Menu

10x de lekkerste restaurants van Leiden

Dé hotspots voor heerlijk eten en drinken

Aangezien er alleen al zo'n 3000 monumenten te bezoeken zijn, is de kans groot dat je tijdens je dagje in Leiden flink wat kilometers maakt. Op krachten komen kan in een van de vele eettentjes in het hart van de stad. We zochten de lekkerste voor je uit.

Aangezien er alleen al zo'n 3000 monumenten te bezoeken zijn, is de kans groot dat je tijdens je dagje in Leiden flink wat kilometers maakt. Op krachten komen kan in een van de vele eettentjes in het hart van de stad. We zochten de lekkerste voor je uit.

#1 Catootje aan de Markt

Het is goed toeven bij gastvrouw Wilma van Catootje aan de Markt. De specialiteit van het huis is shared dining. Deel bijvoorbeeld een tajine van kip met verse groenten, salade en bulgur, en een bord vol zoete lekkernijen als toetje.
Kaasmarkt 10, catootjeaandemarkt.nl

#2 Meatcave

In de Meatcave geef je je over aan de grillen van de grillmeester. Er is geen menu, de chef bereidt simpelweg mooie stukken vlees op een Big Green Egg-barbecue. Kies voor een drie- tot zevengangendiner met passend wijn- of bierarrangement. Wel reserveren!
Breestraat 117, vandeleur-leiden.nl

#3 City Hall

Bij de Italiaanse bar-bistro City Hall, gevestigd in het eeuwenoude Stadhuis, ben je elk moment van de dag welkom. Chef Pieter Houweling bereidt er eerlijke en eenvoudige gerechten: van een verrukkelijke vitello tonnato tot lekkere linguine met seizoenstruffel.
Stadhuisplein 3, restaurantcityhall.nl

#4 Waag

Ooit werd er boter verhandeld, nu is de Waag een pracht van een brasserie waar je luncht aan de waterkant, borrelt onder eeuwenoude gewelven of dineert met uitzicht op de verticale tuin in de hypermoderne glazen aanbouw.
Aalmarkt 21, waagleiden.nl

#5 Lot en de Walvis

Wereldreiziger Lot is neergestreken in de haven van Leiden en ontvangt gasten voor ontbijt (bananenbrood met Nutella!), lunch, diner en borrel. Verover een plekje in de gezellige huiskamer van Lot en de Walvis, op een van de drie terrassen of aan de picknicktafel op de steiger.
Haven 1, lotendewalvis.nl

#6 Visbrasserie De Poort

Niet alleen het menu, maar ook de locatie van Visbrasserie De Poort is om van te smullen: in een van de laatste twee stadspoorten van Leiden mét terras aan het water! Volop lunch- en dinergerechten en fingerfood. Onze favoriet? De gegrilde sardientjes.
Haven 100, poort.nl

#7 In den Doofpot

Gevestigd in een authentiek rijksmonument is In den Doofpot na twintig jaar met recht een Leids begrip te noemen. Van cannelloni, kreeft, paella tot ossenhaas: de chef kookt, met regionale én het liefst ook biologische topproducten, tot wel acht gangen voor je.
Turfmarkt 9, indendoofpot.nl

#8 Jeanpagne

Het zonnige kadeterras is zeker een pluspunt, maar je komt bij Jeanpagne vooral voor de verse bistrogerechten die nóg lekkerder smaken in combinatie met het juiste glas wijn. De sommeliers van deze bistro annex aperitiefbar staan je graag bij met raad en daad.
Nieuwe Rijn 27, jeanpagne.nl

#9 The Bishop

The Bishop huist tegenover de statige Hooglandse kerk. De bejubelde bistro lijkt op een kapelletje met pilaren, Mariabeeldjes, mozaïekvloer en dakbalken, maar schijn bedriegt: het was ooit een distilleerderij. Er is een chefsmenu (drie of vier gangen), maar à la carte eten kan ook.
Middelweg 7-9, thebishop.nl

#10 Surakarta

Wees niet bang voor té scherp eten; het Indonesische Restaurant Surakarta heeft de mildere, zalige (soms zoete!) keuken van Midden-Java als basis. Wil je toch meer pit? Voeg dan naar smaak een van de huisgemaakte sambals toe.
Noordeinde 51-53, surakarta.nl

Locatie & route
  1. Catootje aan de Markt
  2. Meatcave
  3. City Hall
  4. Waag
  5. Lot en de Walvis
  6. Visbrasserie De Poort
  7. In den Doofpot
  8. Jeanpagne
  9. The Bishop
  10. Surakarta
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan