Menu

10x lekker lunchen in Leiden

De leukste adressen in de binnenstad

Het grote voordeel van een dagje Leiden? De kleine binnenstad is zo lekker behapbaar! Van Burcht tot Botermarkt, overal stuit je op wijnbarretjes, bistro’s en woonkamerrestaurants met een verrukkelijke kaart.

Het grote voordeel van een dagje Leiden? De kleine binnenstad is zo lekker behapbaar! Van Burcht tot Botermarkt, overal stuit je op wijnbarretjes, bistro’s en woonkamerrestaurants met een verrukkelijke kaart.

#1. Paco Ciao

Wees gewaarschuwd: wie Paco Ciao – vlak bij het Centraal Station – binnenstapt, wandelt niet zo makkelijk meer naar buiten. Paco Ciao is gevestigd in een waanzinnig monumentaal pand, gevuld met bohemian eyecatchers, ademt een flinke vleug vakantiegevoel en heeft een kaart die blij maakt, van pancakes tot budda bowls.

Stationsweg 25, pacociao.nl

Paco Ciao is gevestigd in een waanzinnig monumentaal pand
Roos blinkt uit in huisgemaakte taart en koek

#2. Roos

Al jaren dé lokale lieveling. En terecht! Het lunchrestaurant van Roos ligt aan de Botermarkt en serveert koffie van de lokale branderij Koffie-Lovers, lekkere broodjes, salades, soepen en sapjes, en blinkt uit in huisgemaakte taart en koek, zoals caramel shortcake, bananenbrood en pecan pie. 

Botermarkt 12, roosleiden.nl

#3. Proeflokaal 1574

In de zomer van 2018 opende in een hoekpandje aan het water hét wijnadres van Leiden. Een plek waar je een lekker glaasje in de zon combineert met een dito hap. Op de kleine lunchkaart vind je – naast vlees en vis – ook volop vegetarisch lekkers. Hetzelfde geldt voor de all-day borrelkaart, die varieert van pinxtos tot oesters.

Apothekersdijk 38, proeflokaal1574.nl

Een plek waar je een lekker glaasje in de zon combineert met een dito hap
In haar busje de Walvis reisde Lot de hele wereld over

#4. Lot en de Walvis

In haar busje de Walvis reisde Lot de hele wereld over en streek uiteindelijk neer in de haven van Leiden. Hier bundelt ze haar ervaringen in een restaurant waar gasten welkom zijn van stevig ontbijt tot shared diner. Lunchen doe je er bij uitstek buiten, met een soep, salade of sandwich in de zon.

Haven 1, lotendewalvis.nl

#5. Mamie Gourmande

Voor knapperige Franse broden, perfecte macarons en éclairs schuif je aan in de rij voor de deur van deze ambachtelijke bakker. Aangezien ze ook broodjes beleggen, drankjes en hartige lekkernijen verkopen is het de one-stop-shop voor een parkpicknick of kadelunch met uitzicht op voorbijsjezende studenten.

Gangetje 14, mamie-gourmande.nl

Voor perfecte macarons schuif je aan in de rij van deze ambachtelijke bakker
Noem dit gerust de verrassing van Leiden

#6. De Tuin van de Smid

Noem dit gerust de verrassing van Leiden: dit theehuis ligt namelijk hartje Cronesteynpark, tussen boerderijdieren en natuurspeeltuin. Een groene omgeving waar je aanschuift voor een lunch die in alle opzichten klopt. Want je vindt hier vega(n) gerechtjes gemaakt van biologische seizoensproducten die bovenal verrukkelijk zijn.

Polderpad 8, detuinvandesmid.nl

#7. Het Slachthuis

Surprise! Deze lunchroom is volledig vegan en dé plek om de verstokte carnivoor aan de plantaardige dis te krijgen. De soepen, salades, smoothies, sandwiches, taart en borrelhappen hebben een bite en staan bol van de verse groenten, kruiden, noten, zaden en granen.

Meelfabriekplein 1, hetslachthuis.nl/lunchroom

Deze lunchroom is volledig vegan!
In het prachtige rijksmonument huist een brasserie met meerdere gezichten

#8. Waag

In het prachtige rijksmonument huist een brasserie met meerdere gezichten. Wat dacht je van ontbijten onder eeuwenoude gewelven, lunchen aan de waterkant of dineren in de hypermoderne glazen aanbouw met zicht op de verticale tuin?

Aalmarkt 21, waagleiden.nl

#9. Bar Lokaal

Van klassiekers uit het American diner tot smaakbommetjes uit Italië en Israël, in deze bar & bistro maak je een culinaire wereldreis. Alles is bereid onder het motto ‘simpel maar goed’. En omdat alles even lekker oogt en ruikt, is het een feest dat je de gerechtjes kunt delen. Doen! 

Hartesteeg 13, barlokaal.nl

In deze bar & bistro maak je een culinaire wereldreis
De uiensoep is een publiekslieveling

#10. Kamerlingh parktuin & café

Verover een plekje op het terras van Kamerlingh; deze piepkleine kiosk vind je midden in het groen van het Van der Werfpark en kijkt uit op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Op de kaart: Napolitaanse koffie, versgebakken appeltaart, goede wijn en lekkere lunchgerechtjes. De uiensoep is een publiekslieveling. 

Doezastraat 2-B, kamerlingh-vanderwerf.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan