Menu

10 uur in Leiden

De fijnste koffietentjes, lekkerste eetplekken en leukste winkels

Leiden heeft alles te bieden voor een ultiem dagje uit: cultuur, bijzondere winkels, koffietentjes, restaurants en laten we de charmante grachten en Botermarkt niet vergeten. Wat je zoal kunt doen in 10 uur? Veel! Ik geef je tips voor een afwisselende dag.

Leiden heeft alles te bieden voor een ultiem dagje uit: cultuur, bijzondere winkels, koffietentjes, restaurants en laten we de charmante grachten en Botermarkt niet vergeten. Wat je zoal kunt doen in 10 uur? Veel! Ik geef je tips voor een afwisselende dag.

10.00 Koffie met cultuur bij Leidse Lente

Kom je aan op Leiden Centraal, dan kun je even tien minuutjes de benen strekken naar Leidse Lente. Ook wel bekend als de huiskamer van Leiden. Je kunt hier van 's morgens vroeg tot 's avonds laat terecht voor lunch, koffie, borrel, diner en muziek. Plus een stukje cultuur. Loop je de trap op, dan vind je daar namelijk een tentoonstelling die elke drie maanden wisselt. Schijnt de zon? Duik dan vooral de binnentuin in.
Haagweg 4, galeriecafeleidselente.nl

11.30 Kaartje versturen bij Francobolli

Op naar Francobolli, een koffietentje met een uniek concept. Misschien denk je: 'Nee dank je, ik heb net een bakkie op', maar je moet hier echt even langs. Je kunt er namelijk een kaartje schrijven en die in een vakje aan de wand stoppen, zodat het – op een datum naar keuze – verstuurd wordt. Dus, grijp je pen en schrijf iets leuks. Kaartje en postzegel kun je daar kopen, de verzending wordt geregeld door Francobolli.
Apothekersdijk 38, francobolli.nl

12.30 Duurzaam shoppen bij WOW

Tijd om te gaan shoppen! Richting de Breestraat, want die wordt steeds leuker. Bij WOW draait alles om duurzaam design van jonge talenten en kleine labels. Je vindt hier dan ook unieke items, met liefde en vakmanschap gemaakt. Wat zoal? Van mode tot woonaccessoires: kussens, tassen, kleding, portemonnees, prints en kaarten. Producten waar je gelukkig van wordt!
Breestraat 116, wowduurzaamdesign.nl

13.00 Lunchen op de Botermarkt bij Roos

Inmiddels heb je vast trek. En dat komt goed uit, want bijna om de hoek zit Roos, aan de Botermarkt. Binnen zit je er knus bij, onder de uitgehakte bakstenen muur. Ook buiten op het terrasje is het goed toeven. De kaart is uitgebreid, dus grote kans dat je vindt waar je zin in hebt. Wat denk je van een salade met gerookte zalm, of een broodje met dungesneden biefstuk en truffelmayonaise? En dan een verse smoothie erbij.
Botermarkt 12, roosleiden.nl

15.00 Bladeren bij Babooka

Loop je naar buiten bij Roos, sla dan rechtsaf de Botermarkt over. Als de markt er staat, kun je hier meteen wat lekkernijen inslaan voor thuis. Iets verderop, op de hoek, vind je boekwinkel Babooka. Met de mooiste bladerboeken die nooit vervelen. Mij niet in ieder geval. Of je nu van eten, interieur, reizen, fotografie of sport houdt, je vindt hier altijd wel een boek waar je op slag verliefd op wordt. Zo is mijn favoriet The Shopkeepers, over ondernemers en het verhaal achter hun unieke winkel.
Gangetje 5, babooka.nl

15.30 Italiaanse delicatessen bij Pomino

Ik ben gék op Italiaans eten en was dan ook blij deze winkel vol Italiaanse lekkernijen te ontdekken. Op de lange planken staan pasta's, sauzen, oliën, koekjes en limonades mooi uitgestald. Achterin de winkel liggen de lekkerste kaasjes en salami's op je te wachten. Voortaan hoef je op vakantie in Italië niet meer de supermarkt te plunderen voor thuis, maar ga je gewoon even bij Lidewij langs.
Breestraat 173, pomino.nl

18.00 Dagvers menu bij Bar Lokaal

Nadat je nog even de steegjes en grachtjes af bent gelopen – want ook daar vind je nog genoeg leuke winkels – is het tijd om neer te strijken en bij te komen. Bar Lokaal is een van de allernieuwste aanwinsten van Leiden. Een eigentijds restaurant met terras. Een vaste kaart hebben ze niet, want ze koken uitsluitend met verse producten van de markt om de hoek. En dat kan elke dag weer anders zijn.
Hartesteeg 13, barlokaal.nl

Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route
  1. Leidse Lente
  2. Francobolli
  3. WOW
  4. Roos
  5. Babooka
  6. Pomino
  7. Bar Lokaal
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan