Menu

De hofjes van Leiden

Wandel door de geschiedenis

Maak een wandeling langs de idyllische hofjes van Leiden. Hier vind je, ver van het rumoer van de stad, binnentuinen vol groen en bloemen, omzoomd met kleine huizen. Verspreid over de stad zijn er zo’n 35 hofjes te ontdekken.

 

Maak een wandeling langs de idyllische hofjes van Leiden. Hier vind je, ver van het rumoer van de stad, binnentuinen vol groen en bloemen, omzoomd met kleine huizen. Verspreid over de stad zijn er zo’n 35 hofjes te ontdekken.

 

De oudste hofjes bestaan al meer dan 500 jaar. Ze zijn gebouwd op de kleine stukken grond die in de (toen al) volgebouwde stad Leiden waren overgebleven. Elk hofje telt minstens twaalf huisjes. De hofjes zijn een voorbeeld van hoe de sociale zorg in de middeleeuwen vorm kreeg. De arme ouden van dagen mochten er gratis wonen en kregen vaak ook nog brood, vlees, bier, hemden en schoenen toegestopt. In ruil daarvoor moesten ze zich netjes en dankbaar gedragen. Er hing destijds dan ook een sfeer van rust en netheid. En dat voel je tot op de dag van vandaag.

De arme ouden van dagen mochten er gratis wonen in ruil voor goed gedrag
Vooral het St. Annahofje is een bezoekje waard

De hofjes zijn stuk voor stuk plaatjes, waarbij je meteen het gevoel krijgt: daar wil ik wonen. Vooral het St. Annahofje is een bezoekje waard, want daar is de kapel nog bewaard gebleven. Wil je deze kapel graag van binnen bezichtigen? Kijk op de website voor de actuele openingstijden.

Wie 35 hofjes als een flinke klus ziet, kan voor € 3,50 bij VVV Leiden een boekje kopen waarin de 17 mooiste zijn geselecteerd. Alle hofjes zijn echter wel gewoon zichtbaar op de plattegrond, voor als je de smaak te pakken hebt. De acht rood gemarkeerde hofjes zijn overigens niet toegankelijk, maar hebben soms wel een bijzondere poort of gevel om te bekijken. Onderweg kom je genoeg leuke koffietentjes tegen om nieuwe energie op te doen.

Kijk voor meer informatie op Visitleiden.nl.

Onderweg kom je genoeg leuke koffietentjes tegen om nieuwe energie op te doen
Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan