Menu

10 uur in Leeuwarden

Ontdek hoe veelzijdig én leuk Europa’s Culturele Hoofdstad is

Bourgondisch Leeuwarden is niet alleen een must-go vanwege de Culturele Hoofdstad van Europa-status in 2018, ook los hiervan kent de Friese hoofdstad vele bijzondere shopadresjes, lonkende terrassen en restaurants van topniveau. Lekker rondstruinen en zelf ontdekken is het credo – ook ná 2018.

Bourgondisch Leeuwarden is niet alleen een must-go vanwege de Culturele Hoofdstad van Europa-status in 2018, ook los hiervan kent de Friese hoofdstad vele bijzondere shopadresjes, lonkende terrassen en restaurants van topniveau. Lekker rondstruinen en zelf ontdekken is het credo – ook ná 2018.

9:30 Ontbijten bij Het Broodhuys

Wie van het Centraal Station komt lopen, doet er goed aan om voor zijn of haar eerste koffie en een broodje aan te schuiven bij Het Broodhuys, al ruim 25 jaar een begrip in de stad. Verwacht een gezellig ongecompliceerd grand café zoals een grand café bedoeld is. Het Broodhuys huist in een rijksmonument: het voorste gedeelte dateert uit 1660 en het achterhuis uit 1540. Uit de keuken komen – heel hip, maar dat doen ze hier dus al ruim 25 jaar – voornamelijk lokale gerechten uit Friesland. Het vlees is van slager Rijpma uit Giekerk en het gebak van bakkerij Salverda uit het eigen Leeuwarden.
Nieuwe Stad 99 hetbroodhuys.nl

10:30 Shoppen in de Kleine Kerkstraat

Vervolgens wandel je via de knusse Bagijnesteeg en de Bagijnestraat naar de Kleine Kerkstraat, de gezelligste straat van Leeuwarden. Sowieso schreeuwt Leeuwarden om het betere struinen langs het water en door de knusse smalle straten. In de Kleine Kerkstraat geen grote ketens en bekende namen, nee, hier vind je die écht leuke speciaalzaakjes. Niet voor niets werd de straat al twee keer verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Je komt er alles tegen, van kleding tot woonaccessoires, van bloemen tot delicatessen. Aan het begin (of eind) van de straat op nummer 3 zit De Broadtsje Bakker voor een broodje en een drankje to go. Wandel vervolgens via PUUR (nummer 7), een aanrader voor ijs en chocolade, en Store1892 (nummer 15), een prima adres voor een nieuwe outfit. Ook niet overslaan: delicatessenzaak Bellini (nummer 36).

12:30 Lunch bij Barrevoets

Nu je er toch bent: uitgebreid lunchen bij Barrevoets is misschien wel het beste idee van de dag. Restaurant Barrevoets, ofwel blootsvoets, is een nuchtere huiskamerformule waar alles zelf en met verse ingrediënten uit de omgeving gemaakt wordt. Smoothies, een killer-cappuccino, broodjes, salades en brownies, onder het genot van schilderijen van lokale kunstenaars aan de muur en akoestische muziek uit de boxen. De lunch is eenvoudig maar steengoed, zoals een broodje ossenworst met Amsterdamse uitjes of met huisgemaakte eiersalade. Leuk: op de menukaart vind je Friesche droge worst, een ‘Fries en fruitig’ smoothie en bij de koffie krijg je Fryske dumkes. Wil je lachen, doe dan mee aan de Barrequiz: de maandelijkse pubquiz waarbij je, op inschrijving, ook een proeverij krijgt.
Kleine Kerkstraat 41barrevoets.com

14:00 Vintage shoppen bij Liz Boetiek

Vintagelovers verzamelen! Bij de boetiek van Liz kan je je hart ophalen met authentieke vintage kleding uit de jaren 20 tot en met de jaren 80. Alles is met liefde en zorg uitgekozen, hersteld, gestoomd en klaargemaakt om te shinen. Liz heeft ook een goede verzameling cowboylaarzen en accessoires, waarvan het gros afkomstig is van over de landsgrenzen (en dus oh-zo-origineel). Bovendien zijn de prijzen verrassend laag. Hulde voor Liz.
Ossekop 1, facebook.com/LIZboetiek

16:00 4-uurtje bij Fruitbar Sis

Voor je snelle energieboost mag je aanhaken bij Fruitbar Sis. Bij deze kleurrijke fruitbar bestel je de lekkerste gezonde sapjes, shakes en wraps die bovendien - als je dat wilt - ook suiker-, gluten- en lactosevrij te krijgen zijn. Fruitbar Sis wordt bestierd door Siska, geboren Leeuwardense die ruim acht jaar op Curaçao woonde. Op dit zonnige eiland raakte ze verslingerd aan batido's: frisse shakes van gemalen ijs, melk en vers fruit. De shakes, maar ook de vrolijkheid van het eiland bracht ze mee terug naar hartje Leeuwarden. Dank daarvoor, Siska!
Naauw 5afruitbarsis.nl

18:30 Uitgebreid dineren bij restaurant By ús

Het eind van de dag is een mooi moment om je naar De Kelders te begeven, een historische winkelstraat aan het water. De naam is te danken aan de aanwezige werfkelders, van waaruit vroeger de geloste goederen onder de openbare straten naar hun bestemming konden worden gebracht. Ook een leuk weetje: op nummer 33 vind je het geboortehuis van Mata Hari.

De straat is tegenwoordig het hart van het Leeuwardense goede leven: je vindt er het gros van de leukste restaurants van Leeuwarden, zie ook de restaurant top 10 op deze site. Zo ook Restaurant By ús. Let wel: even je moment uittrekken voor By ús, dat is het restaurant waard. Je kiest hier voor een aantal gangen, waarbij het menu wordt bepaald door het marktaanbod en waar de chef die dag zin in heeft. Alle ingrediënten komen uit de buurt en als het éven kan zelfs uit eigen tuin. Oja: By ús betekent in het Fries ‘bij ons’ en zo voelt het hier ook.
Over de Kelders 24, restaurantby-us.nl

21:30 Een om-het-af-te-leren-wijntje bij Sjoddy

De dag aftoppen doe je bij Wijn Spijslokaal Sjoddy. Dat het onderweg is naar het Centraal Station, is mooi meegenomen. Sjoddy? Ja, probeer maar eens op zijn Fries uit te spreken… Nee? Oké, het staat voor 'See You' op z’n Fries. Aha! Wijn & Spijslokaal zeggen de eigenaren zelf over hun tent, waardoor we geneigd zijn om ons vooral op de wijn te storten, maar vergeet ook vooral het spijsgedeelte van Sjoddy niet! De zaak serveert een uitgebreid diner én – de highlight hier – méér dan puike borrelplanken vol met lekkers zoals pulled pork, gerookte zalm, makreel en verschillende soorten vleeswaren. Tip: vraag om de witte Libanese wijn. Heerlijk.
Druifstreek 55sjoddy.nl

Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

Locatie & route
  1. Het Broodhuys
  2. Kleine Kerkstraat
  3. Barrevoets
  4. Liz Boetiek
  5. Fruitbar Sis
  6. By ús
  7. Sjoddy
Bekijk ook
10 uur in Maastricht
Reis+hotel Maastricht (vanaf €49)

Maastricht / Cultuur

10 uur in Maastricht
5x cadeaushoppen in Antwerpen

Antwerpen / Shopping

5x cadeaushoppen in Antwerpen
De favourites van Femke van der Wilk

Amersfoort / Shopping

De favourites van Femke van der Wilk
De favourites van Elsbeth Grievink

Rotterdam / Shopping

De favourites van Elsbeth Grievink
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan