Menu

5x musea in Leiden

Van eeuwenoude mummies tot Hello Kitty

Een hoofdtooi van de Comanche-indianen, kleurrijke mummiekisten uit Egypte, magische krissen uit Indonesië of een kamer gevuld met bijzondere Japanse planten en diersoorten: in de Leidse musea gaat er een wereld voor je open.

Een hoofdtooi van de Comanche-indianen, kleurrijke mummiekisten uit Egypte, magische krissen uit Indonesië of een kamer gevuld met bijzondere Japanse planten en diersoorten: in de Leidse musea gaat er een wereld voor je open.

#1 Museum Volkenkunde

Op vijf minuten loopafstand van Leiden Centraal ligt een van de oudste volkenkundige musea ter wereld: Museum Volkenkunde. Hier maak je kennis met – en leer je alles over – de meest uiteenlopende culturen van onze wereld, van manshoge beelden uit Azië tot lichaamsversieringen uit Oceanië. Naast de vaste opstelling zijn er wisselende exposities te zien. Ook zijn verschillende workshops, (interactieve) tentoonstellingen, spreekuren en speurtochten te volgen.

Steenstraat 1, volkenkunde.nl

Van manshoge beelden uit Azië tot lichaamsversieringen uit Oceanië
De kleurrijke mummiekisten en mummies zijn spectaculair

#2 Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt eeuwenoude beschavingen opnieuw tot leven. De collectie richt zich op Egypte (de kleurrijke mummiekisten en mummies zijn spectaculair!), het oude Nabije Oosten en de Klassieke Oudheid, maar ook op ons kikkerlandje in vroegere tijden. Voor kids is er Studio RMO: een tentoonstelling met gipsen meesterwerken én een tekenatelier.

Rapenburg 28, rmo.nl

#3 SieboldHuis

In een historisch grachtenpand in het centrum van Leiden huist de Japancollectie van Philipp Franz von Siebold, die van 1823 tot 1830 in Japan woonde. In die zes jaar verzamelde de arts de meest uiteenlopende schatten: prenten, keramiek, fossielen, geprepareerde dieren en oude landkaarten. Ze vormen de basis van het in 2005 geopende Japanmuseum SieboldHuis. Ontdek met een gratis audiotour topstukken uit de negentiende-eeuwse Siebold-collectie of richt je op het heden.

Rapenburg 19, sieboldhuis.org

Ontdek topstukken uit de negentiende-eeuwse Siebold-collectie
Dit is een museum vol klinkende namen

#4 Museum De Lakenhal

Dit is een museum vol klinkende namen. De vaste collectie omvat werken van Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf. En dan zijn er ook nog de wisselende, tijdelijke tentoonstellingen. Zoals die van Claudy Jongstra: “Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur.”

Oude singel 32, lakenhal.nl

#5 Rijksmuseum Boerhaave

Deze nationale schatkamer van de natuurwetenschappen en geneeskunde geeft een overzicht van zo’n vijf eeuwen Nederlands vernuft, zoals een oeroud planetarium en de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek. Ook zijn ze helemaal van nu met een podcast en de tentoonstelling Besmet!

Lange Sint Agnietenstraat 10, rijksmuseumboerhaave.nl/

Ook zijn ze helemaal van nu met een podcast
Locatie & route
  1. Museum Volkenkunde
  2. Rijksmuseum van Oudheden
  3. SieboldHuis
  4. Museum De Lakenhal
  5. Rijksmuseum Boerhaave
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan