij) speciaalbiertje van de uitgebreide bierkaart. De locatie (en vintage aankleding) zijn overigens ook om van te smullen, want zoals de naam al doet vermoeden huist deze hotspot voor echte Maastrichtenaren in een voormalige brandweerkazerne.
Capucijnenstraat 21, Brandweerkantine.nl

 

15.00. Heggenstraat

Muchacha, Traders Pop, Retro & Chic, Livin’ Room en Take Five. Dit handjevol Maastrichtse favorieten zit allemaal in een smal straatje dat je makkelijk over het hoofd ziet. Jammer, want dan mis je de Scandinavische mode met supervrouwelijke accessoires van Muchacha, de funky gadgets en streetwear van Traders Pop en de geweldige vintage van Retro & Chic. Ook de inwendige mens wordt blij van de Heggenstraat. Bij het knusse Livin’ Room draait de keukenbrigade de hand niet om voor een (vegan) ontbijt en bij Take Five sluit je de shopsessie af – vanzelfsprekend met een heerlijke cocktail.
Muchachas en Traders Pop, Heggenstraat 16instagram.com/traderspopmaastricht/?hl=nl,
Retro & Chic, Heggenstraat 1, @retroandchic
Livin’ Room, Heggenstraat 7, Facebook.com/livinroom7
 

17.00. het Sphinxkwartier

Bij Maastricht denk je al snel aan de middeleeuwse Sint-Servaasbasiliek, het zeventiende-eeuwse stadhuis of het achttiende-eeuwse Fort Sint Pieter, maar de mooie stad aan de Maas is niet blijven hangen in het verleden. Slenter daarom via de Boschstraat richting het Sphinxkwartier. Deze upcoming wijk dankt haar naam aan de beroemde aardewerk- en glasfabrieken. Neem daarom vooral een kijkje in de Sphinxpassage. In deze 120 meter lange hal wordt de geschiedenis van Sphinx te gek in beeld gebracht. Voor een welverdiende borrel om de dag af te sluiten kun je kiezen voor The Commons – pal onder het The Student Hotel – maar ook Lumière is een fijne stek. Dit ruime restaurant annex café hoort bij het gelijknamige filmhuis en is gevestigd in een oude energiecentrale van de Sphinxfabrieken. Proosten en dineren doe je hier met uitzicht op het water van ’t Bassin. Lekker getafeld? Tijdens de twintig minuten durende wandeling richting het station, laat je het eten even rustig zakken. Rond 20.00u stap je, met een volle dag Maastricht in de benen, voldaan op de trein. Wat zit dat bankje dan éxtra lekker!’
Bassin 88, Lumiere.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan