Menu

10 uur in Haarlem

In één dag langs de beste plekjes

Haarlem barst van de leuke winkels en fijne eettentjes. Dat het oude centrum ook nog eens lekker compact is en heel mooi, maakt van Haarlem de ideale stad voor een stedentrip. Maar wat ga je doen? Mijn tips voor het ultieme dagje Haarlem op een rij!

Haarlem barst van de leuke winkels en fijne eettentjes. Dat het oude centrum ook nog eens lekker compact is en heel mooi, maakt van Haarlem de ideale stad voor een stedentrip. Maar wat ga je doen? Mijn tips voor het ultieme dagje Haarlem op een rij!

10.00 Verwennerij Bij Babette

Vanaf het station loop je meteen een van de leukste straatjes van Haarlem in: de Kruisstraat. Hier zit ook Bij Babette. De Britse eigenaresse Sarah verwelkomt iedereen in haar tearoom met 'Welcome darling' of 'Hello, my dear!'. Ze loopt rond met schalen vol brownies, fudge, scones en cakes. Je kunt hierbij uit bijna honderd soorten thee kiezen, of neem een lekkere koffie.
Kruisstraat 31, bijbabette.com

11.00 Shoppen bij OU. Boutique

Een paar pandjes verderop kan het shoppen beginnen. Haarlem staat bekend als de perfecte winkelstad, vooral dankzij de leuke boetiekjes. OU. Boutique, ooit begonnen in Amsterdam, hoort daar zeker bij. Eigenaressen Valerie en Roos vliegen de hele wereld over voor de mooiste items. Denk aan kleding van merken als Amatør en Love Stories, maar ook voor (woon)accessoires en kinderkleding. Ga ook even naar de buren van Number Nine, net zo'n aanrader.
Kruisstraat 40boutiquestories.com

12.30 Lunch bij Native

Door de mooie straatjes van het centrum lopen wij naar de Vijfhoek, de meest knusse buurt van de stad. Plof neer bij onze favoriete lunchplek Native, met een fijn terrasje voor de deur. De inrichting is smullen, en het eten en drinken des te meer. Heerlijke taartjes (ook lactose of glutenvrij), goede koffie en biologische broodjes. Een perfecte plek om even bij te komen!
Breestraat 23, nativehaarlem.nl

13.30 Woonwinkelen bij Atelier 8

Iets verderop in de Vijfhoek vind je Atelier 8. Deze woonwinkel zit in een oude timmerwerkplaats en barst van het leuks voor je huis, van de toffe cadeaus en hebbedingen. Naast items van bekende merken maakt eigenaresse Jacqueline ook veel zelf. Houten planken met leren banden bijvoorbeeld. Die hangen bij mij thuis aan de muur te pronken.
Gasthuisstraat 34, atelier8.nl

15.00 Fotogalerie De Gang

Tijd om wat cultuur op te snuiven. Tijdens een dagje Haarlem is een bezoek aan De Gang ideaal. Deze fotogalerie bestaat namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, uit één gang. Een bezoek duurt dus geen uren. De wisselende exposities zijn altijd gratis. Als je er toch bent, stap ook even binnen bij de naastgelegen winkel De Wereld van Jansje. Een cadeauwinkel en lunchroom waar mensen met een beperking werken. Als je het mij vraagt is het een van de leukste winkels van Haarlem, met producten vanuit de hele wereld.
Grote Houtstraat 43, fotogaleriedegang.nl

17.30 Kip van 't spit bij Roast

De kip is er heerlijk en eten met je handen mag. Begin bij het stoer ingerichte Roast met een biertje, een homemade limonade of een van de wijnen. Daarna op het menu: kip. Langzaam gegaard in de marinade waardoor ze lekker sappig blijven. Als laatste gaat de kip de houtskoolgril in. Er is dus goed over de bereidingswijze nagedacht, en dat proef je. Naast kip zijn er ook salades en sidedishes zoals frietjes, homemade appelcompote en een maiskolf. 
Turfmarkt 26, roastchickenbar.com

19.30 Een film of borrel in de Schuur

De Schuur is dé plek om een goede film te bekijken. De zalen zijn prettig en het is een prachtig gebouw: modern, en in een historische omgeving. Het is een architectonisch hoogtepunt ontstaan uit de 'dromen' van de Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte. Net zo leuk is het bijbehorende, ruimtelijke café. Ook als je geen film gaat kijken is deze plek dus een bezoekje waard. Bijvoorbeeld voor een borrel, om de dag in stijl af te sluiten.
Lange Begijnestraat 9, toneelschuur.nl

Haarlem City Blog

Geschreven door: Haarlem City Blog

Haarlem is een wereldplek. Winkelen, lekker eten, naar het strand, culturele uitstapjes: het kan hier allemaal. Blogger Laura is een echte mug (oftewel geboren Haarlemmer) en ontdekt graag nieuwe adresjes in de stad. Haar favorieten deels ze wekelijks op haarlemcityblog.nl.

Locatie & route
  1. Bij Babette
  2. OU. boutique
  3. Native
  4. Atelier 8
  5. De Gang
  6. Roast
  7. Toneelschuur
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan