Menu

10 uur in Leeuwarden

Ontdek hoe veelzijdig én leuk de Friese hoofdstad is

In de schilderachtige binnenstad van Leeuwarden is het heerlijk dwalen door steegjes, over grachten, langs terrassen en tussen de vele conceptstores. Leeuwarden is een wereldse stad op zakformaat, met een fikse dosis Friese flair.

In de schilderachtige binnenstad van Leeuwarden is het heerlijk dwalen door steegjes, over grachten, langs terrassen en tussen de vele conceptstores. Leeuwarden is een wereldse stad op zakformaat, met een fikse dosis Friese flair.

10.00 uur: Lekkere Stek

Wanneer je de oude binnenstad van Leeuwarden wil verkennen, steek je eerst de singel over. Doe je dit na een korte wandeling over de Willemskade en Westersingel, dan kom je vanzelf bij de Vrouwenpoortsbrug. Let hier vooral op het charmante brugwachtershuisje met zijn zwart-wit gestreepte luiken en ruime serre. Hier huist Stek, waar het van ontbijt tot borreltijd gezellig is. Helemaal bij mooi weer, wanneer de schuifdeuren opengaan. Geniet hier in de serre (of op het terras) van koffie met American pancakes of een açaíbowl, met uitzicht over het water en de Oldehove – de iconische, scheve toren van Leeuwarden.
Harlingersingel 2, Stekleeuwarden.nl

 

11.00 uur: Cultuursnacken in het Fries Museum

In het transparante Fries Museum worden de mooiste lokale schatten tentoongesteld. Van een stoer zwaard van volksheld Grutte Pier tot bodemvondsten van de Vikingen en de bustehouder van Mata Hari. Maar ook een kamer vol verfijnde kunstnijverheid uit Hindeloopen, kunstwerken van Jan Mankes, Lourens Alma Tadema en het Fries Verzetsmuseum hebben hier hun onderkomen gevonden. Kortom: hier kun je terecht voor een spoedcursus Friese cultuurhistorie. Zo kun je een van de tentoonstellingen meepikken, een rondleiding of workshop volgen of deelnemen aan een van de vele activiteiten.
Wilhelminaplein 92, Friesmuseum.nl

13.00 uur: Vrijwillige opsluiting

Met maar liefst 617 Rijksmonumenten is er tussen de stops meer dan genoeg te zien in Leeuwarden. Zo kom je bijvoorbeeld langs De Blokhuispoort. In deze voormalige historische gevangenis zijn cellen omgetoverd tot ateliers, winkeltjes en barretjes. Je vindt er zelfs de Bieb, in 2019 uitgeroepen tot mooiste bibliotheek van Nederland. Voor de lunch schuif je aan bij Proefverlof. De keukenbrigade van dit drink- en eetlokaal werkt volop met lokale ingrediënten, maar het grootste pluspunt is het terras: dat is ruim, zonnig en ligt aan het water.
Proefverlof, Blokhuisplein 40, Proefverlof.frl

15.00 uur: Tussen shop en koffiestop

Volgens de Leeuwarders is de Kleine Kerkstraat een van de leukste winkelstraten van Nederland. Maar er is meer te doen dan shoppen alleen. Met een goede kaasboer, ijswinkel en het heerlijke House of Taste – dé delicatessenwinkel van Leeuwarden – worden lekkerbekken hier ook op hun wenken bediend. Duik voor een kennismaking met de lokale borrel ook nog even de Bagijnestraat in, waar je het Boomsma Beerenburg Museum vindt. Een modemissie slaagt gegarandeerd op de Nieuwestad. Hier staan de diepe panden van Johan Hemrica (kleurrijk, vrouwelijk, stijlvol) en Klup de Dag (stoer, street, jong) gebroederlijk zij aan zij. De Sint Jacobsstraat is ook te gek, vooral door uitschieters als conceptstore Nørd en modemekka Niinsky. Neem om de hoek ook zeker het Naauw mee en wandel voor een Instagramwaardige koffiestop – en méér dan Instagramwaardige freakshakes – naar Moon. Hier is alles pretty in pink.
House of Taste, Kleine Kerkstraat 36
, Houseoftaste.nl
Boomsma Beerenburg Museum, Bagijnestraat 42A, Boomsma.frl
Johan Hemrica, Nieuwestad 51, Hemricahouseofflowers.nl
Klup de Dag, Nieuwestad 53, Klupdedag.nl
Niinsky, Sint Jacobsstraat 5, Niinsky.nl
Nørd, Sint Jacobsstraat 15, Nord-store.nl
Moon, Kelders 35, Cafemoon.nl

 

16.00 uur: Fryslân Boppe

‘A'k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich’ is een veelgehoorde, lokale uitspraak. De scheve toren geldt als het visitekaartje van de stad, een beetje zoals zijn soortgenoot in Pisa. Beklimmen kan: de toren is vanaf 28 maart tot eind oktober dagelijks geopend. Wie liever met beide benen op de grond staat, kan rondom de toren genieten van Fries erfgoed: podium Obe is gratis toegankelijk en biedt wisselende exposities op het gebied van de Friese cultuur, en Afûk is een Fryske boek- en cadeauwinkel. In stijl op adem komen gebeurt in het achttiende-eeuwse stadspaleis waar nu het Keramiekmuseum Princessehof in huist. In de salon schenkt een heuse theesommelier bijzondere theesoorten en die smaken het lekkerst in de museumtuin, met uitzicht op de Oldehove.
Oldehove, Groeneweg 1, Oldehove.eu
Obe, Heer Ivostraatje 1, friesland.nl/obe
Afûk, Boterhoek 3, Afuk.frl
Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 9, Princessehof.nl

17.00 uur: Borrel & bites

Nadat je de ogen de kost hebt gegeven op en rond de Oldehove, is de inwendige mens aan de beurt. Stil de lekkere trek met Aziatisch Streetfood van Banhs & Coffee. Een bánh is een (stok)broodje gevuld met Vietnamees lekkers, daarnaast hebben ze ook verrukkelijke Vietnamese Salad Rolls en gestoomde bao-broodjes. Heb je meer zin in een lekker glas wijn? Dan staan de mannen van Wijnlokaal Bij de Mannen voor je klaar. In het eeuwenoude pand neem je plaats aan de gezellige stamtafel, aan een romantisch tafeltje of op een van de plofbanken. Kortom, een gemoedelijke plek om het glas te heffen. Naast een passie voor wijn hebben ze ook een selectie uitstekende gins op de kaart gezet, en maak je de borrel pas helemaal compleet met een plank vol mediterrane bites. Sympathiek: zondag is restjesdag. Win-win, want zo voorkomen ze verspilling terwijl de klanten profiteren van een mooie korting.
Banhs & Coffee, Tuinen 23, Banhscoffee.nl
Wijnlokaal Bij de Mannen, Grote Hoogstraat 42, Bijdemannen.nl

 

20.00 uur: Lekker ite & sliepe

Voor het avondeten wandel je rustig naar het monumentale postkantoor dat een paar jaar geleden volledig werd gerenoveerd en omgetoverd tot Post Plaza. Dat is met ontzettend veel smaak en stijl gebeurd: in het grand-café spelen authentieke neogotische details, zoals rijkversierde pilaren en steunbalken, de hoofdrol, en maken moderne details, zoals spectaculaire kroonluchters, het helemaal van nu. Op het menu veel lekkers uit de regio, zoals biefstuk van ‘t Fries Weiderund en mosselen van ’t wad. En wil je na de Ljouwerter Kofje (een americano met Boomsma Beerenburger en room) liever nog een nachtje blijven slapen? Geen probleem: Post Plaza is ook een fantastisch viersterrenhotel. Wil je nog wel naar huis, dan is het station ook maar een klein uitbuikwandelingetje lopen.
Tweebaksmarkt 27, Post-plaza.nl

 

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan