Menu

3x musea in Haarlem

Beroemde schilders en topstukken

Van het topje van de Mont Blanc tot de wereldberoemde schuttersstukken van lokale held Frans Hals: deze drie musea in het hartje van Haarlem wil je niet missen.

Van het topje van de Mont Blanc tot de wereldberoemde schuttersstukken van lokale held Frans Hals: deze drie musea in het hartje van Haarlem wil je niet missen.

#1 Teylers Museum

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland; sinds 1784 is de collectie met voorwerpen uit de kunst, natuur en wetenschap ononderbroken open geweest voor publiek. De verzameling is nogal gevarieerd. Zo bewonder je er het topje van de Mont Blanc, dat in de achttiende eeuw werd meegenomen, en een mammoetschedel, maar ook tekeningen van Rembrandt en figuurstudies van Michelangelo. En dan is er nog het schitterende achttiende-eeuwse museuminterieur zelf – met als hoogtepunt de Ovale Zaal.
Spaarne 16, teylersmuseum.nl

#2 De Hallen

De Hallen is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, gevestigd in twee historische panden in het stadshart van Haarlem. De collectie omvat werk van lokale helden, zoals de schilders Jacobus van Looy en Kees Verwey, maar ook de beroemde modernisten Jan Toorop en Piet Mondriaan zijn er vertegenwoordigd, net als kunstenaars van Cobra. Anno nu ligt de verzamelfocus op fotografie, film en video. Naast tijdelijke (solo)tentoonstellingen, is er ook de jaarlijkse Zomerserie.
Grote Markt 16, dehallen.nl

#3 Frans Hals Museum

Samen met Rembrandt en Vermeer, behoort Frans Hals – die in Haarlem woonde en werkte – tot de schildertop van de Gouden Eeuw. Hals dankt zijn faam aan zijn levendig en trefzeker geschilderde portretten, vooral zijn schuttersstukken en regentenstukken zijn wereldberoemd. Vanzelfsprekend toont het Frans Hals Museum een groot aantal van deze (groeps)portretten, maar ook topstukken van andere bekende oude (Haarlemse) meesters, zoals Hendrick Goltzius, behoren tot de collectie. Daarnaast zijn het zeventiende-eeuwse gebouw en de serene binnentuin echt een plaatje.
Groot Heiligland 62, franshalsmuseum.nl

Locatie & route

  1. Teylers Museum
  2. De Hallen
  3. Frans Hals Museum

Bekijk ook

All the Luck in the World in Oost

Amsterdam / Shopping

All the Luck in the World in Oost

LOFT

Arnhem / Shopping

LOFT

3x musea in Arnhem

Arnhem / Cultuur

3x musea in Arnhem

Collectie De Groen

Arnhem / Cultuur

Collectie De Groen

Geef je mening Wat vind jij van #nsfavourites?

Geef je mening
Wat vind jij van #nsfavourites?

60x korting voor jouw stedentrip Voordelig citytrippen met exclusieve nsfavourites-aanbiedingen
60x korting voor jouw stedentrip
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan