Menu

Dagje in Leiden

De fijnste koffietentjes, lekkerste eetplekken en leukste winkels

Leiden heeft alles te bieden voor een dagje of nachtje weg. Van de oudste hortus botanicus van Nederland tot een piepjong stadspark, en van zonovergoten kadeterrassen tot smalle straatjes gevuld met toffe winkelconcepten. Bezoek Leiden, de Stad van Ontdekkingen.

Leiden heeft alles te bieden voor een dagje of nachtje weg. Van de oudste hortus botanicus van Nederland tot een piepjong stadspark, en van zonovergoten kadeterrassen tot smalle straatjes gevuld met toffe winkelconcepten. Bezoek Leiden, de Stad van Ontdekkingen.

Leiden: oude stad met jonge vibe

De grachten zijn schilderachtig, de musea zijn gevuld met topstukken en de steegjes zitten vol met knappe barretjes. Toch wordt Leiden niet platgereden door dagjesmensen en verover je er met gemak een zonnige stek op een terras aan het water. De perfecte plek om met een kop koffie en een plak bananenbrood de dag te plannen, want de historische binnenstad mag dan klein zijn, er valt veel te zien en te beleven. Zo telt Leiden maar liefst 35 hofjes, 2800 monumenten en 13 musea (!) met collecties die variëren van een Egyptische tempel tot een meesterwerk van Rembrandt. Wat niet betekent dat Leiden in het verre verleden is blijven hangen. Juist niet! Met ruim 30.000 studenten is de vibe eerder jong en funky.

Leiden telt maar liefst 35 hofjes, 2800 monumenten en 13 musea
Hier vind je knapperig Frans brood, perfecte macarons of éclair

’s Ochtends een kop koffie en een croissant bij Mamie Gourmande

Schuif aan in de rij bij de ambachtelijke Franse bakker Mamie Gourmande. Hier vind je knapperig Frans brood, perfecte macarons of éclair. Een van hun specialiteiten is de croissant gevuld met amandelcrème (zie foto). Deze ambachtelijke bakker is de perfecte pitstop voor een parkpicknick of kadelunch. Mamie Gourmande grenst namelijk aan de gracht de Nieuwe Rijn. Hier kun je terrashangen als de beste, maar er zijn ook veel winkels: luxe cosmetica, sieraden, designmeubelen, mode en vinyl.

Gangetje 14, mamie-gourmande.nl

Hortus Botanicus Leiden

Langs het water loop je naar de botanische tuinen van Leiden, want een bezoekje aan deze groene oase kan niet ontbreken. Deze hortus is al meer dan 430 jaar oud. Slenter door groene schatkamers boordevol bijzondere bomen en bloemen. Struin vooral ook langs de oranjerie, tropische kassen en Japanse tuin. Hou de agenda in de gaten voor leuke workshops, festivals, tentoonstellingen en plantenmarkten.

Rapenburg 73, hortusleiden.nl

Struin vooral ook langs de oranjerie, tropische kassen en Japanse tuin
Hier vind je de ene na de andere speciaalzaak of hebberig makend boetiekje

Leuke (winkel)straten

In het schilderachtige Pieterskwartier vind je de Pieterskerk-Choorsteeg. Hier vind je de ene na de andere speciaalzaak of hebberig makend boetiekje. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de winkel Naturals by San. Sandra verkoopt hier bijzondere en duurzame woonaccessoires. Hop ook even langs bij de buurman: Bistro Noroc. Hier vind je allerlei zelfgemaakt lekkers. De New York cheesecake is een van onze favorieten! 100% winkelgeluk heb je ook in de Burgsteeg en de Nieuwstraat. Hier zijn de straten geplaveid met vintage sieraden, woonaccessoires en schatten van verre.

Pieterskerk-Choorsteeg 6, naturalsbysan.nl en Pieterskerk-Choorsteeg 4, bistronoroc.nl

Lunchen in de haven

Eigenaresse Lot reisde de wereld over in haar busje de Walvis. Uiteindelijk belandde ze in Leiden, waar ze haar restaurant opende met invloeden van over de hele wereld op de menukaart. De gasten genieten van een stevig ontbijt met bijvoorbeeld een Franse croque monsieur en eten ’s avonds een shared diner vol Mediterraanse hapjes. Je luncht hier lekker aan het water én in een historisch pand. Namelijk het oude Havengebouw van de stoombootmaatschappij ‘De Volharding’. Zit het terras vol? Ga dan langs bij een van deze lunchplekjes in Leiden.

Haven 1, lotendewalvis.nl

Eigenaresse Lot reisde de wereld over in haar busje de Walvis
Vanaf dit voormalige verdedigingsfort kijk je zo over heel Leiden heen

Uitzicht over de stad

Vergeet ook niet de Burcht even te beklimmen. Vanaf dit voormalige verdedigingsfort kijk je zo over heel Leiden heen. Het fort staat boven op een heuvel en vormt al sinds de middeleeuwen het hart van de stad. Je kijkt ook nog eens uit op de eye-catcher van Leiden: de gotische Hooglandse Kerk. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw. Bijzonder aan de kerk is de bouw, de kerktoren is namelijk veel lager dan de rest van de kerk. Terwijl dit meestal andersom is.

Een borrel met hapjes

Bij Proeflokaal 1574 combineer je een goed glas wijn met dito hap. Op de borrel- en dinerkaart vind je naast vlees en vis ook volop vegetarisch lekkers. Ook leuk: je kunt een wijnproeverij doen, eventueel ook met hapjes.

Apothekersdijk 38, proeflokaal1574.nl

Je kunt ook een wijnproeverij doen
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan