Menu

Nationaal Park Lauwersmeer

Water, jeepsafari's en chillende zeehonden

Zeg je Leeuwarden, dan zeg je Friesland. Zeg je Friesland, dan zeg je Nederlandse natuur uit de boekjes. En water. Zoals het Nationaal Park Lauwersmeer.

Zeg je Leeuwarden, dan zeg je Friesland. Zeg je Friesland, dan zeg je Nederlandse natuur uit de boekjes. En water. Zoals het Nationaal Park Lauwersmeer.

Water dus in Friesland, overal water. Wat weer (met een beetje weemoed) doet verlangen naar de Elfstedentocht, of ‘gewoon’ een stukje schaatsen. En naar zeilkamp. Of naar doelloos staren over het typisch Hollandse landschap. Het landschap waar schilders uit de Gouden Eeuw niet voor niets zo dol op waren. Want als het goed genoeg was voor Rembrandt… Tsja.

Mocht je de tijd hebben om verder te kijken dan alleen Leeuwarden, doe het! Je hoeft maar over de drempel van de denkbeeldige poorten van de stad te stappen en de lucht lijkt direct lichter. Adem in, adem uit. Tuig dan vooral ook naar Nationaal Park Lauwersmeer, op de grens van Groningen en Friesland.

Heb je tijd om meer te verkennen dan alleen de binnenstad van Leeuwarden, doe het!
Ga op jeepsafari met de boswachter in zijn meer dan 50 jaar oude Land Rover

In Nationaal Park Lauwersmeer kun je (onder andere) op jeepsafari. Samen met de voormalig boswachter ga je in zijn meer dan 50 jaar oude Land Rover hobbelend op pad door gebieden die normaal voor bezoekers verboden zijn. Je hoort alle verhalen over de bewoners van het gebied: de zeearend – met een vleugelspanwijdte van 2,5 meter, de flamingo, de ree, de zeehond, de Schotse Hooglander en de wilde paarden. Into the wild binnen handbereik. Je hoeft er alleen maar even voor naar het Hoge Noorden af te reizen. En ja, dat is naast leuk ook verrassend avontuurlijk (en leerzaam)!

Noem me een nerd, maar wadlopen stond al jaren op mijn bucketlist. Die kan er nu af, en het was precies zoals ik me ervan had voorgesteld. De zon scheen, de blubber reikte tot de horizon en het was er kalm en winderig.

Nu zijn er gruwelverhalen van wadlooptochten waar je continu tot aan je middel door het water moet. Leuk bij een zonnige 30 graden, maar in Nederland is niets zo veranderlijk als het weer. Bij Oan ‘e dyk in Paesens hebben ze tochten voor alle weersomstandigheden en voor jong en oud. Er viel er tijdens onze tocht maar één met haar kont in de blubber en we hoefden maar één keer tot aan ons kruis door het water. Verder is het vooral genieten van het uitzicht en ontdekken wat er allemaal op het wad leeft. Als je mazzel hebt kan je een zeehond zien chillen op de zandbanken.

Tijdens onze tocht viel er maar één met haar kont in de blubber
Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

Locatie & route

Nationaal Park Lauwersmeer
Stationskwartier
8911AC Leeuwarden, Nederland
https://www.ns.nl/stationsinformatie/lw/leeuwarden

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan