Menu

10x lekker eten in Leeuwarden

Van Friese tot Franse keuken: dit zijn onze tips

Voor elke gelegenheid heeft Leeuwarden een passend restaurant. Luxe, minder luxe, vega(n) of juist een keer niet: er zijn genoeg restaurants en die je veelal op loopafstand van het station bereikt. Van biercafé tot broodjes bij bootjes: hieronder vind je onze tips voor lekker uit eten in Leeuwarden.

Voor elke gelegenheid heeft Leeuwarden een passend restaurant. Luxe, minder luxe, vega(n) of juist een keer niet: er zijn genoeg restaurants en die je veelal op loopafstand van het station bereikt. Van biercafé tot broodjes bij bootjes: hieronder vind je onze tips voor lekker uit eten in Leeuwarden.

Kies voor een high beer in plaats van een high tea

#1. Dikke van Dale 

In Grand Café De Dikke van Dale, in de volksmond ook wel de Dikke genoemd, vind je niet alleen gezelligheid en goed eetcafé-eten maar ook veel, heel veel speciale bieren uit binnen - en buitenland. Ook leuk: kies een keer voor een high beer in plaats van een high tea en geniet van vier bijzondere speciaalbieren die geserveerd worden met hartige hapjes.

7 minuten lopen vanaf station Leeuwarden
Nieuwestad 69, dedikkevandale.nl

#2. Turks Specialiteiten restaurant Bosporus

Bosporus neemt je vanuit het centrum van Leeuwarden mee op culinaire rondreis door Turkije. Dat belooft wat, want met dank aan invloeden van zowel rondreizende jagersstammen als rijke Ottomaanse sultans is de Turkse kookkunst een smeltkroes van vele culturen en daardoor bijzonder en geraffineerd. Geloof ons: je wil nooit meer naar huis.

10 minuten lopen vanaf station Leeuwarden
Nieuwestad 77, restaurantbosporus.nl 

De Turkse kookkunst is een smeltkroes van vele culturen
De beste cappuccino in Leeuwarden vind je bij Barrevoets

#3. Barrevoets

Voor iedereen die zich elke dag afvraagt waar ter wereld, of iets kleiner: waar in Leeuwarden, je de állerbeste cappuccino vindt, is dit nu al het beste nieuws van de dag. Je scoort ‘m namelijk bij Barrevoets. Ze maken er overigens wel meer dan koffie. Gebak bijvoorbeeld, en smoothies. Ze worden elke dag met liefde en verse ingrediënten (huis)gemaakt.

10 minuten lopen vanaf station Leeuwarden
Kleine Kerkstraat 41, barrevoets.com 

#4. Drink & Eetlokaal Proefverlof 

Dit restaurant is gevestigd in de oude gevangenis van Leeuwarden, en neem maar van ons aan: hier wil je best een tijdje opgesloten worden. Er wordt gewerkt volgens het No Waste-principe en bijna alle onderdelen van de ingrediënten worden verwerkt in de gerechten. Geniet binnen van de lekkerste gerechten - maar je kunt je straf natuurlijk ook uitzitten op het grote buitenterras.

Kleine 10 minuten lopen vanaf station Leeuwarden
Blokhuisplein 40, proefverlof.frl 

Hier wil je best een tijdje opgesloten worden
Voor een drankje zit je er ook goed

#5. The Roast

Restaurant Cocktaibar The Roast serveert burgers en buns voor lunch en diner in een groot pand aan de gracht. Naar eigen zeggen zijn ze ‘dé voorloper op het gebied van eten & drinken in de juiste ambiance waarbij kwaliteit, gastvrijheid en originaliteit voorop staat’. Nou, dat vraagt om een keertje uitproberen, niet? Voor een drankje zit je er ook goed: er staan ook cocktails op de kaart.

10 minuten lopen vanaf station Leeuwarden
Nieuwestad 63-65, roastleeuwarden.nl 

#6. De Koperen Tuin

Het is goed toeven, eten en drinken in de groene omgeving van de Prinsentuin, het voormalig theehuis van de Oranjes - dat er overigens niet altijd zo mooi uitzag als nu. Zo is het pand meerdere malen verwoest, maar ook weer opgebouwd. Gelukkig maar, want nu kun je er genieten van fijne lunch- en dinergerechten én je kunt er trouwen. Nu nog die ring regelen…

Kwartiertje lopen, met de OV-fiets vanaf station Leeuwarden ben je er in 10 minuten. 
Prinsentuin 1, www.dekoperentuin.nl

Het is het voormalige theehuis van de Oranjes
Het ijs wordt sinds 1934 gemaakt volgens familierecept

#7. IJssalon la Venezia

Alleen al voor de prachtige familiegeschiedenis wil je een ijsje halen bij La Venezia. Het ijs wordt sinds 1934 gemaakt volgens recept van (o)pa Antonio Talamini, een rasechte Italiaan met een warm hart voor Friesland. De liefde ging zo ver, dat hij zijn recept aanpaste naar de smaak van de Friezen. Die zijn dol op melk, en dus werd het recept van Talamini een recept op basis van volle melk.

17 minuten lopen vanaf station Leeuwarden.
Nieuweburen 137, lavenezia-leeuwarden.nl

#8. Eetcafé Spinoza

Dit ‘gezelligste café van het Noorden’ huist al dertig jaar in op dezelfde historische locatie in het centrum, en vaart sinds 2020 een nieuwe koers. Niet nieuw is dat er smaakvol, lokaal en bewust wordt gekookt, wél nieuws is dat er ook een driegangen vegan menu is. Uitgegeten? Geef je ogen de kost in de binnentuin, de wijnkelder of de verborgen cocktailbar… Ideaal na een dagje shoppen.

11 minuten lopen vanaf station Leeuwarden.
Eewal 50-52, eetcafespinoza.nl

Het gezelligste café van het Noorden
Loopt het water je al in de mond?

#9. Dr Plant

Dr. Plant serveert plantaardige gerechten om je vingers bij af te likken – en daar zijn geen dierlijke producten bij nodig – wel een doekje, want zeg eerlijk: van pecan truffel burger, een broodje kerriecipsalade, broodje notdog of een dr kapsalon menu loopt het water je toch in de mond? Probeer het eens uit, alleen al om erachter te komen hoe een vosti smaakt. 

5 minuten lopen vanaf station Leeuwarden.
Willemskade 60-b, dr-plant.nl

#10. Stek Leeuwarden

Wat is er lekkerder dan op een prachtige eh, stek (een oud brugwachtershuisje) genieten van een koffie en lekkers terwijl de bootjes aan je voorbijtrekken op het water? Precies: niks. De menukaart staat vol met lekkere en gezonde gerechten, met ook veel keuze voor vegan en kinderen.

15 minuten lopen vanaf station Leeuwarden.
Harlingersingel 2, stekleeuwarden.nl

Het menu staat vol met lekkere en gezonde gerechten
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan