Menu

5 x lekker lunchen in Haarlem

De beste adressen in de binnenstad

Wie een beetje verder doorloopt, vindt buiten de gebaande paden de fijnste lunchadresjes van Haarlem.

Wie een beetje verder doorloopt, vindt buiten de gebaande paden de fijnste lunchadresjes van Haarlem.

#1. Jopenkerk

Meestal ligt er een plein tussen kroeg en kerk. Niet bij Jopen. Deze Haarlemse bierbrouwer plaatste zijn grand café gewoon ín de kerk, inclusief restaurant en brouwerij. Zodoende eet of borrel je er met zicht op de koperen brouwketels en geniet je van een lunch met een lekker lokaal biertje. Proost!

Gedempte Voldersgracht 2, jopenkerk.nl
 

Deze Haarlemse bierbrouwer plaatste zijn grand café gewoon ín de kerk

#2. DeDAKKAS

Voor het rooftop restaurant met waanzinnig uitzicht over de historische binnenstad tot aan de duinen pak je de lift naar het dak van garage De Kamp. Hier staat een uitnodigende kas tussen wuivende grassen, kruiden en bloemen waar bijen zoemen en kippen kakelen. En waar je van ontbijt tot ver na zonsondergang heerlijk biologisch eet en borrelt. Bekijk ook de agenda voor dakyoga en andere activiteiten.

De Witstraat 1A, dedakkas.nl

Rooftop restaurant met waanzinnig uitzicht over de historische binnenstad

#3. Native

In de gemoedelijke Breestraat vind je de huiskamer van Haarlem. Een koffiebar waar je een boek leest, bordspelletje speelt of gewoon wegdroomt achter een kop White Label Coffee. Breng de batterij weer op gang met een kom boerenyoghurt, Native tosti, verse baksels van Tonks Bakery of huisgemaakte soep. Letterlijk en figuurlijk een heerlijke pauzeplek.

Breestraat 23, nativehaarlem.nl

Letterlijk en figuurlijk een heerlijke pauzeplek

#4. Pip Deli

Tussen het bruisende winkelgebied en Nederlands oudste stadsbos het Haarlemmerhout vind je Pip, een lichte deli met aanlokkelijk terras. Ervaren cateraar Pip Zuidweg weet wat lekker is, dus start ze de dag met koffie, croissants en cheesecake. Je luncht er met salades en sandwiches en kunt in de Deli heerlijk borrelen en eten, al pakt ze de huisgemaakte gerechtjes ook met liefde voor je in.

Lorentzplein 2A, pipdeli.nl

Ervaren cateraar Pip Zuidweg weet wat lekker is

#5. Cleeff

De hotspot van de Kleverparkbuurt zit nu ook in de binnenstad. Een hidden gem, want verstopt in het Frans Hals Museum. Hierdoor zit je met een specialty koffie, huisgemaakte taart, lunch of wijntje aan de rand van een zeventiende-eeuws binnenhof. Je hebt trouwens geen entreeticket nodig voor het knappe, kleurrijke museumcafé; iedereen is welkom in het Hof.

Groot Heiligland 62, cleef.nl
Kleverparkweg 13, cleeff.nl

Cleeff is een hidden gem, want verstopt in het Frans Hals Museum
Locatie & route
  1. Jopenkerk
  2. DeDAKKAS
  3. Native
  4. Pip Deli
  5. Cleeff Frans Hals
  6. Cleeff
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan