Menu

Wandelen door de jeugd van Rembrandt

Volg de voetsporen van een van Nederlands bekendste schilders

Rembrandt is opgegroeid in Leiden, waar hij de kunst van het schilderen in de vingers kreeg. Ben je benieuwd waar hij bijvoorbeeld is geboren en op welke plekken hij veel kwam? Met de Rembrandtwandeling ontdek je ze allemaal, met als hoogtepunt (en nieuwste aanwinst) de Young Rembrandt Studio.

Rembrandt is opgegroeid in Leiden, waar hij de kunst van het schilderen in de vingers kreeg. Ben je benieuwd waar hij bijvoorbeeld is geboren en op welke plekken hij veel kwam? Met de Rembrandtwandeling ontdek je ze allemaal, met als hoogtepunt (en nieuwste aanwinst) de Young Rembrandt Studio.

Vanaf het station loop je eerst langs het VVV kantoor, waar je het boekje met de route kunt kopen. Hierin vind je een leuke uitleg over de 12 ‘stops’ en een plattegrond uit 1649. Daaraan zie je meteen dat de stad nog steeds veel lijkt op toen. De route leidt je helemaal door de oude binnenstad, langs plekken waar je normaal gesproken misschien niet zo snel komt. Zoals de Weddesteeg, waar Rembrandt op 15 juli 1606 werd geboren als negende van tien kinderen. Via allerlei mooie plekjes en grachtjes loop je onder andere voorbij de Pieterskerk, waar de familie van Rembrandt altijd trouw de diensten bijwoonde, naar de Latijnse School waar hij ook tekenles kreeg. Uiteraard wordt het oudste stuk van Leiden niet overgeslagen, want daar wacht je de Burcht. Toen ik er was kon ik helaas niet naar binnen, omdat er een bruiloft plaatsvond (ik heb natuurlijk wel even door de gaten gegluurd), maar alleen al het uitzicht over de stad was het klimmetje naar boven meer dan waard. Gelukkig kun je ook gebruik maken van de Augmented Reality technieken. Hiermee kun je verschillende gebouwen op de route digitaal bekijken en zien hoe deze er vroeger uitzagen.

De route leidt je langs plekken waar je normaal gesproken niet zo snel komt
De studio is sinds mei 2018 de nieuwste aanvulling op de wandeling

De Young Rembrandt Studio vind ik persoonlijk het leukste stoppunt van de route. Hier leerde Rembrandt in zijn beginjaren schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. Samen met nog negen andere mensen kun je gaan zitten om een video te bekijken, waarbij je in zeven minuten een inkijkje krijgt in het leven van de jonge Rembrandt. De studio is sinds mei 2018 overigens de nieuwste aanvulling op de wandeling. De studio is momenteel 6 dagen per week open. Van dinsdag t/m zondag van 12.00 - 15.00 uur.

De Rembrandtwandeling is niet alleen interessant vanwege de geschiedenis, het is ook nog eens een hele leuke route om te lopen. Als je wilt kun je tussendoor ergens stoppen om te winkelen, lunchen, koffie te drinken of gewoon even de benen te laten rusten. Heb ik ook gedaan. Normaal loop je de route in 1,5 tot 2 uur, maar met alle winkels en koffietentjes onderweg heb ik me wel 5 uur vermaakt. Veel plezier!

Normaal loop je de route in 2 uur, maar met alle winkels onderweg heb ik me wel vijf uur vermaakt
Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan