Menu

Hortus botanicus Leiden

Rondstruinen door rustgevende tuinen

Hortus botanicus Leiden vind je midden in de stad, achter het mooie pand van de Universiteit Leiden aan de Rapenburg. Loop je het poortje door, dan kom je terecht in de oudste botanische tuin van Nederland.

Hortus botanicus Leiden vind je midden in de stad, achter het mooie pand van de Universiteit Leiden aan de Rapenburg. Loop je het poortje door, dan kom je terecht in de oudste botanische tuin van Nederland.

Voordat je de tuin gaat ontdekken, kun je een kop koffie drinken of lunchen in het Hortus Grand Café. Of als het mooi weer is op het aangrenzende Curatorenterras. Dan kun je je meteen even verdiepen in wat je zoal kunt zien in de tuin, en welke paadjes je af kunt lopen. Je kunt ook een arrangement boeken om lekker te picknicken in de tuin. Een aanrader, want je kunt hier neerstrijken op prachtige plekjes. In het gras, of op een bankje.

 
Carolus Clusius kweekte hier de eerste tulpencollecties van Europa

Hortus botanicus Leiden is aangelegd in 1590 en daarmee de oudste botanische tuin van Nederland. Carolus Clusius kweekte hier de eerste tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold (die van het SieboldHuis) introduceerde zo’n 700 onbekende planten uit Japan en China. Onderzoekers van over de hele wereld komen hierheen om onderzoek te doen. En bezoekers en buurtbewoners komen er graag voor een rustgevende wandeling.

Je kunt je wandeling beginnen bij de kassen, waar duizenden planten worden gekweekt voor onderzoek. Zo zie je tropische orchideeën en de Bekerplantfamilie. Maar ook specerijen. Sinds 2016 is Hortus namelijk deel van het Horizon 2020-project 'Big Picnic', waarmee voedsel het hoofdthema in de programmering van Hortus is. Culinair journalist Onno Kleyn beschreef speciaal voor dit project acht recepten met specerijen uit de kassen. Maar ook buiten is genoeg te zien, zoals de bollen- en rozentuin, de Chinese kruidentuin en de Varentuin. Daar loopt trouwens een klein beekje doorheen, dat uitmondt in de grote vijver. In welke tijd van het jaar je hier ook komt, alle seizoenen hebben hun eigen charme. Je zult je ogen uitkijken!

Alle seizoenen hebben hun eigen charme
Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route

Hortus botanicus Leiden
Rapenburg 73
Leiden
https://www.hortusleiden.nl/

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan