Menu

Museum Volkenkunde

Opent je blik op de wereld

Waar dit indrukwekkende pand tot 1937 nog een academisch ziekenhuis was, is het nu hét museum over mensen. Vol waardevolle verzamelingen vanaf de 19e eeuw.

Waar dit indrukwekkende pand tot 1937 nog een academisch ziekenhuis was, is het nu hét museum over mensen. Vol waardevolle verzamelingen vanaf de 19e eeuw.

Museum Volkenkunde heeft één vaste tentoonstelling die de ruggengraat vormt. Deze gaat over mensen die stuk voor stuk een verhaal te vertellen hebben. Ze komen allemaal ergens anders vandaan, maar toch hebben ze veel gemeen. Denk aan eten, wonen, versieren, trouwen en rouwen. Alle mensen doen dit op hun eigen manier, vaak op basis van culturele tradities. Per werelddeel zie je dat hier terug. Bijzonder is de combinatie van fysieke objecten en beeld. In het midden zie je de objecten mooi uitgestald staan en op de enorme wand eromheen wordt bewegend beeld getoond van de mensen, natuur en cultuur in dat gebied. Zo zie je dus waar de voorwerpen thuishoren en krijg je echt een totaalbeleving.

Bijzonder is de combinatie van fysieke objecten en beeld
De wereldberoemde Japanse Boeddhabeelden hebben een eigen ruimte gekregen

Daarnaast vind je hier elk half jaar een andere tentoonstelling. De keuze wordt hierbij gemaakt op basis van actuele culturele en maatschappelijke thema's. Ook zijn er korte tentoonstellingen in de acht galerieën, die elkaar sneller afwisselen. Zo kun je per werelddeel een uitstapje maken naar een tijdelijke collectie. Wil je meer weten over een specifiek voorwerp dat je ziet? Dan kun je eenvoudig op het scherm klikken voor meer informatie. Wereldberoemd zijn hier trouwens de Japanse Boeddhabeelden, die een hele eigen ruimte hebben gekregen. Mensen komen hier geregeld in stilte mediteren.

Voor of na je bezoek kun je wat eten en drinken in het café. Niet onbelangrijk: ze schenken hier de beste museumkoffie van Nederland. Ze hebben er zelfs een prijs mee gewonnen. De aangrenzende museumshop staat vol wereldse producten van lokale designers.

Museum Volkenkunde vind je op 3 minuten lopen vanaf het station en is elke dinsdag t/m zondag open van 10 tot 17 uur. Tijdens sommige schoolvakanties is het museum ook op maandag open.

Ze schenken hier de beste museumkoffie van Nederland
Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route

Museum Volkenkunde
1e Binnenvestgracht
2312BL Leiden, Nederland
https://www.volkenkunde.nl/

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan